واکنش سرد سیمانی‌های بورس به آزادسازی مشروط بازار سیمان. عوارض صادراتی سیمان حذف شد

آزادسازی مشروط بازار سیمان

گروه بازرگانی - کارگروه کنترل بازار دولت سرانجام عوارض صادراتی سیمان را حذف کرد تا تولیدکنندگان این محصول استراتژیک نفس راحتی بکشند و پس از کش‌وقوسی طولانی به رشد سهام شرکت‌های بورسی خود و بهبود اوضاع امیدوار باشند. براساس تصمیم این کارگروه عوارض صادراتی برای شرکت‌های سیمانی از جمله ۲۹ شرکت بورسی تا اطلاع ثانوی حذف شده است.

صنعت سیمان در چند سال گذشته با چالش‌هایی در خصوص قیمت‌گذاری و عدم اجرای طرح جامع سیمان روبه‌رو بود.

رکود ساخت‌وساز در کشور، بحران مالی جهان و اثرات آشکار و پنهان آن، از جمله محرک‌های حذف عوارض صادراتی سیمان محسوب می‌شوند. رییس اتحادیه صادرکنندگان سیمان چندی پیش با بیان اینکه تمام کارخانجات سیمان طی ماه‌های گذشته در پی افزایش تولید سیمان و کاهش قیمت این محصول در بازار داخل وزارت بازرگانی را برای لغو عوارض صد درصدی صادرات سیمان در فشار گذاشته‌اند، گفته بود چنانچه وزارت بازرگانی عوارض موجود برای صادرات سیمان را حذف نکند به طور حتم خسارت زیادی متوجه تولیدکنندگان سیمان می‌شود.

حجتی با اشاره به مازاد ۱۰درصدی تولید سیمان طی ماه‌های گذشته در برخی از استان‌های جنوبی خاطرنشان کرده بود: در صورت برنداشتن عوارض صادرات سیمان به طور حتم تولیدکنندگان مجبور به کاهش ظرفیت تولید و در نتیجه ضرر و زیان خواهند شد.

کارگروه کنترل بازار پس از بررسی گزارش‌های مربوط به خودکفایی کشور در تولید سیمان و از بین رفتن شکاف عرضه‌وتقاضا و به وجود آمدن انباشت سیمان در کارخانه‌های تولید‌کننده و همچنین تعهد تولید‌کنندگان و انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان به حفظ سقف قیمت تعیین شده در داخل کشور، با حذف عوارض صادراتی سیمان موافقت کرده است.

پیش از این دولت به منظور جلوگیری از کمبود سیمان در داخل کشور به دلیل صادرات آن، برای صادرات هر تن سیمان خاکستری تیپ یک یکصد هزار تومان عوارض صادراتی تعیین کرده بود.

براساس مصوبه یکشنبه شب کارگروه کنترل بازار، حذف عوارض صادراتی سیمان مشروط به حفظ قیمت سیمان در داخل کشور تا حداکثر ۶۵۰‌هزار ریال در هر تن برای مصرف‌کننده است و صادرات سیمان باید صرفا با استفاده از بسته‌بندی مخصوص و با هماهنگی انجمن صنفی کار فرمایان صنعت سیمان انجام شود.

معاون وزیر بازرگانی: موافق عرضه سیمان در بورس هستیم

معاون وزیر بازرگانی دیروز با اشاره به خروج کامل سیمان از سبد حمایتی دولت، از آمادگی برای عرضه سیمان در بورس خبر داد.

محمدصادق مفتح، معاون وزیر بازرگانی در گفت‌وگو با «مهر» گفت: وضعیت مصرف و تولید سیمان در شرایط فعلی کاملا با هم همخوانی داشته و حتی تولید از مصرف پیشی گرفته است، این درحالی است که قرار بود سیمان در سه مرحله از سبد حمایتی خارج و در بورس عرضه شود که هم‌اکنون آن سه مرحله طی شده و سیمان کاملا از سبد حمایتی خارج شده است. وی افزود: عرضه نشدن سیمان در بورس به تفاهم صنعت سیمان و بورس بر می‌گردد، اما وزارت بازرگانی نه تنها مخالفتی در این زمینه ندارد، بلکه به شدت موافق عرضه سیمان در بورس بوده و معتقد است که این امر قطعا در تنظیم بازار سیمان موثر خواهد بود.وی تصریح کرد: وزارت بازرگانی معتقد است که اگر سیمان در بورس عرضه شود قطعا با نوسانات کمتری در بازار مواجه خواهد بود؛ همان طور که هم‌اکنون فولاد با عرضه در بورس این روند را در پیش گرفته است، به هرحال سیمان کاملا از سبد حمایتی خارج شده و آماده عرضه در بورس است. به گفته مفتح، عرضه سیمان در بورس مستلزم توافق و هماهنگی بین تولیدکنندگان و مسوولان بورس است و وزارت بازرگانی نقشی در این رابطه ندارد، البته موافق و مدافع این امر است.

ممنوعیت به سر آمد

ممنوعیت صادرات سیمان با وضع عوارض ۱۰۰‌درصدی موضوعی است که در طول دولت نهم همواره مورد نقد و انتقاد قرار گرفته است تا جایی که دو وزارتخانه بازرگانی و صنایع‌ومعادن در باب آزاد‌سازی به توافق نرسیدند، اما در پی تعهد انجمن تولیدکنندگان سیمان مبنی‌بر کنترل قیمت در بازار، دوران این ممنوعیت به سر آمد.

خروج سیمان از سبد حمایتی از دهم تیرماه سال جاری طی چند مرحله و با تصویب طرح ساماندهی تولید و توزیع سیمان آغاز شده بود که براساس این طرح سقف قیمت سیمان تنی ۶۵‌هزار تومان تعیین شد. براساس مصوبه دولت ساماندهی تولید و توزیع سیمان به کارگروهی متشکل از انجمن صنفی تولید‌کنندگان، وزارت صنایع‌ومعادن و وزارت بازرگانی سپرده شد. در مهرماه سال جاری وزارت بازرگانی با صادرات سیمان توسط چهار هلدینگ تولید‌کننده این محصول موافقت کرد که به معنای اجرای طرح آزاد‌سازی آن از سبد حمایتی دولت بود. با مصوبه اخیر کارگروه کنترل بازار دولت می‌توان گفت سیمان به طور کامل از سبد حمایتی خارج شده است.

حسن پورخلیل، دبیر انجمن کارفرمایان صنعت سیمان و مسعود سمیعی نژاد معاون وزیر صنایع در امور معادن و صنایع معدنی نیز پیشتر از خروج کامل سیمان از سبد حمایتی دولت به شرط آزاد‌سازی صادرات سیمان و کاهش عوارض صادرات خبر داده بودند.

وزیر صنایع‌ومعادن نیز پیشتر اعلام کرده بود، با بهره‌برداری از طرح توسعه سیمان هگمتان در تولید سیمان کشور به خودکفایی رسیده‌ایم.

شرکت‌های سیمانی سالیان متوالی در صدر شرکت‌های پذیرفته شده در بورس تهران قرار داشت و سهام آنها از قدرت نقدشوندگی بالایی برخوردار بود. انتظارات مثبتی که سهامداران و سرمایه‌گذاران از آینده شرکت‌های سیمانی داشتند باعث افزایش قیمت سهام و رشد شاخص P/E این گروه از صنایع در بورس تهران شده بود، اما تصمیمات ضد و نقیض اوضاع را چنان پیش برد که حتی بازار عراق و افغانستان را از صادرکنندگان ایرانی گرفت. به گفته یک کارشناس، دولت برای صادرات هر تن سیمان از ایران ۱۰۰‌هزار تومان یعنی تقریبا دو برابر قیمت بازار کشورهای همسایه عوارض تعیین کرده بود، به این ترتیب صادرات سیمان برای تولیدکنندگان صرفه اقتصادی نداشت.

علی محمد بد در گفت‌وگو با «فارس» با اشاره به رکود اقتصاد جهانی گفته است: هم‌اکنون کشورهای عربی از جمله امارات و عربستان نیز با مازاد تولید سیمان روبه‌رو هستند و در صورتی که حتی عوارض صادرات سیمان نیز حذف شود بازار قابل‌توجهی برای صادرات این محصول نخواهیم داشت و تا پایان سال تنها می‌توان حدود ۱۰۰‌هزار تن سیمان به افغانستان و ۲۰۰‌هزار تن سیمان به عراق صادر کرد.

اقدام دیرهنگام

اکبر مجیدپور، مدیر‌عامل سیمان داراب در گفت‌وگو با «موج» در زمینه حذف عوارض صادراتی سیمان اظهار داشت: وجود عوارض صادراتی برای سیمان بسیاری از تولید‌کنندگان و صادرکنندگان این صنعت را با مشکلات عمده‏ای مواجه کرد.

وی با بیان این مطلب که برای حدف عوارض صادراتی سیمان بسیار دیر اقدام شده است، گفت: بسیاری از بازارهای صادراتی سیمان ایران را به خاطر عوارض صادراتی از دست دادیم.

وی با اشاره به بحران‏های مالی دنیا اذعان داشت: با توجه به توقف ساخت‌وساز در تمامی کشورهای دنیا به ویژه کشورهای حوزه خلیج فارس، ایران به طور قطع بسیاری از بازارهای صادراتی‏اش را از دست داده است.

مجیدپور با بیان این مطلب که صنعت سیمان در ایران از جایگاه مناسبی برخوردار بوده و دارای مزیت است، افزود: هر چند برای حذف عوارض صادرات سیمان دیر اقدام شده، اما باید برای به دست آوردن بازارهای هدف با جدیت تلاش کنیم. وی ادامه داد: به دلیل هزینه بالای حمل‌ونقل سیمان باید تلاش خود را در به دست آوردن بازار کشورهای حوزه خلیج فارس معطوف کنیم. مدیرعامل شرکت سیمان داراب با تاکید بر صادرات سیمان خاطرنشان کرد: ایران در صنعت سیمان مزیت‏هایی دارد که با استفاده از این آنها می‏تواند به رتبه چهارم جهان در صنعت سیمان دست یابد.

درپی تحقق هدف‌های وزارت صنایع و معادن برای افزایش سیمان و موافقت وزارت بازرگانی، نهایتا کارگروه کنترل بازار یکشنبه شب تصمیم گرفت سیمان را تا اطلاع ثانوی از سبد حمایتی خارج و تعهد تثبیت قیمت آن هر تن ۶۵هزار تومان را به عهده انجمن صنفی تولیدکنندگان سیمان واگذار کند.

این تصمیم دولت که همراه با لغو عوارض صادراتی سیمان نیز بود در حالی انجام می‌گیرد که تولیدکنندگان داخلی در‌حال‌حاضر ۵۶میلیون تن سیمان تولید کرده و به زودی با راه‌اندازی پروژه‌های جدید از جمله کارخانه سیمان هگمتان ظرفیت تولید کشورمان به ۶۴میلیون تن خواهد رسید که به عقیده کارشناسان با میزان مصرف داخلی متناسب است. ضمن این‌که به گفته همین کارشناسان افت فعالیت‌های ساختمانی و کاهش ساخت‌‌وساز در کشور باعث شده است که در‌حال‌حاضر میزان عرضه سیمان از تقاضا پیشی گرفته و حدود ۵/۴ تا ۵میلیون تن در انبار تولیدکنندگان وجود داشته باشد. گروه بازرگانی روزنامه «دنیای اقتصاد» جنبه‌های مهم این خبر را در زیر بررسی می‌کند