رییس اتاق ایران طرح تحول اقتصادی را نشانگر نوعی اصلاحات در نگرش اقتصادی دولت نسبت به مسائل پیش روی کشور دانست و از تشکیل کمیسیون ویژه بررسی این طرح در اتاق بازرگانی خبر داد.

محمد نهاوندیان درحاشیه جلسه هیات دولت در گفت‌وگو با خبرنگاران با اشاره به اینکه تحریم و محدودیت اقتصادی برای ایران یک رویکرد بازنده است، افزود: هزینه‌های محدود کردن اقتصادی کشورها فقط به کشورهای مورد نظر محدود نمی‌شود بلکه باعث از دست رفتن سهم سایر کشورها از بازار مبادلات جهانی می‌شود. رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران گفت: ایران نیز می‌تواند بازارهای کشورهای دیگر را به واسطه اعمال تحریم‌های جدید مورد توجه قرار دهد.

وی گفت: البته امیدواریم توجه به ضرورت روان سازی در مبادلات بین‌المللی پیام جدی برای رفع بحران فعلی باشد و اروپایی‌ها را متوجه این مساله کند که تصمیمات اقتصادی بر اساس فاکتورهای سیاسی به نفع هیچ کس نیست.

وی تاکید کرد: اختلاف نظر سیاسی باید با گفت‌و‌گو حل شده و محدود به جلسات سیاسی شود. نهاوندیان گفت: اگر بخواهیم مشکلات سیاسی را به حوزه مسائل اقتصادی تحمیل کنیم قطعا خسارت این بخش را نیز بیشتر خواهیم کرد.رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران همچنین با اشاره به طرح تحول اقتصادی نیز گفت: هنوز جزئیات این طرح به صورت تفصیلی در اختیار اتاق ایران قرار نگرفته است.

وی گفت: اما کلیات طرح نشان دهنده اصلاح در نگرش اقتصادی دولت و تاکید در رسیدن به توسعه پایدار است.

نهاوندیان گفت: رسیدن به این هدف نیز تنها با واقعی کردن قیمت‌ها، رقابتی شدن ساز و کار عرضه و تقاضا و تخصیص بهینه منابع میسر می‌شود.

وی ادامه داد: البته برای اظهار نظر در خصوص این طرح باید جزئیات آن به صورت تفصیلی ارائه شود اما در فضای اصل ۴۴ قانون اساسی توقع داریم فعالان اقتصادی در جزئیات طرح‌های اقتصادی مورد مشورت جدی قرار بگیرند. وی گفت: لذا اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران آمادگی دارد با استفاده از کمیسیون‌های اقتصادی خود به مشارکت در طراحی و همکاری در اجرای تحول اقتصادی بپردازد. نهاوندیان از تشکیل ۱۵ کمیسیون تخصصی در اتاق ایران و اتاق شهرستان‌ها برای بررسی تحول اقتصادی خبر داد و گفت: بر این اساس کمیسیون‌های ویژه ای در اتاق ایران، تهران و شهرستان‌ها برای بررسی این طرح تشکیل می‌شوند.وی گفت: در اجرای طرح تحول اقتصادی مهم این است که تصمیمات عملی را فراتر از تشخیص‌های آکادمیک مورد توجه قرار دهیم.

وی با اشاره به وضعیت کنونی اقتصاد ایران گفت: زمان بندی و تقدم و تأخر اقدامات در این بخش بسیار مهم است این که کشوری به این نتیجه برسد که جهت و حرکت خود را باید تغییر دهد، با اینکه مفید است اما کافی نیست.

نهاوندیان با بیان اینکه در شرایط فعلی اقتصاد ایران شوک درمانی قابل توجیه نیست اظهار داشت: در شرایط فعلی که اقتصاد ما از عدم تعادل رنج برده و واحد‌های تولیدی با مشکلاتی در تجهیز منابع مواجه هستند و تورم نیز به بنیه صنعت لطمه وارد کرده است نباید شوک‌های جدید به اقتصاد وارد شود. وی گفت: اگر تصمیم به شفاف سازی قیمت‌ها گرفته‌ایم، نمی‌توانیم نظام تعزیرات را به همان شکل حفظ کنیم بلکه باید سازگاری اقدامات در این بخش مورد توجه قرار بگیرد.

نهاوندیان با بیان اینکه ضرورت هدفمند‌سازی یارانه‌ها در قانون برنامه‌های توسعه ذکر و تصریح شده بود، ادامه داد: پیش از این اجماع لازم برای این اقدام در تفکر اقتصادی کشور وجود نداشت ضمن اینکه همیشه ملاحظات سیاسی به دلیل شرایطی که داشتیم، مورد توجه قرار می‌گرفت بنابراین این مساله عملی نمی‌شد.وی گفت: اصل هدفمند سازی یارانه‌ها بسیار ضروری است، اما اشکالی که در گذشته در این ارتباط وجود داشت این بود که زمانبندی مشخص و برنامه عملیاتی را برای اجرای این طرح طراحی نکرده بودیم.

نهاوندیان گفت: بنابراین اکنون باید در کنار این هدف کلی درست، یک برنامه زمانبندی شده به جامعه ارائه شود. ضمن اینکه پیرامون این طرح باید بین صاحبنظران و فعالان اقتصادی و سیاست گذاران اجماع نظر وجود داشته باشد.

رییس اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران خاطرنشان کرد: اتاق بازرگانی و صنایع و معادن آمادگی کامل دارد که هم در طراحی طرح تحول اقتصادی کشور مشورت بدهد و مشارکت کند و هم در مراحل اجرایی با دولت همکاری‌های لازم را داشته باشد. وی افزود: اما این امر مستلزم این است که اتاق به عنوان نماینده قانونی بخش خصوصی کشور در فرآیند تکمیل این طراحی‌ها حضور یابد، همچنان‌که در تدوین قانون اجرایی سیاست‌های اصل ۴۴ نیز بر این نکته تاکید شده است.