مبادلات ۱۷میلیارد دلاری ایران و اروپا
مبادلات تجاری ایران و ۲۷ عضو اتحادیه اروپا در هشتماه نخست ۲۰۰۸ با افزایش ۸ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل به ۸۶/۱۶میلیارد یورو رسید. به گزارش یورواستات، در هشت ماه منتهی به شهریور۸۶ حجم مبادلات دو کشور ۶۱/۱۵میلیارد یورو اعلام شده بود. بر اساس این گزارش افزایش مبادلات ایران و اتحادیه اروپا در هشت ماه منتهی به شهریور۸۷ تا حد زیادی ناشی از افزایش صادرات این اتحادیه به ایران بوده است. در حالی که طی هشت ماه منتهی به شهریور۸۶ ، ۳۲/۶ میلیارد یورو کالا از اتحادیه اروپا به ایران صادر شده بود این رقم در مدت مشابه سال جاری ۴/۱۱ درصد افزایش یافت و به ۰۴۱/۷ میلیارد یورو رسید. بر اساس گزارش فارس در حالی صادرات اروپا به ایران بیش از ۱۱ درصد افزایش داشته است که آمریکا تلاش های بسیاری برای قطع روابط تجاری شرکت های اروپایی با ایران انجام داده است.
تحلیلگران معتقدند بروز بحران اقتصادی در کشورهای غربی از شدت تحریم ها علیه ایران کاسته است. یورواستات در ادامه واردات اتحادیه اروپا از ایران طی هشت ماه منتهی به شهریور۸۷ را ۸۱۹/۹ میلیارد یورو اعلام کرده است که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل ۶/۵درصد افزایش داشته است. در هشت ماه منتهی به شهریور۸۶ ، ۲۹/۹میلیارد یوروکالا توسط این اتحادیه از ایران وارد شده بود.
در میان کالاهای صادراتی اروپا به ایران ماشین آلات و وسایل حمل و نقل جایگاه نخست را دارند. صادرات این کالاها به ایران در هشت ماه منتهی به شهریور سال جاری با افزایش ۱۳ درصدی به ۸۷۵/۳ میلیارد یورو رسید. در همین مدت صادرات مواد غذایی اتحادیه اروپا به ایران با افزایش ۴/۱۵ درصدی به ۱۳۲ میلیون یورو رسید. مهمترین کالای وارداتی اتحادیه اروپا از ایران نیز نفت خام بوده است. کل واردات نفت خام این اتحادیه از ایران در هشت ماه نخست منتهی به شهریور با افزایش ۵/۶درصدی به ۷۴۲/۶میلیارد یورو رسید. در همین مدت واردات محصولات شیمیایی ایران توسط اروپا ۱۱۷ درصد افزایش یافت و از ۴۲۲میلیون یورو فراتر رفت.
احتمال کاهش ۴۰درصدی صادرات
از سوی دیگر عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران گفت: با توجه به بروز بحران در بازارهای مالی دنیا به نظر میرسد که صادرات با کاهش ۳۰ تا ۴۰درصدی روبهرو شود، در چنین شرایطی دولت باید از اجرای طرح تحول اقتصادی اجتناب کند.حمید حسینی در گفتوگو با «مهر» گفت: قطعا صادرات کالاهای لوکس نظیر فرش، پسته و خاویار با کاهش تقاضا روبهرو خواهد شد و همزمان تقاضا برای اقلام ساختمانی با توجه به رکود بازار مسکن در دنیا بر صادرات اثر خواهد گذاشت.
عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی و صنایعومعادن تهران پیشبینی کرد قیمت اقلام صادراتی معدنی و پتروشیمی نیز حدود ۵۰درصد کاهش یابد که به تبع آن صدور خدمات فنی و مهندسی نیز محدودتر خواهد شد. وی تصریح کرد: به نظر میرسد اقلام صادراتی مواد غذایی رونق بیشتری بیابد که ایران نیز با توجه به تنوع آبوهوایی و تولیدات محصولات کشاورزی میتواند حرفی در این رابطه برای گفتن داشته باشد.
ارسال نظر