دومین کشتی ایرانی در خلیج عدن ربوده شد
گروه بازرگانی- به اشتباه فکر میکردیم روزگار ملوان یک چشم، پای چوبی و دزدان دریایی به پایان رسیده است، اما گویا طی ماههای اخیر دزدیده شدن کشتیهای کوچک و بزرگ از هر ملیت و پرچمی با ترکتازی دزدان سومالیایی گذشتههای دور اجدادمان را زنده کرده است. هنوز مدت زیادی از آزادسازی کشتی ایران دیانت با ۲۹خدمه ایرانی وغیرایرانی نمیگذرد که نیروی دریایی آمریکا شب گذشته اعلام کرد: دزدان دریایی سومالی در تازهترین حملات خود به کشتیهای عبوری از خلیج عدن، یک کشتی تجاری با پرچم هنگکنگ را که برای خطوط کشتیرانی ایران کار میکرد و حامل بار گندم بود، ربودهاند. این کشتی فلهبر دومین کشتی ربوده شده ایرانی توسط دزدان دریایی است که برای شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران و تحت پرچم هنگکنگ فعالیت میکند، در آبهای خلیج عدن واقع در سواحل سومالی ربوده شد.
در همین راستا محمدمهدی راسخ، عضو هیات مدیره شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران در گفتوگو با فارس در خصوص کشتی ربوده شده هنگکنگی اظهار داشت: کشتی هنگکنگی دیلایت که محموله گندم به مقدار ۳۶هزار تن داشته و از آلمان به ایران در حال حرکت بوده است، توسط دزدان سومالیایی در خلیج عدن ربوده شده است. وی افزود: سه کشتی ایرانی در حال عبور از آن منطقه بودند که دو کشتی دیگر توانستهاند از چنگال ربایندگان فرار کنند. وی در خصوص کشتی ربوده شده گفت: کشتی دیلایت هنگ کنگی در اجاره ایران بوده است. راسخ در خصوص خدمه کشتی گفت: این کشتی ۲۵ سرنشین داشته است که ۷نفر آنها ایرانی بوده و بقیه از کشورهای پاکستان، غنا، فیلیپین و هند هستند. عضو هیات مدیره شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی در خصوص مذاکرات صورت گرفته گفت: هنوز هیچ مذاکرهای با ربایندگان کشتی صورت نگرفته است.
جین کمپل، فرمانده هنگ پنجم نیروی دریایی آمریکا در بحرین، در این باره گفته بود که این کشتی تجاری ۳۶هزار تنی در خلیج عدن مورد حمله دزدان دریایی واقع شده است.
خبرگزاری رسمی شینهوا نیز به نقل از مرکز تحقیق و امداد دریایی چین اعلام کرد: این کشتی هنگکنگی حامل ۳۶هزار تن گندم به شهر بندرعباس ایران بود. این خبرگزاری بدون ذکر جزئیات بیشتری اعلام کرد که هیچ یک از خدمه کشتی مزبور از هنگکنگ یا سرزمین اصلی چین نبودند، بلکه اتباع ایرانی، پاکستانی، هندی، فیلیپینی و گینه بودند.
شایان ذکر است دزدان دریایی سومالی روز سهشنبه نفتکش عربستانی را با ۲میلیون بشکه نفت خام به منطقه شاخ آفریقا منتقل کردند. ارزش محموله این نفتکش بیش از ۱۰۰میلیون دلار برآورد شده است. نفتکش سیریوس استار عربستان ۱۵ نوامبر خلیج فارس را به مقصد دریای کارائیب ترک کرده بود. پیش از این نیز یک فروند کشتی ایرانی توسط دزدان دریایی سومالیایی ربوده شده بود که پس از ماهها تلاش مسوولان ایرانی و با پرداخت مبلغی خدمه ایرانی کشتی آزاد شدند.
«محمد سمیعی» دبیر اتحادیه مالکان کشتی با بیان اینکه دزدان دریایی هزینه هنگفتی را برای آزادی کشتی ربوده شده تجاری طلب میکنند گفت: پیش از این نیز دزدان پس از دریافت مبلغ بسیار زیادی، کشتی ربوده شده ایرانی را آزاد کردند. در همین راستا وی با بیان اینکه دزدان دریایی مبالغ بسیاری را برای آزادسازی کشتیهای ربوده شده تقاضا میکنند، اظهار داشت: دفعههای گذشته نیز هنگام ربوده شدن کشتی ایرانی دزدان دریایی مبالغ هنگفتی را از ما طلب کردند که پس از پرداخت این مبلغ اقدام به آزادسازی کشتی نمودند.
وی با اشاره به اینکه دزدان دریایی فاز جدیدی را برای ربودن کشتی انتخاب کردهاند گفت: پیش از این کانال مالاکا محل دزیدن کشتیها بود و هماکنون به سومالی منتقل شده است.
سمیعی با اشاره به اینکه تا زمانی که در روابط بینالمللی تعامل میان کشورها به وجود نیاید دزدی کشتیها در سطح دریا اتفاق خواهد افتاد، افزود: بخشی از این دزدیها به موارد سیاسی نیز مربوط میشود؛ به طوری که ناآرامی کشورهای حول این کانال نشان از این امر دارد.
رییس اتحادیه مالکان کشتی خاطرنشان کرد: دزدان دریایی برای ایجاد ناامنی نیازمند ابزار جنگی هستند که این ابزارها را با گرفتن مبالغ هنگفت به منظور آزادسازی کشتی به دست میآورند.
ناتو برای آزادسازی کشتی هنگکنگی وارد عمل شد
این در حالی است که نیروهای دریایی ناتو و اتحادیه اروپا مستقر در خلیج عدن در حال تعقیب کشتی هنگ کنگی در اجاره ایران هستند که روز گذشته توسط دزدان سومالیایی ربوده شد. به گزارش رویترز، نیروهای ناتو و اتحادیه اروپا مستقر در خلیج عدن در حال تعقیب کشتی هنگ کنگی هستند که روز سهشنبه در مسیر حرکت به ایران توسط دزدان دریایی ربوده شد.
یک سخنگوی دفتر دریایی بینالمللی در این زمینه گفت: «نیروهای دریایی ائتلاف در حال حاضر کشتی مزبور را زیر نظر دارند.»
بر اساس این گزارش در ماه اوت و به دلیل تشدید حملات دزدان دریایی سومالی یک گشتی دریایی در منطقه خلیج عدن استقرار یافت.
در عین حال استقرار این گشتی نتوانسته است مانع انجام حملات دزدان دریایی شود.
اداره دریایی هنگکنگ اعلام کرد این کشتی همچنان در دست دزدان دریایی است اما همچنان امکان برقراری ارتباط با خدمه آن وجود دارد.
یک سخنگوی این اداره گفت: «ما با ناخدای کشتی ارتباط نزدیک داریم و آخرین وضعیت حاکم بر عرشه آن را کنترل میکنیم.»
شرکتهای کشتیرانی جهان مسیر حرکت خود را تغییر دادند
اکثر شرکتهای کشتیرانی جهان از ترس حملات دزدان دریایی سومالی، مسیر خود را از خلیج عدن و کانال سوئز به سمت آفریقای جنوبی و دماغه امید نیک تغییر دادهاند.
به گزارش رویترز، راب لوماس معاون موسسه اینتر کارگو تصریح کرد: اکثر شرکتهای کشتیرانی جهان از مسیر کانال سوئز اجتناب میکنند. طی صدها سال که از تجربه کشتیرانی در جهان میگذرد، این مساله سابقه داشته که در طی جنگ اعراب و اسرائیل در سال ۱۹۶۷ کانال سوئز مسدود شده و کشتیها مجبور به عبور از مسیرهای دیگری شدهاند ولی این مساله در زمان وقوع دزدی دریایی بیسابقه بوده است. سرقت نفتکش عربستانی با محمولهای به ارزش ۱۰۰میلیون دلار در تاریخ کشتیرانی جهان، بیسابقه است. وی افزود: در مورد کالاهای جامد و خشک، برای شرکتهای کشتیرانی فرقی نمیکند که از مسیر کانال سوئز یا آفریقای جنوبی حرکت کنند، ولی طی روزهای اخیر شرکتهای کشتیرانی مسیر دوم را ترجیح میدهند. تاکنون سه شرکت بزرگ کشتیرانی جهان از جمله اسویتزر، اودف جل نروژ و شرکت پیمانکار حمل ال ان جی، از تردد در مسیر کانال سوئز خودداری کردهاند.
به نظر میرسد پس از سرقت نفتکش عربستانی، نفتکشهای بزرگ جهان نیز تمایلی برای عبور از مسیر کانال سوئز نداشته باشند. البته ایران، عربستان و کویت اعلام کردند، در حال حاضر برنامهای برای تغییر مسیر نفتکشهای خود ندارند.
لوماس گفت: از نظر اقتصادی، اکثر شرکتهای کشتیرانی مسیر آفریقای جنوبی را به کانال سوئز ترجیح میدهند، چون این مسیر خطر کمتری دارد. افزایش حملات دزدان دریایی، موجب افزایش ۱۰درصدی نرخ بیمه کشتیهای تجاری شده است.
ارسال نظر