رشته ای برای مدیریت صنعت مبل

گروه بازرگانی- رشته تحصیلی مدیریت صنایع مبلمان و دکوراسیون با امضای تفاهم‌نامه‌ای فی‌مابین واحد علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی و انجمن صنفی مبل استان تهران در کشور ایجاد می‌شود. تفاهم‌نامه مذکور چهارشنبه گذشته امضا و مقرر شد تا با همکاری دانشگاه‌های معتبر بین‌المللی رشته مدیریت صنایع مبلمان و دکوراسیون از مهرماه سال ۸۸ در کشور ایجاد شود.

این رشته با ۱۳۰عنوان درسی از ابتدای طراحی تا چیدمان و بازاریابی صنعت مبلمان کشورمان را متحول خواهد کرد.

انجمن صنفی کارفرمایی تولیدکنندگان و فروشندگان مبل استان تهران که ظرف سال‌های گذشته تلاش بسیاری در راستای توسعه صنعت مبلمان در ایران انجام داد، اینک وارد فضای جدیدی از همکاری‌های پژوهشی شده و در این راستا تلاش دارد تا دانش و تکنولوژی مدیریت و طراحی مبل در ایران بومی شده و توسعه یابد.

اینکه چرا تاکنون مسوولین ذی‌صلاح در اندیشه ایجاد رشته مرتبط صنایع مبلمان در وزارت علوم نبودند و این وزارتخانه در ارائه طرح‌های نو و هدایت جوانان به سوی آموزش‌هایی که در نهایت منجر به توسعه تولید و صادرات کشور شود، سوالی است که خود مسوولین باید پاسخگو باشند، اما انجمن صنفی مبل استان تهران در راستای تحقق اهداف بلند مدت اعضای خود مسیر تولید با کیفیت مبتنی بر دانش روز دنیا را فراهم کرد.

این درحالی است که روند افزایش واردات چند سالی است که در این صنعت دیده می‌شود، به طوری که با ادامه این وضعیت نگرانی نسبت به ادامه حیات حدود ۵۵هزار واحد صنفی فعال این حوزه در کشور افزایش می‌یابد. بر اساس آمار گمرک ایران واردات انواع مبلمان در سال ۸۵ با رشدی معادل ۲۳درصد نسبت به سال ۸۴ از ۳۱میلیون و ۵۷۳هزار دلار به ۳۹میلیون و ۱۳۳هزار دلار و در سال ۸۶ با ادامه روند رو به رشد به ۸۳میلیون و ۱۹۰هزار دلار افزایش یافت که این تغییر حاکی از رشد ۱۱۲درصدی واردات این کالا است. همچنین بر اساس این آمار به موازات رشد واردات مبلمان طی چهار سال اخیر صادرات انواع مبلمان و نشیمن‌ها و قطعات نشیمن‌ها در مدت مذکور به طور متوسط با کاهش ۲۷درصدی روبه‌رو بوده است. افت صادرات انواع مبلمان از ۱۲میلیون و ۲۰۱هزار دلار در سال ۸۴ به هشت‌میلیون و ۴۸۱هزار دلار در سال ۸۵ کاهشی ۳۰درصدی را نشان می‌دهد. کاهش این میزان در سال ۸۶ به شش‌میلیون و ۴۲۷هزار دلار نیز نشان‌دهنده روند کاهش صادرات مبلمان است.

مهندس علی انصاری، رییس انجمن صنفی کارفرمایی مبل استان تهران در این خصوص گفت: با توسعه تکنولوژی کشورهای جهان و به ویژه توسعه بازارهای جهانی و ایجاد بازارهای مجازی در شبکه‌های ارتباطی رقابت بسیار نزدیک و فشرده‌ای میان کشورهای صاحب صنعت مبلمان به وجود آمده و فعالیت در این بازار پرچالش نیازمند توسعه دانش صنعتی، شناخت بازارهای جهانی و راه‌های نفوذ در آن و بهره‌گیری از دانش جهانی و پرورش خلاقیت فعالان صنعت مبل به ویژه تحول در عرصه طراحی و دکوراسیون داخلی است.

انصاری درمراسم امضای تفاهم‌نامه یاد شده ادامه داد: کشور ما با توجه به سابقه تاریخی درخشان در عرصه تمدن‌‌آفرینی و فرهنگ‌سازی پیشینه بسیار عمیقی در صنعت مبلمان و طراحی داخلی داشته، اما به دلیل فقدان ساختارهای مناسب و خلاء در دانش فنی حضور ایران در بازارهای جهانی دچار چالش‌های بسیار شده است.

وی با اشاره به اینکه به‌رغم وجود پتانسیل‌های بسیار گسترده در این صنعت که در حدود ۸درصد اشتغال کشور را در اختیار داشته و بیش از ۵۵هزار واحد صنفی در کشور فعالیت دارند، سهم ایران در بازارهای جهانی رو به تقلیل است، افزود: انجمن صنفی کارفرمایی تولیدکنندگان و فروشندگان مبل استان تهران به عنوان اصلی‌ترین نهاد مدنی این صنعت در کشور درصدد است تا راه‌های نفوذ در بازارهای جهانی را هموارسازد.

رییس انجمن صنفی کارفرمایی مبل استان تهران خاطرنشان کرد: ایجاد رشته دانشگاهی برای این صنعت یک سرمایه گذاری برای نسل آینده است و از مصادیق عملیاتی ارتباط صنعت مبل و دانشگاه است.

انصاری افزود: تغییر پارادایم‌های طراحی، تولید و مدیریت این صنعت یک نیاز اساسی است و این یک وظیفه ملی است که با پیشگامی دانشگاه آزاد اسلامی که در طول سال‌ها ابتکار و نوآوری همواره سرلوحه برنامه‌ریزی‌های آموزشی خود داشته است این خواسته محقق شود.

دکتر حسین‌زاده معاون پژوهشی واحد علوم و تحقیقات نیز طی سخنان اینگونه اقدامات را در راستای توسعه علمی کشور دانسته و افزود: تبلور تلاشهای علمی می‌بایست در عمل و در ارتقای جایگاه صنعت مشاهده شود و بدیهی است رسالت دانشگاه تولید علم در یک فضای مجرد نیست. طبعا در این راستا دانشگاه و صنعت از همدیگر می‌آموزند و این اتفاق میمون و مبارکی است.

او یادآورشد: در این راستا طراحی دوره متناسب با نیازها و فرهنگ ایران به‌منظور پرورش مدیرانی که در آینده مهارت‌های فنی، ادراکی و مدیریتی را همزمان داشته باشند، انجام خواهد شد تا امکان ورود به شبکه اقتصاد جهانی در عرصه صنعت چوب، تزئینات و دکوراسیون داخلی مهیا شود.