نیمه بهمن‌ماه امسال آخرین مهلت ارائه فهرست کالاهای مشمول موافقت‌نامه تعرفه‌ ترجیحی اکوتا است و اعضا باید پس از مبادله آن در کمتر از دو سال موانع غیر تعرفه‌ای تجاری را هم از پیش رو بردارند. سیدحمید صافدل، مدیرکل مقررات صادرات و واردات وزارت بازرگانی در گفت‌وگو با «ایسنا» درباره چگونگی اجرای موافقت‌نامه تعرفه‌ ترجیحی بین کشورهای عضو اکو عنوان کرد: از بین کشورهای منطقه عضو اکو؛ ترکیه، پاکستان، افغانستان، ایران و تاجیکستان این موافقت‌نامه را امضا کرده‌اند که براساس آن قرار است موانع غیر تعرفه‌ای در جهت تسهیل تجارت برداشته شود و از سویی نیز ۸۰درصد تعرفه‌های این کشورها در دوره هشت ساله به سقف ۱۵درصد کاهش یافته و ثابت نگه داشته شود.

به گفته وی برای مدت هشت ساله تعرفه‌ها ۱۵درصد تغییر نخواهد کرد و این کاهش تنها در تعرفه‌های بالای ۱۵ درصد اعمال می‌شود، ضمن اینکه کالاها به سه دسته کلی «حساس، مثبت و منفی» تقسیم شده‌اند.

صافدل توضیح داد: کالاهای حساس شامل یک‌درصد از مجموع کل تعرفه‌ها هستند، لذا در مورد کشورمان که کل ردیف تعرفه‌ها حدود هفت هزار و ۶۰۰ ردیف است شامل ۷۶ ردیف تعرفه‌ای خواهد شد که البته کشورهای عضو موافقت‌نامه اکوتا حق دارند درصدی از کالاها را از مشمولیت مجموعه موافقت‌نامه مذکور معاف کنند به این معنا که این کشورها می‌توانند درباره‌ یک درصد از کالاهای تولیدی خود همچنان محدودیت‌های تعرفه‌ای و غیر تعرفه‌ای اعمال کرده و هر نوع حمایتی را داشته باشند.

وی درباره‌ فهرست منفی کالاهایی که شامل موافقت‌نامه تعرفه ترجیحی (اکوتا) کشورهای عضو اکو می‌شود، گفت: در لیست منفی ۱۹درصد از کالاهای کشورهای عضو قرار می‌گیرد، البته در این زمینه نیز اعضا می‌توانند توافق کنند که ۱۹درصدی که در این لیست است را تغییر ندهند و ۸۰درصد مابقی که شامل لیست مثبت می‌شود برای دوره هشت ساله به سقف ۱۵درصد برسد.

صافدل درباره وضعیت ردیف تعرفه‌های کشورمان در این فهرست توضیح داد: اگر در نظر بگیریم که کل تعرفه‌های کشورمان هفت‌هزار و ۶۰۰ ردیف باشد، چنانچه ۲۰درصد شامل لیست حساس و مثبت را از آن جدا کنیم، ۸۰درصد مابقی را نیز جدا کنیم باید ۳۰۰ ردیف تعرفه را ظرف هشت سال به سقف ۱۵درصد برسانیم.

صافدل در پاسخ به این سوال که آیا درباره‌ لیست حساسی که مشمول موافقت‌نامه اکوتا نمی‌شود، تصمیم‌گیری شده است و برای حمایت از تولیدات رقابت‌پذیر چه اقدامی انجام می‌شود؟ گفت: این لیست بین وزارت صنایع و کشاورزی در حال بررسی است و به‌زودی جمع‌بندی نهایی آن در قالب لیستی به دبیرخانه اکوتا اعلام می‌شود.

مدیرکل مقررات صادرات و واردات همچنین درباره‌ وضعیت تعرفه خودرو و گروه نساجی هم اظهار کرد: تعرفه‌ خودرو و نساجی در لیست منفی پیش‌بینی شده است، چراکه در حال حاضر منسوجات و خودرو از پوشش خوب تعرفه‌ای برخوردارند. البته تلاش بر این است که تعرفه‌های بالای ۴۰ یا ۵۰درصد در این لیست مورد حمایت قرار گیرند. به گفته وی پیش‌بینی می‌شود که ۱۵۰۰ تا ۱۶۰۰ خط تعرفه‌ای در این لیست قرار گیرند. از کالاهایی که احتمال افزایش تعرفه‌ دارند نیز در قالب لیست کالاهای حساس حمایت خواهد شد.