یک مقام عراقی در سومین همایش و نمایشگاه بینالمللی سرمایهگذاری، تجارت و بازاریابی در کشورهای اسلامی عنوان کرد:
امضا میدهیم پروژههای سرمایهگذاری مصادره نشود
شبنم آذر - سومین همایشو نمایشگاه بینالمللی سرمایهگذاری، تجارت و بازاریابی در کشورهای اسلامی با انتقاد دبیرکل این همایش از رفتار مدیران دولتی در همایش پیشین که اختصاص به کشور امارات داشت، آغاز شد. تناقض آماری دو مدیر دولتی در همایش امارات
جهانبخش سنجابی شیرازی دبیرکل همایش در مطلع سخنان خود با انتقاد از وجود تناقض در آمارهای ارائه شده از سوی مدیران دولتی مدعو در همایش پیشین گفت: متاسفانه در آن همایش مدیران حرف زدند و رفتند و حرف بخشخصوصی را نشنیدند.
وی ادامه داد: به همین دلیل در همایش سوم که اختصاص به کشور عراق دارد، بهرغم دعوت از مدیران دولتی کشورمان برای حضور در همایش، تریبون را در اختیار بخشخصوصی گذاشتیم و از مدیران دولتی میخواهیم که شنونده باشند.سنجابی با بیان اینکه ما برای رسیدن سقف ۵میلیارد دلاری صادرات غیرنفتی خیز برداشتهایم و چشمانداز ما طی برنامه ۵ساله ۳۵میلیارد دلار است، عراق را سومین کشور هدف صادراتی کشور دانست و گفت: تلاش بر این است که این کشور به کشور نخست هدف و صادرات غیرنفتی تبدیل شود.
پروژههای سرمایهگذاری را ملی نمیکنیم
در ادامه این نشست ابراهیم بغدادی رییس گروه شرکتهای بغدادی و دبیر شورای سرمایهگذاری عراق به سخنرانی پرداخت.وی پس از بیان شرح مفصلی از اشتراکات میان دو کشور ایران و عراق گفت: درحالحاضر عراق به سمت رهایی از اقتصاد بسته دولتی که رژیم پیشین ایجاد کرده بود حرکت میکند و به سوی توسعه اقتصاد آزاد گام برمیدارد.
وی گفت: توسعه بازار آزاد نیاز به فعالیت بخشخصوصی و سرمایهگذاری دارد که در این راستا قوانین مناسبی در عراق تدوین شده است.
بغدادی خطاب به حاضرین با تاکید بر اینکه هرگونه سرمایهگذاری در کشور عراق مورد حمایت قرار میگیرد، گفت: دولت عراق قول میدهد که پروژههای سرمایهگذاران هیچگاه مصادره و ملی نشود و ما حاضریم برای این قول در قالب قراردادهای سرمایهگذاری بینالمللی امضای قانونی بدهیم.
وی گفت: به سرمایهگذاران تاکید میکنم که امنیت در عراق وجود دارد و جای هیچگونه نگرانی نه برای سرمایههایشان و نه برای خانوادههایشان وجود ندارد.
رعد فارس معاون وزیر بازرگانی عراق نیز در این همایش بابیان اینکه پس از برقراری کامل امنیت، عراق مرحله بازسازی و سازندگی را پشت سر خواهد گذاشت، گفت: این مهم بیشک نیازمند مشارکت بخش خصوصی است.
محمد عبدا... معاون وزیر مسکن اقلیم کردستان عراق نیز مهمترین زمینه سرمایهگذاری در این کشور را در حوزه مسکن و راه اعلام کرد و به تشریح روشهای همکاری پرداخت.
وی همچنین خبر از جذب ۱۲۵ کشور سرمایهگذار طی ۲ سال گذشته در امر مسکن در عراق داد و افزود: تاکنون دولت عراق بیش از ۱۰ میلیارد دلار برای ساخت مسکن هزینه کرده است.
مشکلات گمرکی از سوی عراق است
معاون دفتر ترانزیت و پایانههای مرزی کشورمان در ادامه این همایش از مشکلات گمرکی عراق و راههای ترانزیت سخن گفت.
سعید عبداللهی گفت: کشور عراق از لحاظ ترانزیت و میزان صادرات در اولویت اول ایران قرار گرفته است. همچنین تجارت با عراق از راههای جادهای به سه شکل حملونقل بینالمللی، بارگیری کالاها توسط کامیونها و تجارت در بازارچههای مرزی صورت میگیرد.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: اولین قرارداد حملونقل جادهای با عراق پیش از انقلاب اسلامی در سال ۱۳۴۷ صورت گرفته است و پیشنویس حملونقل ایران و عراق در سال ۱۳۷۹ انجام شده که تاکنون هیچگونه عکسالعملی را از بزرگان و دولتمردان عراقی در خصوص پاسخ انعقاد موافقت نامه دریافت نکردیم.عبداللهی از مشکلات عمده ترانزیت در مرز نیز گفت: تمامیرویههای گمرکی ایران به صورت برنامه ریزی منجسم صورت میگیرد، اما اکثر کوتاهیهای گمرکی از سوی عراق بوده که باید مورد توجه قرار گیرد.همچنین یکی دیگر از مشکلات تفاوت زمانی این ۲ کشور است که تمامیمرزهای بینالمللی باید ۲۴ ساعته باشد، اما در خصوص ایران و عراق این قانون وجود ندارد و معمولاً تعطیلات بدون هماهنگی صورت میگیرد.
بانکهای ایرانی در عراق شعبه بزنند
در پایان این همایش نیز رییس کمیسیون بانک و بیمه اتاق بازرگانی مشترک ایران و عراق گفت: بیمهکردن اموال سرمایهگذاران در عراق مشکلات را کاهش داده است.
فاطمه شعبانی افزود: یکی از مشکلات موجود بر سر راه سرمایهگذاران بیمه بود که از طریق صندوقهای مالی حل شد.
وی افزود: لازم است شعبات بانکهای ایرانی در عراق گشایش یابد و بخشهای خصوصی یا شرکتهایی که میتوانند زائران یا بسیاری از گردشگران را از لحاظ مالی و گردشگری حمایت کنند، فعال کنیم.وی در ادامه خاطر نشان کرد: برای سرمایهگذاری ایران و عراق و همکاریهای اقتصادی دو کشور دهها صندوق مالی مشترک وجود دارد که مهمترین وظیفه این صندوقها بررسی و حل مشکلات و مسائل پروژههای مختلف در عراق است.
وی از دو بیمه مهم درخصوص حمایت از اموال سرمایهگذاران سخن گفت و ادامه داد: دو بیمه «لیگار»و «آیسک» وجود دارد که هر دو به حمایت سرمایهگذاران خارجی و ایرانی میپردازند و قابل ذکر است بیمه آیسک مختص کشورهای اسلامیاست.
همچنین دو بانک مهم ایرانی بانک اقتصاد نوین و بانک کشاورزی در عراق به مسائل مالی ایرانیهای مقیم این کشور رسیدگی میکند.
افتتاح سه مرکز تجاری در عراق
در دومین روز از این همایش نیز رییس اتاق بازرگانی ایران و عراق به سخنرانی پرداخت.
حسن تیزمغز گفت: صادرکردن کالاهای بیکیفیت یکی از گلههای عراقیها است، بنابراین باید از صدور چنین کالاهایی با جدیت جلوگیری کرد. وی افزود: در سال گذشته سومین کشور تامینکننده صادرات عراق بودیم و دومیلیارد و هشتصدمیلیون دلار صادرات به عراق داشتیم.تیزمغز در ادامه گفت: اتاق بازرگانی ایران و عراق دو پایگاه اطلاع رسانی دارد که روزانه در بدترین شرایط ۷۰ نفر و در بهترین شرایط ۷۰۰ نفر از آن بازدید میکنند که این امر نشانگر رغبت طرفین برای دسترسی به اطلاعات است.
رییس اتاق بازرگانی ایران و عراق تصریح کرد: وزارت نفت عراق معتقد است مبدا کالاهای وارداتی نباید ایران باشد به همین دلیل با وزیر نفت عراق صحبت کرده و درباره توان فنی و مهندسی ایران توضیحاتی را به وی دادم. وی افزود: صادرات دارو به عراق با مشکلاتی روبرو است که قرار است این مشکلات با تفاهمنامهای که بین وزیر بهداشت و درمان دو کشور به امضا میرسد حل شود.
تیزمغز با اشاره به اینکه برای ثبت شرکتهای ایرانی در عراق مشکلی وجود ندارد اظهار کرد: ایرانیان میتوانند وارد خاک عراق شده و به طور مستقیم برای ثبت شرکت خود اقدام کنند اما من توصیه میکنم که شرکت را با یک شریک عراقی به ثبت برسانند.
وی در ادامه اضافه کرد: قصد داریم با کمک سازمان توسعه تجارت سه مرکز تجاری در اربیل، بغداد و بصره افتتاح کنیم تا حضور دائمی و مستمری در عراق داشته باشیم. تیزمغز با اشاره به قانون سرمایهگذاری درعراق تصریح کرد: امتیازات قانون سرمایهگذاری شمال عراق بیشتر از این قانون در مرکز و جنوب است. به این ترتیب که این قانون در کردستان افراد سرمایهگذار را هموطن به حساب میآورد.
وی به توافق گمرک ایران و عراق اشاره و اظهار کرد: با این توافق مرزها زمان بیشتری باز هستند و بدین ترتیب مشکلات تاجران حل میشود. در حال حاضر نیز در کلیه گمرکهای مرزی ایران و عراق زمین خریداری کردهایم که بخش خصوصی در آنجا سرمایهگذاری کند و نمایشگاه دائمی عرضه کالا نیز احداث شود.
تیزمغز درباره فعالیتهای بانکی گفت: عملیات بانکی به صورت قانونی از طریق ایران انجام میشود و شعبههایی از یک بانک ایرانی نیز در عراق افتتاح شده است.
رییس اتاق بازرگانی ایران و عراق در پایان تصریح کرد: مذاکراتی انجام دادهایم که ایرانیها بتوانند با وسیله نقلیه شخصی خود وارد عراق شوند، اکنون اتوبوسها میتوانند از مرزهای کردستان وارد اربیل و سلیمانیه شوند. همچنین هفتهای پنج پرواز به عراق موجود است و در آینده نزدیک نیز پروازها به اربیل و پس از آن به نجف آغاز خواهد شد.
گفتنی است سومین همایش بینالمللی سرمایهگذاری در کشورهای اسلامی با محوریت کشور عراق به مدت دو روز در هتل المپیک برگزار شد.
ارسال نظر