راه‌اندازی فراکسیون صنعت چاپ در مجلس

گروه بازرگانی - در آستانه برگزاری پانزدهمین نمایشگاه بین‌المللی صنعت چاپ و بسته‌بندی برگزارکنندگان این نمایشگاه در نشستی خبری خواهان تشکیل فراکسیون صنعت چاپ در مجلس شورای اسلامی شدند. در این نشست که با حضور نایب‌رییس اتحادیه چاپخانه‌داران، رییس اتحادیه صحافان تهران و نایب‌رییس اتحادیه لیتوگرافان تهران برگزار شد، حضور کمرنگ سرمایه‌های بخش خصوصی و نبود نگاه صنعتی به مقوله چاپ در میان تصمیم‌سازان دولتی دو معضل بزرگ این صنعت برشمرده شد.

نایب‌رییس اتحادیه چاپخانه‌داران در این نشست گفت: نگاه دولتی سم مهلک صنعت چاپ است و تمام ضربه‌ای که این صنعت در طول سال‌ها دیده است به دلیل وجود این نگاه بوده است.

مصطفی تینای تهرانی با ابراز تاسف از اینکه در دولت این فرهنگ هنوز به وجود نیامده است که مقوله چاپ یک «صنعت» است، افزود: تصمیم‌سازان کشور هنوز به این منطق دست نیافتند که توسعه صنعت چاپ و بسته‌بندی می‌تواند تاثیر قابل‌توجهی در رشد بهره‌وری تمامی صنایع کشور داشته باشد و ایجاد ارزش افزوده کند.

وی گفت: مشکل ما نوع برخورد وزارت صنایع، وزارت بازرگانی و وزارت ارشاد یعنی سه وزارتخانه مرتبط با حوزه چاپ و بسته‌بندی است که ما را نه به عنوان یک صنعت بلکه به عنوان یک صنف پذیرفته‌اند و به همین دلیل همه ابعاد این صنعت را کوچک برمی‌شمرند.

تهرانی ادامه داد: اساسا در کشورمان مقوله تولید با مشکلات جدی فرهنگی مواجه است و وجود یک بخش رسانه‌ای به نام «رادیو تجارت» نشان می‌دهد که ما به تجارت بیشتر از «تولید» اهمیت می‌دهیم در غیر این صورت «رادیو تولید» هم داشتیم.

نایب‌رییس اتحادیه چاپخانه‌داران همچنین از بلاتکلیفی فعالان صنعت چاپ و بسته‌بندی در خصوص معافیت مالیاتی ابراز نارضایتی کرد و افزود: تلاش‌های ما در این خصوص تاکنون به نتیجه مطلوب نرسیده است و ما از تصمیم‌سازان وزارتخانه مربوطه درخواست می‌کنیم که به مقوله چاپ نگاه کارشناسانه‌تری داشته باشند.

وی در ادامه افزود: برای رسیدن به جایگاه آرمانی در این صنعت، سرمایه‌گذاری بخش خصوصی، حمایت‌های دولت و ارائه تسهیلات کاملا ضروری به نظر می‌رسد و چنانچه زمینه سرمایه‌گذاری لازم در این حوزه فراهم شود نه تنها اشتغال‌زایی را به همراه دارد، بلکه در راستای رسیدن به اهداف توسعه تجارت، فرهنگ و اقتصاد تاثیر به‌سزایی خواهد داشت. وی حضور پررنگ بخش خصوصی در صنعت چاپ را ضروری می‌داند و معتقد است. به طور کلی ماهیت وجودی این حوزه فرهنگی و صنعتی است، که در این راستا به منظور تبادل فرهنگی و رشد توسعه، نیازمند (صنعت چاپ) هستیم، اما هنوز نتوانسته‌ایم جایگاه اصلی خود را بیابیم. لذا صنعتی بودن مقوله چاپ می‌تواند با حضور بخش غیردولتی و با نظارت دولت، بسیار کاراتر به فعالیت خود ادامه دهد و این مساله توجه مسوولان را می‌طلبد.

نایب‌رییس اتحادیه چاپخانه‌داران در بخش دیگری از این گفت‌و‌گو اظهار کرد: برگزاری نمایشگاه‌های تخصصی ابزار کارآمدی برای شناخت هر صنعت است، لذا برپایی این نمایشگاه نیز فرصتی است تا اهالی صنعت چاپ علاوه‌‌بر آشنا شدن با توانمندی‌ها و تکنولوژی دیگر کشورها، مشکلات خود را از این طریق به گوش مسوولان برسانند. در واقع تعامل با دیگر کشورها یکی از مهم‌ترین اهداف برپایی است و باید شرایطی را فراهم کرد تا در سال‌های آینده گام‌های موثرتری جهت هرچه بهتر برگزار شدن نمایشگاه برداریم.

وی گفت: تحول و نوآوری در صنعت چاپ ضروری است اما متاسفانه بودجه‌ کافی در اختیار این صنعت نیست و به‌رغم آنکه درخواست‌های بسیاری در این خصوص مطرح گردیده، تاکنون پاسخی نداشته‌ایم که این مساله نگران‌کننده است.تهرانی تصریح کرد: هم اکنون درصد بالایی از چاپخانه‌ها در تهران متمرکز هستند اما آمار دقیقی از گردش مالی این صنعت موجود نمی‌باشد، چرا که تعداد زیادی از چاپخانه‌ها و واحدهای چاپی هنوز زیر پوشش قانون نظام صنفی قرار نگرفته‌اند.

نایب رییس اتحادیه چاپخانه‌داران در پایان حرکت به سمت مدرن شدن ماشین‌آلات را از اولویت‌های کاری این بخش دانست و اذعان کرد: هم اکنون در قسمت اپراتوری و ارائه خدمات چاپ فاصله زیادی با صنعت چاپ در دنیا نداریم اما در بخش ماشین‌آلات این فاصله بسیار زیاد است. بنابراین به منظور توسعه بیشتر باید اقدام به واردات دستگاه‌های جدید و تکنولوژی پیشرفته کرد.

هم چنین جلیل غفاری، رهبر رییس اتحادیه صحافان تهران نیز در این نشست در خصوص مشکلات این صنعت اظهار کرد: بی‌ثباتی مواد اولیه، عدم ارائه تسهیلات، مشکلات دارایی، بیمه و گمرک از جمله مشکلات این صنعت است. وی در ادامه با اشاره به اینکه ا ین صنعت مظلوم واقع شده تصریح کرد: امروز، در تمام دنیا استفاده از تکنولوژی روز در صنایع مختلف حرف اول را می‌زند، این در حالی است که صنعت چاپ در ایران به دلیل نداشتن بنیه مالی همچنان از ماشین‌های قدیمی استفاده می‌کند، اما این مساله حمایت مسوولان و دولت را می‌طلبد.

غفاری همچنین به میزان اشتغال‌زایی در بخش صحافی اشاره کرد و افزود: در حال حاضر به دلیل قدیمی بودن دستگاه‌های بخش صحافی تولید کتاب و سررسید به صورت دستی صورت می‌گیرد که اشتغال‌ بالایی نسبت به دیگر صنایع مرتبط دارد.

رییس اتحادیه صحافان تهران در خصوص برپایی نمایشگاه تصریح کرد: از آنجایی که همواره در کشور نسبت به استفاده از تکنولوژی روز در دنیا عقب هستیم، لذا برگزاری چنین نمایشگاهی قطعا در تبادل اطلاعات به روز، شناسایی توانمندی‌ها و نقاط قوت و همچنین نقاط ضعف موثر خواهد بود.

حسن قاسمی نایب رییس اتحادیه لیتوگرافان تهران نیز در این نشست ضمن بیان این مطلب که چاپ به عنوان یک صنعت واسط در ارتباطی تنگاتنگ و گسترده با سایر صنایع قرار دارد، اظهار داشت: در صورت فراهم شدن امکانات سرمایه‌گذاری در شاخه‌های جدید و تقویت صادرات و بالا بردن کیفیت آموزش، جهت تربیت نیروی کاری متخصص و تحصیل کرده این صنعت از ظرفیت اشتغال‌زایی بسیار بالا و قابل‌توجهی به صورت مستقیم و غیرمستقیم برخوردار خواهد بود.

وی در ادامه افزود: دامنه فعالیت صنعت چاپ بسیار گسترده است و اگر امکان سرمایه‌گذاری و صادرات محصولات فراهم شود قطعا گزینه‌های دیگر چاپ نیز فعال می‌شود و با این نگاه ضمن اشتغال برای نیروهای جویای کار، موفقیت فعالیت برای نیروهای شاغل نیز تضمین می‌گردد.

به گفته وی ممکن است نمایشگاه هر سال نسبت به سال قبل از نظر متراژ غرفه پیشرفت داشته باشد ولی نتیجه مطلوب زمانی است که این افزایش فضا با کیفیت همراه باشد. در واقع نمایشگاه صنعت چاپ می‌بایست پاسخگوی تمامی مخاطبان اعم از سرمایه‌گذار، دانشجو و مصرف‌کننده باشد که این هدف به دست نمی‌آید مگر با ارتقای کیفیت برگزاری و نزدیک شدن به استانداردهای جهان.

قاسمی حمایت دولت از این صنعت را ضروری دانست و اذعان کرد: تا این زمان همه ماشین‌آلات پیشرفته به محض تولید و توسعه همزمان با سایر کشورها به ایران نیز وارد شده و مورد استفاده قرار گرفته‌اند که این ماشین‌آلات اکثرا از تولیدات کشورهای توسعه یافته هستند و مطابق با استانداردهای جهانی تولید شده‌اند.

به گزارش دنیای اقتصاد،پانزدهمین نمایشگاه بین‌المللی صنعت چاپ و بسته‌بندی از تاریخ پنجم بهمن ماه سال جاری به مدت ۴ روز در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران برگزار می‌شود. روز نخست این نمایشگاه تحت عنوان «نوآوری و شکوفایی»، روز دوم «کیفیت»، روز سوم «آموزش» و روز چهارم «توسعه» نام‌گذاری شده است.

در حاشیه این نمایشگاه نیز نشست‌های تخصصی و کارگاه‌های آموزشی برگزار خواهد شد.