انحصار را بشکنید

بخش خصوصی، کلیات طرح‌تحول را می‌پذیرد

سارا صفاری- روز گذشته نشست خبری سومین همایش سالانه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی ایران در محل اتحادیه صادرکنندگان این محصولات با حضور تنی چند از اعضای هیات‌مدیره آن برگزار شد. اسلامی، دبیر اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی با بیان اینکه سومین همایش سالانه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی ۳۰ دی‌ماه سال جاری برگزار می‌شود، خاطرنشان کرد: محور سومین همایش با موضوعیت کسب‌و‌کار بین‌المللی با حضور وزرا، وکلا، مدیران، متخصصان و مدیران تشکل‌های هم صنف خارج کشور برگزار می‌شود.

به گفته وی وزیر کار، وزیر صنایع، رییس سازمان بازرسی کل کشور، رییس شرکت ملی نفت از سخنرانان سومین همایش صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی هستند و این در حالی است که در خلال همایش طی نشستی با حضور سازمان توسعه تجارت، گمرک ایران، موسسه استاندارد، اعضای کمیسیون انرژی مجلس، بانک توسعه صادرات، شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی و ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، مسائل صادرکنندگان فرآورده‌های نفتی بحث و بررسی می‌شود.

در ادامه سیدحمید حسینی رییس اتحادیه با اشاره به بهبود وضعیت صادرات از قبل انقلاب تاکنون یادآور شد: در سال ۸۶ با رسیدن به صادرات ۲۰میلیارد دلاری جهش خوبی نسبت به سال‌های گذشته داشتیم اما این رقم صادرات، یک سوم واردات است و همچنین طی سال گذشته ۷میلیون تن فرآورده‌های صنعتی پایه نفتی تولید شده و در سال ۸۶ رقم صادرات این محصولات به یک میلیون و ۵۰۰هزار تن رسید که در سال جاری این رقم به یک میلیون و ۳۰۰هزار تن کاهش یافت اما با وجود کاهش ۲۰۰هزار تنی صادرات ارزش صادرات فرآورده‌های صنعتی بیشتر شد.

رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی با ابراز خرسندی از شرایط مساعد حضور فعال بخش خصوصی در صادرات فرآورده‌های نفتی، خاطرنشان کرد: در حال حاضر بخش خصوصی در تولید و صادرات فرآورده‌های نفتی حضور دارد و با نگاه به صادرات غیرنفتی درمی‌یابیم که بیش از ۵۰درصد صادرات کالاهای صنعتی را کالاهای پایه نفتی تشکیل می‌دهد.

وی با بیان اینکه هدف از برگزاری این همایش‌ها معرفی پتانسیل‌های بخش خصوصی و برطرف کردن نگرش‌های منفی نسبت به صادرکنندگان فرآورده‌های نفتی است، اظهار داشت: دعوت از مسوولان دولتی به منظور چاره‌اندیشی مسائل و مشکلات بخش خصوصی صورت می‌گیرد و این در حالی است که در برنامه پنجم توسعه نیز به بخش‌های نفت، گاز و پتروشیمی توجه شده و بر عدم صادرات نفت خام تاکید شده است.

برنامه پنجم توسعه

دکتر حسینی با اشاره به کلیات برنامه پنجم توسعه تصریح کرد: کلیات برنامه پنجم توسعه بیانگر کمی شدن شاخص‌ها، نهادسازی (صندوق توسعه ملی) و توجه به فن‌آوری و علم در تدوین این برنامه مورد توجه قرار گرفته است. این در حالی است که مقایسه برنامه چهارم با برنامه در دست تدوین حاکی از آن است که برنامه قبلی با رویکرد تعامل با خارج تدوین شده بود و برنامه پنجم با رویکرد به داخل تنظیم شده و بومی‌سازی نظریه‌ها و نیز مشارکت و عدالت را مورد تاکید قرار داده است.

وی در ادامه با بیان اینکه برنامه پنجم توسعه توجه کمتری به راهبرد محوری توسعه صادرات داشته و رویکرد تعامل با جهان؛ همچنین سیاست‌های پولی و ارزی نیز در آن دیده نشده است.

طرح تحول اقتصادی

رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی در ادامه با بیان اینکه بخش خصوصی کلیات طرح تحول را قبول دارد؛ خاطرنشان کرد: معتقدیم که این طرح علاوه بر این که یک اصلاح ساختاری محسوب می‌شود، نیاز ضروری کشور بوده و از سویی به دلیل مسائل بودجه‌ای کشورمان به ناچار باید بحث یارانه‌ها را به گونه‌ای حل کند، البته نحوه اجرا و زمان آن از اهمیت بسیاری برای موفقیت آن برخوردار است.

وی پیشنهاد داد: در راستای هدفمند شدن یارانه حامل‌های انرژی قطعا به میزانی که طرح تحول اجرا شده و قیمت فرآورده‌ها آزاد می‌شود؛ شرکت نفت نیز باید از بحث واردات و فروش فرآورده‌ها خارج شود و به همان نسبت زمینه‌های آزادسازی اقتصاد را مورد توجه قرار دهد.

ورود بخش خصوصی به تجارت نفت

رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی انحصاری که در حوزه تجارت نفت و فرآورده‌های آن وجود دارد را مورد نقد قرار داد و از وزیر وزارت نفت خواست تا زمینه‌های ورود بخش خصوصی به این عرصه را فراهم کند.

وی گفت: در حال حاضر بخش‌خصوصی حضوری در این حوزه ندارد و تاکنون شرکت‌های بخش‌خصوصی در این عرصه پذیرفته نشده‌اند.

حسینی همچنین خواستار تفکیک وظایف وزارت نفت و شرکت نفت شد و بیان کرد: با توجه به اینکه طبق سیاست‌های اصل ۴۴ قرار است شرکت ملی نفت از تصدی‌گری‌هایش در حوزه بالادستی کناره‌گیری کند ولی از حوزه پایین دستی خارج نشود اما شاهدیم که همچنان اقداماتی را برعهده دارد؛ لذا ضروری است که بین وظایف حکمیتی و تصدی‌گری‌های این شرکت تفکیک انجام گیرد. وی افزود: به دنبال درخواست اتاق تهران از وزیر نفت، کارگروه ویژه‌ای به منظور بررسی موانع حضور بخش خصوصی در فعالیت‌های نفتی شکل گرفته است.

وی با اشاره به وضعیت واگذاری پترو ایران هم گفت: ایجاد تردید در واگذاری‌ها یا دخالت مستقیم و غیرمستقیم سایر ارگان‌ها در بحث‌های واگذاری به ضرر اجرایی شدن سیاست‌های اصل ۴۴ و حضور مطمئن بخش خصوصی در صحنه‌های اقتصادی خواهد بود.

چالش‌های پیش‌روی اتحادیه

حسینی مهم‌ترین چالش‌های پیش روی این اتحادیه و فعالان اقتصادی عضو آن در سطح کلان را تاثیرات بحران مالی حاکم بر جهان، تحریم‌های بانکی و سرمایه‌گذاری کشور، فضای نامطلوب کسب‌وکار و نیز نبود متولی برای بخش نفت و گاز دانست.

وی اظهار کرد: در کنار مشکلات ناشی از موارد مذکور؛ مالیات بر صادرات، نحوه اجرای بخشنامه ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق، بحث قیمت خوراک، عدم کاربری علامت استاندارد، نبود امکان صادرات برخی تولیدات، یارانه‌ای بودن حامل‌های انرژی و نگرش منفی به فعالان این بخش نیز از جمله مسائل موجود محسوب می‌شوند.

رییس اتحادیه صادرکنندگان فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی در ادامه پوشش کلیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان، جذب سرمایه‌گذاری در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی، روان‌سازی تولید و صادرات، مشارکت در بورس نفت و اصلاح تعرفه‌های گمرکی را از مهم‌ترین برنامه‌های

پیش روی این اتحادیه بیان کرد.

وی به برنامه‌های آتی اتحادیه اشاره کرد و گفت: توسعه اعضا، تعامل با سایر کشورها، تشویق اعضا به تشکیل کنسرسیوم‌ها و فعال‌سازی آن در خارج از کشور، روان‌سازی صادرات، مشارکت در توسعه استانداردهای ملی از برنامه‌های آتی این اتحادیه است.

حسینی در خصوص برگزاری نمایشگاه بین‌المللی فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی اظهار داشت: همچنان به برگزاری این نمایشگاه تاکید داریم و امیدواریم با پیگیری‌های صورت گرفته این نمایشگاه برگزار شود.