نشست خبری همایش یک‌روزه «حمل‌ونقل، ترانزیت، امور گمرکی، فرصت‌ها و چالش‌ها» روز گذشته در اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران برگزار شد. در این نشست که با حضور رییس کمیسیون حمل و نقل اتاق بازرگانی تهران، مدیرکل ترانزیت و تعرفه سازمان بنادر و دریانوردی کشور و مدیرکل ترانزیت و پایانه‌های مرزی سازمان راهداری برگزار شد.، برگزارکنندگان به تشریح اهداف این همایش پرداختند.در ابتدای این نشست رییس کمیسیون حمل و نقل اتاق تهران گفت: سهم ایران از حمل و نقل بین‌المللی به‌رغم وجود زیر ساخت‌های مناسب، پیشینه و تجربیات، بسیار ناچیز است.

مسعود خوانساری اظهار داشت: موضوع حمل‌ونقل به دلیل تاثیرگذاری آن بر قیمت تمام شده کالا که گاه تا یک سوم بهای کالا را شامل می‌شود،‌ برای کشورهای در حال توسعه جایگاه بالایی دارد و در عرصه فعلی تجارت آزاد و محیط کاملا رقابتی موجود ما بین صاحبان صنایع و مواد اولیه نقشی کاملا حیاتی پیدا کرده است.

وی افزود: با توجه به اینکه کشور ما به لحاظ جغرافیایی و ژئواستراتژیکی از وضعیت خوبی در جهان برخوردار است، ولی هنوز نتوانسته‌ایم در بخش حمل و نقل از جایگاه شایسته‌ای برخوردار باشیم، این در حالی است که تا دهه ۱۳۵۰ از نظر حمل و نقل جاده‌ای حرف اول را در منطقه می‌زدیم، ولی به تدریج این جایگاه را به ترکیه سپردیم.

در ادامه این نشست مدیرکل ترانزیت و تعرفه سازمان بنادر و دریانوردی گفت: همه سخت‌افزارها برای توسعه ترانزیت از طریق دریا در کشور فراهم است و مشکلات موجود نرم‌افزاری است. محسن صادقی‌فر با بیان اینکه هزار میلیارد تومان در بنادر ایران سرمایه‌گذاری شده است، خاطرنشان کرد: رفع برخی موانع و اصلاح قوانین و مقررات مهمترین نیاز برای گسترش ترانزیت در کشور است.

وی سپس به تشریح جایگاه حمل و نقل ریلی کشور پرداخت و گفت: هم‌اکنون ۱۴ خط کشتیرانی بزرگ بین‌المللی در بنادر ایران تردد دارند و هزینه‌های بندری کشورمان هم ۱۰درصد از کشورهای منطقه کمتر است.مدیرکل تعرفه و ترانزیت سازمان بنادر و دریانوردی با بیان اینکه سالانه ۱۰هزار کشتی با ظرفیت بالای ۱۰۰۰ تن به بنادر ایران وارد می‌شود، گفت: سال گذشته با بهره‌برداری از حوضچه دوم بندر شهید رجایی ظرفیت این بندر از یک و نیم میلیون TEU به ۳میلیون TEU کانتینر رسید و تا ۲ سال آینده به ۴۰۰/۶ میلیون TEU کانتینر افزایش می یابد.

وی گفت: هم‌اکنون ظرفیت جابه‌جایی کالا در بنادر کشور بیش از ۱۱۰میلیون تن است و ۹۸درصد کالاها از طریق دریا به کشور وارد می‌شود.صادقی‌فر درباره فعالیت بخش خصوصی در بنادر گفت: علاوه بر واگذاری کامل دو بندر فریدون‌کنار و گناوه به بخش خصوصی، همه فعالیت‌های خدمات بندری به بخش خصوصی واگذار شده است و در بخش دریایی نیز واگذاری به بخش خصوصی آغاز شده است.در پایان این نشست نیز مدیرکل ترانزیت و پایانه‌های مرزی سازمان راهداری گفت: با هدف تسریع در تجارت کالا و فراهم‌آوری تسهیلات لازم طی سال ۸۷، سالن‌های تجاری پنج پایانه مرزی افتتاح می‌شود که پایانه مرزی مهران، بازرگان، میلک و دوغارون از آن جمله‌اند. عطرچیان در زمینه کاهش حقوق و عوارض گمرکی از ۱۵ به ۱۰درصد گفت: انتظار می‌رود در این راستا نوسازی ناوگان کامیونی و ناوگان باری کشور سریع‌تر انجام شود.