نمی‌‏توان با سخنرانی کار را از دولت تحویل گرفت

گروه بازرگانی- معاون وزیر بازرگانی با انتقاد از عملکرد اتاق بازرگانی ایران گفت: برای تحویل گرفتن کارهای دولت توسط بخش خصوصی باید مکانیزم تشکل‌‏های بخش خصوصی اصلاح شود، چراکه با سخنرانی کردن نمی‌‏توان کارها را از دولت تحویل گرفت. مهدی غضنفری در گفت‌‏وگو با «ایلنا» ادامه داد: وقتی تشکل‌‏ها می‌‏آیند کار را از دولت تحویل بگیرند، یک مشکلی وجود دارد. دولت با یک اندام‌‏واره کار را انجام می‌‏دهد یعنی تقسیم وظایف وجود دارد، یکی کار دست را انجام می‌‏دهد، یکی کار قلب و یکی کار مغز را. یعنی یک سری آدم تعیین شده‌‏اند که این کارها را انجام می‌‏دهند. حالا اگر قرار است بخش‌‏خصوصی این کار را انجام دهد باید این اندام‌‏واره را شکل دهد و در واقع آنقدر توسعه یابند تا بتوانند کار را تحویل بگیرند.

وی افزود: به عنوان مثال فرض کنید اتاق بازرگانی ایران می‌‏خواهد کار سازمان توسعه تجارت را تحویل بگیرد و آن بخش‌‏هایی که قرار است تحویل تشکل‌‏ها شود را می‌‏خواهد در دست بگیرد. خب! ما آماده‌‏ایم. همچنین سازمان جذب سرمایه‌‏گذاری می‌‏تواند بخشی از کارهایش را واگذار کند یا وزارت امور خارجه می‌‏تواند بخش مربوط به رایزنان اقتصادی و نمایندگی‌‏های اقتصادی در خارج از کشور را واگذار کند یا مثلا گمرک و سازمان مالیاتی بخواهند امور گمرکی و امور مالیاتی را تا آنجایی که می‌‏شود واگذار کنند. در این شرایط اتاق بازرگانی می‌‏خواهد با همین اندام‌‏واره این کارها را تحویل بگیرد و انجام دهد. ما می‌‏خواهیم کار یک میلیون نفر را بگیریم و به اتاق بازرگانی بدهیم، آیا آنها می‌‏توانند با ۲۰۰ نفر آدم این کارها را انجام دهند؟

رییس سازمان توسعه تجارت اظهار داشت: این اندام‌‏واره باید رشد کند، بزرگ شود، سازوکار درست شود، سلسله مراتب داشته باشد، یک عده این کارها را انجام دهند، گزارش دهند و ارزیابی شود. فقط با سخنرانی پشت میکروفن نمی‌‏شود کار را از دولت تحویل گرفت. یعنی با اینکه سه نفر باشند فقط سخنرانی کنند کار انجام نمی‌‏شود. آن کاری که تحویل گرفته می‌‏شود باید یک سری افراد باشند تا انجام دهند. نمی‌‏گویم اتاق این افراد را ندارد، اما وقتی همه این کارها را بگیرد دیگر این افراد برای این کارها کافی نیستند. یکی از خواسته‌‏های ما این است که این اندام‌‏واره شکل بگیرد.

غضنفری خاطرنشان کرد: خواسته دیگر ما کنسرسیوم‌‏سازی است. کنسرسیوم‌‏سازی یا شرکت‌‏های بزرگ صادراتی یعنی سر و سامان دادن به خود بخش‌‏خصوصی توسط بخش‌‏خصوصی. به عنوان مثال در هیات علمی یک دانشگاه دو نفر خوب فعالیت نمی‌‏کنند یا خوب تدریس نمی‌‏کنند. در این صورت پلیس که نباید برود آنها را بگیرد. خود سیستم باید آن را کنترل کند. در این جا هم اگر بخش‌‏خصوصی دید کسی صادرات را بد انجام می‌‏دهد و بی‌‏اعتمادی را در بازارهای خارجی به وجود می‌‏آورد باید خود سیستم در بخش خصوصی او را اصلاح یا از دور خارج کند. نباید سیستم پلیسی در مرزها بگذاریم که کالای بی‌‏کیفیت از مرز خارج نشود. وقتی کار دست بخش خصوصی می‌‏افتد تشکل باید عاقبت‌‏اندیش باشد، باید به این فکر کند که با حضور همراه با کیفیت می‌‏تواند در بازارهای مختلف دوام داشته باشد. پس باید بیاید سینه چاک کند و قوانینی بگذارد که مانع صادرات کالای بی‌‏کیفیت شوند، البته باید یک سری ابزار هم از دولت بگیرند.

وی تصریح کرد: اگر می‌‏خواهیم دولت-ملت کار کنند، همه مردم که نمی‌‏توانند بیایند سهم خودشان را از کارها بگیرند. باید این تشکل‌‏ها بیایند کارها را بگیرند. این تشکل‌‏ها هم باید یک سری از الزامات را در خود جای داده باشند یک سری این کار را کرده‌‏اند و خوب کار می‌‏کنند یک سری هم خوب کار نمی‌‏کنند و موفق نیستند. اتاق بازرگانی هم باید به این اوضاع سر و سامان دهد.

وی ادامه داد: اتاق بازرگانی وقتی معتقد است باید فعالیت‌‏های عملیاتی را به بخش خصوصی واگذار کنیم یعنی به جای اینکه دولت شکر وارد کند یا کشمش صادر کند بخش خصوصی این کار را انجام دهد نباید از یک نکته‌ غافل شود. وقتی این جابه‌جایی انجام می‌‏شود باید یک ساختاری برای مدیریت این تجارت شکل بگیرد که مثلا بررسی کند این شکری که وارد کرده کافی است، بسته‌‏بندی‌‏اش خوب است، حق مشتری را رعایت می‌‏کند. این مجموعه وظایف را هم باید اتاق و بخش خصوصی بگیرد فقط نقش خریدن و فروختن را نگوییم خصوصی کردن. مجموعه پشتیبانی این خرید و فروش را هم باید بخش خصوصی بر عهده بگیرد وگرنه همان کاری را هم که تحویل گرفته خوب انجام نمی‌‏شود چون ممکن است یک عده سودجو منافع آنی را بر منافع مستمر ترجیح بدهند و کار را خراب کنند.