بررسی مصوبه دولت درباره تعلیق کار شرکتهای صهیونیستی
واکنش اقتصادی به جنایت در غزه
گروه بازرگانی: جنایت در غزه هفته گذشته به تصویب لایحهای در دولت منجر شد که جنبه تجاری دارد. بر اساس مصوبه هیات وزیران شرکتهای طرف قرار داد با رژیم صهیونیستی شناسایی میشوند و فعالیت آنها به حالت تعلیق در میآید.
عکس / فارس: بندرعباس - ارسال کمکهای انسان دوستانه ایران به غزه
گروه بازرگانی: جنایت در غزه هفته گذشته به تصویب لایحهای در دولت منجر شد که جنبه تجاری دارد. بر اساس مصوبه هیات وزیران شرکتهای طرف قرار داد با رژیم صهیونیستی شناسایی میشوند و فعالیت آنها به حالت تعلیق در میآید. رییس جمهور دربارهاین لایحه گفته است: چیزی که در دولت تصویب شدکلیات لایحهای است که به دولت اجازه میدهد شرکتها و بنگاههای اقتصادی که در سرزمینهای اشغالی به نفع رژیم صهیونیستی سرمایهگذاری یا بهاین رژیم کمک مالی میکنند را مجازات کند. جزییات این لایحه که در دست طراحی است به محض اینکه نهایی شد در اختیار افکار عمومی و مجلس محترم گذاشته خواهد شد. شناسایی عمده این شرکتها کار مشکلی نیست.
وزیر کار و امور اجتماعی نیز میگوید: از گذشته هم ارتباط با شرکتهای صهیونیستی و خرید و فروش از آنها در کشور ما ممنوع بوده است و این مصوبه فقط مربوط به این نیست، بلکه مجموعهای از شرکتهای صهیونیستی است که حتی در سایر کشورها هم ثبت شده، ولی خود را حامیصهیونیستها میدانند و پرداختهایی را به صهیونیستها برای حمایت از آنها دارند. این شرکتها در خارج از کشور ثبت شدهاند و در ایران نیستند.
وزیر بازرگانی که این لایحه عمدتا به وزارتخانه او بر میگردد در پاسخ به دنیای اقتصاد دربارهاینکه کدام شرکتها در ایران وابسته به رژیم صهیونیستی هستند، با بیاناینکه «ما شرکتی را در ایران نداریم که وابسته به رژیم صهیونیستی باشد یا با این رژیم همکاری کند و اگر چنین چیزی در مورد شرکتی ثابت شود دستگاههای نظارتی با آن برخورد میکنند» خاطرنشان کرده است: تاکنون هیچ یک از دستگاههای اطلاعاتی و بازرسی گزارشی مبنی بر اینکه کالاهای ساخت شرکتهای وابسته به رژیم صهیونیستی وارد کشور شده باشد، منتشر نکردهاند.
مسعود میرکاظمی اواسط هفته گذشته نامهای به همتایان خارجی خود نوشت و از آنها خواست که کالاهای شرکتهای حامی صهیونیستها را تحریم کنند.
چند روز پس از تصویب لایحه مذکور سایت «رجانیوز» که وابسته به حامیان دولت است چنین تحلیل کرد که؛ «تصویب این لایحه اگرچه اقدامی ارزشمند و ضروری است اما باید جزئیات آن لایحه به دقت مشخص شود. آیا منظور از شرکتهای طرف قرارداد، شرکتهایی هستند که سهام آنها به رژیم صهیونیستی متعلق است یا شرکتهایی که در سرزمینهای اشغالی نمایندگی دارند؟ این در حالی است که بعید به نظر میرسد از کشورهای طرف قرارداد با رژیم صهیونیستی، تعریف دوم مورد نظر دولت باشد چون اغلب شرکتهای خارجی در مناطق اشغالی فلسطین نمایندگی دارند.
بااین حال، شناسایی شرکتهایی که سهام آنها متعلق به رژیم صهیونیستی است یا بهاین رژیم کمک مالی میکنند، باید به سرعت در دستور کار دولت قرار گیرد و نتیجه آن اعلام شود تا سایر شرکتهای مبرا ازاین اتهام و کارگران آنها مورد سوءظن قرار نگیرند.» سایت «برنا نیوز» چند ماه پیشتر بهاین موضوع پرداخته بود. در گزارشاین سایت آمده بود: کالاهای صهیونیستی در ایران بازار پر رونقی دارد اما وجود آنها از سوی برخی از نمایندگان مجلس انکار میشود.
رییس اتاق بازرگانیایران نیز هفته گذشته در پاسخ به سوال خبرنگار «برنا» گفت: مطرحکنندگان صهیونیستی بودن شرکت «نستله» باید ادعاهای خود را با شواهد و مدارک ثابت کنند و سپس دست به اطلاعرسانی بزنند. نهاوندیان افزود: بهاین سوالات سیاسی مقامات سیاسی باید پاسخ دهند، نه ما. به گفته وی، افرادی که به بعد سیاسی این ادعاها توجه نکنند، نمیتوانند تمام موضوع را درک کنند و تنها صورت مساله را میبینند.
نامه نهاوندیان به اتاقهای بازرگانی کشورهای اسلامی
رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران روز چهار شنبه گذشته در واکنش به آنچه در غزه اتفاق افتاده است به اتاقهای بازرگانی کشورهای اسلامی پیشنهاد کرد که کلیه کالاهای تولید رژیم صهیونیستی از سوی آنها تحریم شود و این اتاقها در اقدامی مشترک کمک رسانی به مردم غزه را ساماندهی کنند.
در نامه محمد نهاوندیان آمده است: همانطور که مطلعاید، قساوتهای رژیم صهیونیستی در غزه در چند روز گذشته، صدها قربانی و هزاران مجروح بر جای گذاشته و احتمالا در روزهای آتی وضعیت بدتری به وجود خواهد آمد، فلسطینیها برای مقابله با این وضعیت غیر ممکن، شدیدا از کمبود مواد غذایی، دارو، تسهیلات بیمارستان و انرژی رنج میبرند.
علف هرز باغ سرمایهگذاری
رییس سازمان توسعه تجارت درگفتوگو با «دنیایاقتصاد» میگوید: در قوانین تجاری ایران بحثی وجود دارد که شرکتهای اسرائیلی در ایران اجازه فعالیت در کشورمان را ندارند و این قانون جدیدی نیست و مربوط به چند دولت قبلی است.
دکتر مهدی غضنفری در ادامه توضیح داد: اگر سرمایهگذاری را به باغ و گلستان تشبیه کنیم، سرمایهگذاری صهیونیستی علف هرز این باغ است و باید در فضای کشورمان از روئیدن چنین علفهای هرزی جلوگیری کنیم.
این لایحه مانع سرمایهگذاری خارجی نیست
معاون خارجی وزیر بازرگانی با بیان این که سرمایهگذاران خارجی نیز دل خوشی از شرکتها و سرمایهگذاران اسرائیلی ندارند، خاطر نشان کرد: اغلب شرکتهای صهیونیستی در اقتصاد و تجارت همانند سیاستشان از راههای غیرمشروع استفاده میکنند و از این رو ممنوعیت سرمایهگذاری این گونه شرکتها محدودیتی برای سایر سرمایهگذاران خارجی ایجاد نمیکند بلکه فرصتی برای سایر سرمایهگذاران و تجار غیر صهیونیستی است، غضنفری با تاکید بر این که مردم نیز دل خوشی از کالاهای اسرائیلی ندارند، گفت: با وجود آنچه که به آن اشاره شد نکته مهم این است که در این میان هیچ کس سر خود عمل نکند و تشخیصهای نادرست انجام نشود و این در حالی است که به طور مثال اگر شرکتی، سهام مشترکی با شرکتهای صهیونیستی دارد در یک مکانیزم دقیق و شفاف تعیین هویت شود.
وی افزود: تعیین مکانیزم دقیق شرکتها باید به گونهای باشد که هر کس به این بهانه اقدام به حذف و لطمه زدن به رقیب خود به خاطر منافع شخصی نکند. در این راستا باید نحوه اجرای دقیقی وجود داشته باشد تا دچار اشکال نشویم. رییس سازمان توسعه تجارت ایران در پاسخ به این که آیا در ایران شرکتی صهیونیستی فعالیت دارد یا خیر؟ بیان کرد: در ایران هیچ شرکت صهیونیستی مستقر نیست و حتی شرکتی که طرف قرارداد با سرمایه صهیونیستها باشد فعال نیست و براساس ساز و کار مشخص و آگاهی عمومی که وجود دارد از مدتها پیش فعالیت این شرکتها در ایران منع شده است. وی خاطر نشان کرد: به دلیل اتفاقاتی که از ۶۰ سال پیش در فلسطین افتاده شرکتها و مردم احساس بدی نسبت به رفتارهای شرکتهای صهیونیستی دارند. غضنفری در خصوص قوانین ممانعت از فعالیت شرکتهای صهیونیستی در ایران گفت: از گذشته مجموعه قوانین کشوری داشتیم که کار این گونه شرکتها در ایران را ممنوع میکرد و این در حالی است که استفساریه رهبری در این خصوص وجود داشته که اخیرا نیز مجددا منتشر و بر آن تاکید شد و اگر قانون جدیدی ابلاغ شود سازمان توسعه تجارت بسیار دقیق به آن عمل خواهد کرد.
ارسال نظر