جدایی از اقتصاد جهانی امکان‌پذیر نیست

عکس: حمید جانی‌پور

بانک‌ها خود را برای ارائه تسهیلات «مسکن مهر» آماده کنند

گروه بازرگانی - اولین نشست تخصصی اتاق تعاون با روسای شرکت‌ها، اتحادیه‌ها و تعاونی‌های سراسر کشور، صبح روز گذشته برگزار شد.

در این نشست اگرچه برگزارکنندگان کمترین فرصت را برای سخنرانی به روسای اتحادیه‌ها و تعاونی‌ها به عنوان میهمانان اصلی جلسه دادند، ولی در همان فرصت کوتاه نیز گله‌مندی تعاونی‌‌ها و اتحادیه‌ها از دولت و عملکرد ضعیف وزارت تعاون آشکار بود.

روسای یکی از اتحادیه‌های حاضر در جلسه از دبیر کل اتاق تعاون خواست تا درباره مشکلات موجود واقع‌بینانه سخن بگوید و هنگامی که از اجرای قانون حرف می‌زند پاسخ بدهد که از سال ۷۰ تاکنون که قانون تعاون تدوین شده، چرا تاکنون به اجرا در نیامده است.

وی همچنین خطاب به وزیر تعاون که هنوز در جلسه حاضر نشده بود، گفت: مشکل ما عدم اجرای قانون است و امروز هم در زمان واگذاری‌ها می‌بینیم که دولت نمی‌خواهد میزش را رها کند.

این میهمان حاضر در جلسه همچنین ادامه داد: دولت می‌خواهد در واگذاری‌ها گوشتش را خودش بردارد و استخوانش را واگذار کند. حالا هم که زمزمه بحران جهانی را می‌کنند و هنوز خصوصی‌سازی نشده، می‌گویند در این بحران خصوصی‌سازی جواب نمی‌دهد.

وی در ادامه خطاب به وزیر تعاون گفت: آقای عباسی کافی است که ۳ کار را که وظیفه‌اش است انجام بدهد و اگر به وظیفه خود عمل کند ما دعایش می‌کنیم، اول اینکه وقتی بودجه ۴درصد آموزش را می‌گیرد، آموزش رایگان هم بدهد. دوم اینکه بنیه مالی تعاونی‌ها را تقویت کند.و سوم اینکه خواسته‌ها و مطالبات بخش تعاونی را پی بگیرد و تلاش کند آن‌ها را به مصوبه تبدیل کند و هوشیار باشد که کدام ماده قانونی اجرا نمی‌شود و بر اجرای آن پافشاری کند.

رییس اتحادیه تعاونی‌های دامپروری در ادامه گفت: به عنوان مثال ماده ۱۳۳ قانون تعاونی‌های کشاورزی و دامپروری را از دادن مالیات معاف کرده، ولی هر ساله این تعاونی‌ها مالیات می‌پردازند و پیگیری‌های ما بر اجرای این قانون بی‌نتیجه بوده است.

در این نشست تنها مدیران معدودی از اتحادیه‌ها و تعاونی‌ها فرصت سخن گفتن یافتند، ولی همگی ضعف عملکرد وزارت تعاون را خاطرنشان کردند.

اما وزیر تعاون نیز با گذشت یک ساعت از شروع جلسه به میان حاضران آمد و به سخنرانی پرداخت.وی در طول این سخنرانی برخلاف سخنرانی‌های پیشین به انتقاد از بخش تعاون پرداخت و گفت: نمی‌شود که ما در این جلسات بنشینیم و بگوییم «ما خوب هستیم» و «شما هم خوب هستید» پس هیچ مشکل وجود ندارد. واقعیت این است که هر جا می‌نشینیم و از تعاون می‌گوییم دولت ناراضی است و می‌گوید تعاونی‌ها مردم را گرفتار می‌کنند.

وی از مدیران اتحادیه‌ها و تعاونی‌ها خواست تا اشکالاتی را که موجب سوءاستفاده دیگران می‌شود برطرف کنند.

وزیر تعاون در خصوص واگذاری شرکت‏های دولتی به بخش خصوصی در راستای سیاست‏های کلی اصل ۴۴ خاطرنشان کرد: تمام این شرکت‏ها، شرکت‏های سود ده هستند و هیچ شرکت غیرسود دهی واگذار نمی‏شود.

عباسی با تاکید بر افزایش سرعت واگذاری اظهار داشت: افزایش سرعت واگذاری موجب می‏شود تا انتهای برنامه چهارم، سهام شرکت‏های سود آور به مردم توزیع شود.

وزیر تعاون حضور در اقتصاد جهانی را امری اجتناب‌ناپذیر دانست و تصریح کرد: در حال حاضر نیاز کشورها، صادرات و واردات آنها بر مبنای اقتصاد جهانی شکل می‏گیرد و انزوای اقتصادی ممکن نیست.

وزیر تعاون خاطر نشان کرد: اگر بتوانیم از تولید حمایت کافی را به عمل آورده و کالاهای با کیفیت را روانه بازار کنیم، به طور حتم می‏توانیم بازار را تصاحب کنیم.

وی در خصوص توزیع سود سهام عدالت اظهار داشت: در حال حاضر ۲۱‌میلیون نفر از اعضای تعاونی سهام عدالت شناسایی شده که سود سهام این افراد از طریق مراجع ذی‌ربط به حساب آنان واریز می‏شود. مقدمات این طرح از سوی سازمان خصوصی‌سازی در حال انجام است.

عباسی در خصوص طرح مسکن مهر گفت: در اولین جلسه‏ وزارت تعاون با حضور وزیر اقتصاد و بانک مرکزی، تمهیداتی جهت ارائه تسهیلات طرح مسکن مهر بررسی شد.

وی با بیان این مطلب که در حال حاضر ۵/۱‌میلیون نفر از متقاضیان آماده دریافت تسهیلات هستند، اظهار داشت: با توجه به افزایش سرعت تقاضا برای استفاده از مسکن مهر، بانک‏ها باید تجمیع منابع اعتباری خود را افزایش دهند تا بتوانند به ۵/۲‌میلیون متقاضی تسهیلات مناسبی را عرضه کنند.

وی با اشاره به تغییر رویکرد بانک مرکزی در ارائه تسهیلات اظهار داشت: بر اساس مباحثی که در مجامع بانک‏ها و دولت انجام شده، حمایت از تولید و نیروی انسانی با ارائه تسهیلات امری اجتناب‌ناپذیر است، بنابراین بانک‏ها باید خود را برای ارائه تسهیلات و حمایت از مردم آماده کنند.

در ادامه رییس هیات‌مدیره اتاق تعاون ایران با تاکید بر ایجاد هماهنگی میان چهار حوزه اثرگذار تعاون از جمله وزارت تعاون، فراکسیون تعاون، صندوق تعاون و اتاق تعاون مرکزی اظهار کرد: این چهار حوزه باید یک مجموعه هماهنگ و همگام را به وجود آورند ودر مباحث هم‌اندیشی و تعامل همه‌جانبه به صورت یک پیکره واحد پیش بروند.

محمود صلاحی با اشاره به شرکت دبیرکل اتاق تعاون در جلسات شورای عالی معاونان وزارت تعاون ابراز امیدواری کرد: سال ۸۸ سالی باشد پررونق برای رشد و توسعه چشم‌گیر تعاونی‌ها و اتحادیه‌ها تا با یک برنامه‌ دقیق، جدی و زمان‌بندی شده این سال برای بخش تعاون آغاز شود.

صلاحی تاکید کرد: تعاونی‌های مسکن، امروز یکی از امیدهای دولت برای حل مشکل مسکن به شمار می‌روند و اگر قیمت مسکن در کشور شکسته شده است حاصل نقش آفرینی‌های تعاونی‌های مسکن بوده است.

رییس هیات‌مدیره اتاق تعاون ایران با اشاره به بحران مالی غرب اظهار کرد: بحران مالی آمریکا به یک بحران بزرگ اقتصادی تبدیل شده و بورس بخش‌های تولیدی و صنایع خودروسازی بسیاری از کشورهای جهان را تحت‌الشعاع قرار داده است، این امر نشان می‌دهد که اگر الگوی تعاونی‌ استقرار یابد می‌تواند تنظیم‌کننده اقتصاد دولتی و خصوصی باشد و بسیاری از چالش‌های موجود را برطرف کند.

صلاحی با طرح این پرسش که آیا روش و الگوی تعاونی نمی‌تواند جوابگوی حل بسیاری از بحران‌ها باشد؟ افزود: بخش تعاون همان بخش خصوصی است که با یک خرد جمعی اداره می‌شود. وقتی یک تعاونی می‌خواهد وارد بخش کشاورزی شود می‌تواند از جمعیت جوان کشور که بهترین فرصت برای رشد و توسعه کشور هستند به نحو مطلوبی استفاده کند.

همچنین حسین رحمانی‌نیا، دبیرکل اتاق تعاون ایران در این نشست اظهار کرد: با توجه به فضای منحصر به فردی که هم‌اکنون در کشور به وجود آمده است؛ فرصت خوبی به نام بخش تعاونی ایجاد شده و این فرصت تکرار نشدنی است.

وی خواستار همکاری و همدلی بیشتر اتحادیه‌های تعاونی با اتاق تعاون مرکزی شد و گفت: از فرصت پیش آمده در شرایط کنونی باید به نحو مطلوبی بهره‌برداری کرد. اتاق تعاون به عنوان پارلمان بخش تعاون می‌تواند هماهنگ‌کننده نقش تعاونی‌ها، اتحادیه‌ها و تشکل‌های بزرگ و کوچک در اقتصاد باشد تا اتفاق‌های جدیدی را تا پایان برنامه چهارم توسعه در بخش تعاون شاهد باشیم.

مدیرعامل صندوق تعاون نیز گفت: سهم تعاون از تسهیلات دولتی در سیاست‏های انقباضی بانک‏ها ۷۰۰‌میلیارد تومان بوده است.

ماشاءالله عظیمی گفت: سهم تسهیلات تعاون در سال جاری نسبت به دوره مشابه ۲۵‌درصد افزایش داشته است و تاکنون ۴۰۰‌میلیارد تومان از تسهیلاتی که بخش تعاون دریافت کرده، در اختیار متقاضیان قرار گرفته است.

وی در خصوص تاسیس بانک تعاون گفت: اساسنامه این بانک از سوی وزارت تعاون و وزارت امور اقتصاد و دارایی به امضا رسیده و وزیر تعاون به عنوان رییس هیات‌مدیره این بانک تعیین شده است.

عظیمی با اشاره به راه‌اندازی صندوق ضمانت گفت: پس از تاسیس بانک توسعه تعاون، این صندوق که در حال حاضر مراحل اولیه آن در دست بررسی است، اجرا خواهد شد.

وی تدوین طرح جامع و پژوهشی طرح مسکن مهر را از دیگر اقدامات بخش تعاون دانست و اذعان داشت: متاسفانه برخی از تعاونی‏های مسکن از اصول اولیه تعاونی‏ها عدول کرده و به جای تامین مسکن برای متقاضیان، وارد عرصه تجارت مسکن شده‏اند.

عظیمی ادامه داد: هرچند عملکرد بیش از ۹۰‌درصد تعاونی‏های مسکن مهر مناسب بوده، اما به دلیل تخلف برخی از تعاونی‏های مسکن نیازمند تدوین طرح جامع و پژوهشی جهت بررسی عملکرد تعاونی‏های مسکن هستیم.

وی درپایان، از بررسی آئین‌نامه و قوانین میان اتحادیه‏ها و تعاونی‏ها خبر داد و گفت: صندوق تعاون آماده مذاکره با روسای اتحادیه‏های سراسر کشور است.