گروه بازرگانی- نود و یکمین جلسه اتاق فکر با موضوع «راهکارهای توسعه صادرات به عراق» در اتاق بازرگانی اصفهان برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی اتاق بازرگانی و صنایع‌و‌معادن استان اصفهان در این جلسه موانع و چالش‌های صادرات کالا و خدمات به کشور عراق مورد بررسی قرار گرفت. دبیر اتاق بازرگانی و صنایع‌و‌معادن استان اصفهان در این جلسه گفت: سال گذشته هیاتی از نمایندگان اتاق بازرگانی به همراه دبیر اتاق به عراق سفر کرده و از نزدیک با توانمندی‌های اقتصادی و بازار مصرف این کشور آشنا شدند.

دکتر مهرزاد خلیلیان، تصریح کرد: در این سفر گروه‌های کارشناسایی در قالب سه تیم با بخش‌های مختلف از جمله شورای شهر، تجار، بازاریان و مسوولان اقتصادی چند شهر عراق دیدار و گفت‌و‌گو کردند.

وی خاطرنشان کرد: سال گذشته کشور عراق ۴۲میلیارد دلار کالا و خدمات در بخش‌های مختلف از کشورهای آسیایی و اروپایی و آمریکایی وارد کرده که ایران سهم ۲میلیارد دلاری از این واردات داشته گفتنی است که در همان سال کشور سوریه و ترکیه به ترتیب ۶میلیارد دلار و ۱۶میلیارددلار کالا به عراق صادر کرده‌اند. ایران با وجود نزدیکی جغرافیایی و هم‌مرزی و هم‌جواری فرهنگی و مذهبی تنها ۲میلیارد دلار کالا و خدمات صادر کرده است.

اخوان، دبیر اتاق فکر در این جلسه گفت: رییس سازمان توسعه تجارت در نامه‌ای به استاندار اصفهان خواستار بررسی و شناسایی راهکارهای توسعه صادرات به کشور عراق شده که در پی آن استاندار این وظیفه را به اتاق فکر اتاق بازرگانی اصفهان محول کرده است تا در طی جلسات و برگزاری نشست‌های تخصصی، راهکارهای توسعه صادرات به کشور عراق معین شود.

رییس دانشگاه هنر اصفهان و عضو اتاق فکر گفت: حمل‌و‌نقل جاده‌ای و دریایی می‌تواند نقش مهمی در صادرات کالا و خدمات به عراق داشته باشد که این مساله باید مورد توجه جدی مسوولان کشور قرار گیرد.

دکتر فرهنگ مظفر افزود: نقش ایران در اقتصاد عراق نقش کمرنگی است که استفاده از بنادر ایران برای صادرات به عراق می‌تواند نقش ایران را در صادرات به کشور عراق پررنگ‌تر سازد.

عباسعلی شعبانی ، نماینده اتاق بازرگانی در این جلسه با اشاره به سفر اخیر هیاتی از اتاق بازرگانی اصفهان به کشور عراق و بررسی ظرفیت‌های صادرات به این کشور گفت: اغلب صادرکنندگان قربانی سیاست غلط دولت در تسهیلات بانکی شده‌اند که صادرات را که جنبه حیاتی برای اقتصاد کشور دارد، مورد تهدید قرار می‌دهد.

وی اظهار داشت: روزی این نفت تمام می‌شود و از اکنون باید یاد بگیریم چگونه بدون صادرات نفت کار کنیم و کالاهای خود را به کشورها صادر کنیم که این مهم با سیاستگذاری‌های صحیح دولت امکان می‌یابد.

وی افزود: صادرکننده برای صادرات نیاز به تسهیلات بانکی دارد که سیاست غلط دولت در ارائه تسهیلات بانکی و در پی آن بسته انقباضی بانک‌مرکزی صادرکنندگان را با مشکلات عدیده‌ای رو‌به‌رو می‌سازد.

وی اضافه کرد: دستوراتی که به بانک‌ها ارائه می‌شود و خواستار تفکیک مشتریان کشاورزی و صنعتی و صادرکنندگان است، صادرکنندگان فعال را با سرگردانی در سیستم بانکی مواجه کرده است؛ به عنوان مثال به بانک کشاورزی ابلاغ شده که تسهیلات بانکی تنها به کشاورزان پرداخت شود و صنعتگران و صادرکنندگان از این تسهیلات محروم‌اند.

سیدمصطفی صفوی، عضو اتاق فکر و رییس هیات مدیره شرکت احیای فولاد سپاهان گفت: رویکرد دولت به بازار عراق رویکرد اقتصادی و عملیاتی نیست و دولت به دلیل تنش‌های شدید بین‌المللی عملا عراق را محل تسویه‌حساب بین‌المللی با آمریکایی‌ها قرار داده است.

وی خاطرنشان کرد: تا زمانی که عراق محل تسویه‌حساب‌های سیاسی ایران و آمریکا است، هیچ گونه موفقیت اقتصادی در عراق نخواهیم داشت.

وی بیان کرد:‌حضور در یک بازار جدید راهکارها و استانداردهای خودش را می‌طلبد. در این راستا باید بانک‌ها، بیمه‌ها و فعالان عرصه اقتصادی در زیر چتر حمایتی دولت با شناسایی ظرفیت‌ها وارد بازار جدید شوند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در صورتی که دولت ارز ۴۵۰تومان به بازار روانه کند تولید ملی از بین رفته و صادرات به پایین‌ترین حد خود خواهد رسید.

غلامحسین آقایا، رییس سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان نیزگفت: سیاست اقتصادی باید برای جامعه تعریف شده باشد، یا باید طرفدار اقتصاد باز بود یا طرفدار مداخله دولت در اقتصاد.

وی افزود:‌در صورتی که خواهان آزاد شدن نرخ ارز هستیم، باید ارز ۲۰ تا ۲۰۰۰ تومان را بپذیریم زیرا در یک اقتصاد باز، آزاد بودن قیمت ارز را باید پذیرفت.