فرار مالیاتی شرکت‌های چند ملیتی

بررسی‌های سازمان تجارت جهانی نشان می‌دهد که امروزه حدود ۳۰ تا ۴۰‌درصد از تجارت جهانی مربوط به داد و ستد ما بین شرکت‌های بزرگ چند ملیتی است. براساس آمار از ۱۰۰ قطب برتر اقتصادی جهان ۵۲ جایگاه به شرکت‌های چند ملیتی اختصاص دارد و این شرکت‌ها دارای درآمدی ما بین ۵۱ تا ۲۴۸‌میلیارد دلار درسال هستند.

گفته می‌شود ۲۰۰ شرکت بزرگ چند ملیتی ۲۸‌درصد کل تولید ناخالص داخلی جهان را به خود اختصاص داده‌اند.

در گزارش WTO آمده است: در شرکت‌های چندملیتی به منظور بهره‌مندی بیشتر از منابع طبیعی غنی و سود بالای ناشی از دستمزد پایین نیروی کار، فقدان نظام مالیات مستحکم، قوانین و مقررات زیست‌ محیطی سست و غیر اصولی و هزینه‌های پایین ایمنی شغلی جذب کشورهای جهان سومی شده‌اند که این حضور پررنگ نه تنها سودی برای کشورهای فقیر جهان در سایه تئوری «جهانی شدن» نداشته بلکه خسارات مالی شدیدی به این کشورها وارد کرده و آنها را بیش از پیش به کمک‌های مالی و اخذ وام با بازپرداخت‌های کلان از موسساتی همچون بانک جهانی و صندوق بین‌المللی نیازمند کرده است.

فرار مالیاتی شرکت‌های چند ملیتی و فراملیتی خسارت ۲۷۰‌میلیارد دلاری به کشورهای فقیر جهان وارد می‌کنند حال آنکه بانک جهانی بودجه مورد نیاز برای نجات بیش از ۳۵۰‌هزار کودک فقیر در این کشورها را تا سال ۲۰۱۵ میلادی تنها ۴۰ تا ۶۰‌میلیارد دلار برآورد کرده است.