رییس اتاق بازرگانی ایران با اشاره به تهدیدات بحران اقتصادی جهان برای اقتصاد کشور گفت: در حال حاضر این بحران موجب کاهش درآمدهای نفتی و صادرات غیرنفتی وافول شاخص‌های بورس شده است. محمد نهاوندیان در گفت و گو با «برنا»، بحران مالی جهانی را یک فرصت برای ایران خواند و گفت: در حال حاضر وقوع بحران اقتصادی در سطح جهان برای ما تهدیدات و مزایای مختلفی دارد، این در حالی است که اگر نتوانیم این بحران را مدیریت کنیم، به طور حتم مزیتی برای ما وجود نخواهد داشت.

نهاوندیان با بیان اینکه صادرکنندگان زیان بسیاری به دلیل تورم داخلی و عدم رقابت پذیری در بازارهای جهانی می‌بینند، اظهار داشت: بحران جهانی نیز موجب کاهش تقاضا برای کالاهای ایرانی و در نهایت کاهش قیمت کالاهای صادراتی ما شده است. وی با اشاره به اینکه آثار سوء بحران مالی جهان بر شاخص‌های بورس کشور به وضوح مشاهده می‌شود، اظهار داشت: چنانچه بتوانیم با برنامه‌ریزی این چالش‌ها را به فرصت تبدیل کنیم، می‌توانیم تا حدود زیادی موجب جلوگیری از بروز زیان‌های بیشتر در اقتصاد شویم.

رییس اتاق بازرگانی ایران ادامه داد: خرید تکنولوژی و مشارکت با شرکت‌های بین‌المللی از جمله فرصت‌هایی است که می‌توانیم از آن استفاده کنیم.

کاهش تدریجی قیمت‌ها

از سوی دیگر، رییس اتاق تهران نیز گفت: اگر توان تطبیق اقتصاد ایران با اقتصادهای جهانی را نداشته باشیم، تولید کننده، مصرف کننده و اقتصاد کشور متضرر خواهد شد.

یحیی آل اسحاق در گفت‌وگو با «موج» افزود: به دنبال افت شدید قیمت‌ها در بازارهای جهانی، کاهش نرخ کالا در بازارهای داخلی با تاخیر مواجه شده که جنس کار و فرآیند تغییر نرخ‏ها یکی از دلایل این تاخیر است.

وی افزود: برخی از کالاها و مواد اولیه مانند مواد پتروشیمی‌سریع الاثر هستند، بنابراین نرخ مواد اولیه وابسته به نفت و پتروشیمی‌باید به سرعت کاهش یابد. اگر کاهش نرخ مواد اولیه نفتی و پتروشیمی‌با سرعت انجام نشود، مصرف کننده و تولید کننده متضرر خواهند شد.

رییس اتاق بازرگانی تهران خاطر نشان کرد: به منظور کاهش نرخ کالا در بازار داخلی باید حاکمیت، تولید کنندگان و سازمان حمایت از مصرف کنندگان وارد عمل شوند تا اقتصاد ایران توان همگامی‌و رقابت با اقتصاد جهانی را داشته باشد.

وی با بیان این مطلب که نرخ کالا در بازار بر اساس عرضه و تقاضا تعیین می‏شود، اذعان داشت: با توجه به شرایط تعرفه‏ای و مقررات صادرات و وارداتی موجود، تغییر نرخ‏ها با فاصله زمانی نسبت به نرخ‏های جهانی صورت می‌گیرد.

آل اسحاق افزود: فضای کسب و کار در کشور مناسب نیست. با اصلاح فضای کسب و کار می‏توان به تعیین مناسب قیمت‏ها، شفاف سازی اقتصاد و سرمایه گذاری امیدوار بود.