هر ساله با نزدیک شدن به پایان سال و آغاز زمان سفرهای بین شهری،خودرو و صنایع مرتبط با آن از اهمیت بیشتری برخوردار می‌شوند. لاستیک نیز به عنوان یکی از صنایع و کالاهای استراتژیک مرتبط با خودرو حائز اهمیت بوده و همواره توجه کارشناسان و جامعه را به خود اختصاص داده است. این در حالی است که امسال بر خلاف سال‌های گذشته به دلیل شرایط حاکم بر اقتصاد جهانی و در نتیجه تاثیرات نامطلوب آن بر صنایع داخلی کشور مشکلات عدیده‌ای را برای صاحبان این صنعت فراهم آورده است.

البته لازم به ذکر است که کارشناسان و متخصصان این حوزه به غیر از عامل اقتصاد عوامل دیگری همچون انحصارات خرید محصولات کارخانجات داخلی را در این نابسامانی دخیل می‌دانند. در این خصوص آگاهان این صنف با تاکید بر اینکه در سال‌های گذشته کارخانجات داخلی بیش از ۸۰‌درصد از تولیدات خود را توسط نمایندگان توزیع با گستره بیش از ۳۰۰ واحد صنفی به فروش می‌رساندند.

هم‌اکنون با توجه به عدم استقبال عوامل توزیع کارخانجات در خرید محصولات به‌دلیل عدم رقابت‌پذیری در بازار، محصولات این تولید‌کنندگان برای ادامه حیات غالبا توسط ۲ یا ۳ نفر در زمان دمپینگ کالا به طور کلی و به طریق چک‌های زمان دار خریداری می‌شود و نهایتا با کنترل بازار با قیمت‌های بسیار بالاتری به فروش می‌رسانند. این موضوع ضمن متضرر کردن کارخانجات شرایط بیکاری پنهان را در واحدهای صنفی فراهم آورده است.

در این رابطه عباس حلوایی، رییس اتحادیه صنف لاستیک و روغن تهران ضمن رد هر گونه ارتباط اتحادیه با این گونه خریدها از وجود چنین انحصاراتی در بازار ابراز بی‌اطلاعی کرد و انحصار را نتیجه کمبود کالا در بازار دانست. وی تاکید کرد، در هنگامی ‌که کارخانجات به دلیل انباشت محصولات به هر کس هر میزان کالا ارائه می‌کنند، انحصار مفهومی‌ نخواهد داشت.

وی همچنین از برخورد قاطع اتحادیه مطابق با اختیارات قانونی با عوامل خریدهای انحصاری خبر داد.گفتنی است بی اطلاعی رییس اتحادیه تهران از انحصار در بازار در حالی مطرح می‌گردد که اکثر واحدهای صنفی بازار بر انحصاری بودن این خریدها تاکید دارند.