سند تجارت الکترونیکی تدوین می‌شود

گروه بازرگانی- روز گذشته مسعود موحدی معاون برنامه‌ریزی و امور اقتصادی وزارت بازرگانی در جمع خبرنگاران حاضر شد تا به ارائه گزارشی در خصوص میزان پیشرفت تجارت الکترونیک در کشور به ویژه وزارتخانه‌های دولتی و برنامه‌های این معاونت طی یک سال گذشته بپردازد این در حالی است که اظهارات خوشبینانه معاون وزیر بازرگانی در شرایطی مطرح می‌شود که بخش خصوصی معتقد است در تجارت سنتی و دستی مشکلات فراوانی گریبانگیر تجارتشان است و با وجود مشکلات بانکی و بسیاری از مسائل زیرساختی کشور نمی‌توان به تجارت الکترونیکی پرداخت. مسعود موحدی با بیان اینکه هدف از اجرای طرح تحول اقتصادی آماده سازی برای ایفای نقش بازیگران عرصه اقتصاد در جایگاه خود است، خاطرنشان کرد: در این راستا فناوری اطلاعات باید نقش خود را به خوبی ایفا کند، این درحالی است که بدون ایفای نقش موثر فناوری اطلاعات، تحول اقتصادی امری طولانی مدت و دیربازده است. معاون برنامه‌ریزی و امور اقتصادی وزارت بازرگانی افزود: در بحث شناسایی اقشار مختلف مردم برای هدفمند کردن یارانه نیز نیاز به سامانه های اطلاعاتی است که البته این سامانه ها باید تبادل اطلاعات داشته و تحلیل‌های مشترکی ارائه دهند.

وی تصریح کرد: یکی از آثار مبارک پیاده سازی طرح تحول اقتصادی این است که فناوری اطلاعات در چارچوب‌های اقتصادی، عملی و تصمیم‌گیری نقش بارز و موثر خود را به ظهور می رساند که تا حدودی نیز این موضوع در حال پیشرفت است. به همین ترتیب به نظر می‌رسد یکی از الزامات تحول اقتصادی در کشور توجه بیشتر به بحث تجارت الکترونیک نه به مفهوم اینکه سازوکارهای سنتی خود را به سمت الکترونیکی شدن ببریم، بلکه فضای آتی تجاری را به فضای الکترونیکی تبدیل کنیم.

به گفته موحدی، قالب طرح‌های تجارت الکترونیک به نحوی به موضوع فناوری اطلاعات و در مواردی به تسهیل تجارت الکترونیک و قاعده‌مندسازی فضای الکترونیک برمی‌گردد. البته موضوعاتی نیز در بحث تحول در نظام بانکی با رویکرد بانکداری الکترونیک و ایجاد زیرساخت‌ها برای الکترونیکی کردن تجارت مطرح شده است.

وی خاطرنشان کرد: وظایف دستگاه‌ها دربرنامه جامع تجارت الکترونیک مصوب هیات دولت مشخص شده که به طور جدی در حال پیگیری است؛ چراکه باور داریم استقرار تجارت الکترونیک نیاز به فضای همدلی دارد، در غیر اینصورت با برنامه های ابلاغی منفعل نمی توان به نتیجه رسید.موحدی اظهار داشت: در صدد تدوین سند تجارت الکترونیک هستیم که جزو اسناد بسته های اجرایی است و امید است سند مشخص برنامه جامع دوم تجارت الکترونیک که به دولت پیشنهاد شده، تصویب شود. از سوی دیگر مشکلات اساسنامه مرکز توسعه تجارت الکترونیکی نیز که دچار معضلاتی بوده رفع شده و کمیسیون اجتماعی و دولت الکترونیک در دولت نیز آن را پذیرفته است.

معاون وزیر بازرگانی گفت: با مرکز آمار ایران تفاهم شده که چارچوبی را برای اندازه‌گیری کاربرد تجارت الکترونیک در کشور تدوین کنیم. در این راستا مطابق آمارها، تا شهریور امسال برآوردها حاکی از این است که در سال گذشته ۲۵۰۰میلیارد تومان پرداخت الکترونیکی در فروشگاه‌ها انجام شده و از طریق پرداخت اینترنتی نیز ۱۰۰ میلیارد تومان مبادله انجام شده است.