اظهارات رییس کل سابق گمرک غیر کارشناسی است

سارا صفاری

روز گذشته بهزاد سیف‌الهی، مدیر عامل شرکت تاید واتر در جمع خبرنگاران حاضر شد تا به ارائه گزارشی در خصوص اقدامات صورت گرفته توسط این شرکت در بنادر کشور و اهداف آن در سال جاری بپردازد. نکته قابل توجه این نشست خرسندی تاید واتر از تغییر رییس کل جدید گمرک بود که در پاسخ به سئوال خبرنگاری در خصوص اظهارات گمرک مبنی بر رسوب عمدی کانتینر در بندر شهید رجایی به دلیل سود انبارداری توسط تاید واتر مطرح شد. سیف‌الهی اظهارات رهبری، رییس کل سابق گمرک را غیر کارشناسی بیان و تاکید کرد: این برخوردها و صحبت‌های گمرک در خصوص تایدواتر نشان‌دهنده عدم اشراف گمرک به بخش‌های حمل و نقلی است و در صورت بروز چنین مشکلی از سوی شرکت اعتبار و اهمیت تاید واتر در میان صاحبان کالاها و کانتینر از بین می‌رود؛ چراکه مسوولیت نگهداری کانتینرها به دلیل حجم زیاد و خروج از محوطه‌هایی که تحت پوشش سیستم نرم‌افزاری محوطه‌های بندری نیستند، برای شرکت بسیار زیاد است.

رشد ۱۷ درصدی

در ابتدای این نشست سیف‌اللهی به ارائه آمار و ارقام عملیات بندری انجام شده توسط شرکت تاید واتر پرداخت و گفت: عملیات کانتینری کشتی‌ها در سال ۸۶ به یک میلیون و ۷۲۲ هزار TEU رسید که این رقم نسبت به سال قبل آن با ۱۷ درصد رشد همراه بوده است و این در حالی است که عملیات کالای فله کشتی‌ها به ۶ میلیون و ۴۲۶ هزار تن در سال گذشته رسید که این رقم نسبت به سال ۸۵ با پیشرفت ۶ درصدی همراه بوده است.

وی افزود: تناژ کل عملیات تاید واتر در بنادر کشور با توجه به فعالیت‌های گسترده این شرکت در کل بنادر در سال ۸۶ به ۲۵ میلیون و ۹۴۵ هزار تن رسید که نسبت به سال ماقبل آن حدود ۸/۱۶ درصد پیشرفت داشته‌ایم.

سیف‌الهی در ادامه خاطرنشان کرد: درصد سهم عملیات تایدواتر از کل عملیات کشور ۹/۳۸ درصد برآورد شده که نسبت به سال گذشته ۴ درصد رشد داشتیم و همچنین حجم عملیات کشتی‌های فیدر از کل عملیات کانتینری به ۲۲ درصد رسید که در این خصوص نسبت به سال ۸۵ حدود ۲/۴ درصد سیر نزولی داشته است.

مدیر عامل تاید واتر، میزان کل عملیات لایروبی این شرکت را ۳ میلیون و ۶۵۷ متر مکعب بیان کرد و ادامه داد: مجموع تعداد کشتی‌هایی که در بنادر خدمات دریایی دریافت کرده‌اند ۴ هزار و ۸۷۲ فروند شناور بوده که این میزان خدمات‌رسانی که طی سال گذشته صورت گرفته، نسبت به سال ۸۵ نزدیک به ۳ درصد رشد داشته است.

۴۷ میلیارد تومان سود خالص

وی از درآمد حاصل از عملیات و ارائه خدمات این شرکت طی سال گذشته خبر داد و گفت: بیش از ۲۶۴ میلیارد و ۱۹۲ میلیون تومان درآمد این شرکت در سال ۸۶ بود و نیز سود خالص پس از کسر مالیات تایدواتر بیش از ۴۷ میلیارد و ۳۵ میلیون تومان بوده است و این در حالی است که سود هر سهم تایدواتر ۲ هزار و ۱۷۷ ریال برآورد شده است.

وی در ادامه به اقداماتی که در خصوص بحث‌های نرم‌افزاری جهت تسهیل امور کانتینری در بنادر صورت گرفته، اشاره کرد و گفت: ارتقای نرم‌افزاری ترمینال‌‌های کانتینری جهت دسترسی آسان و به موقع صاحبان کانتینرها و دریافت اطلاعاتی نظیر میزان عملکرد، زمان پهلوگیری کشتی‌ها و نیز پیش‌بینی خروج کشتی‌ها با سرمایه‌گذاری حدود یک و نیم میلیارد تومان جهت ارائه سرویس به صاحبان کالا از خدماتی است که توسط این شرکت ارائه می‌شود.

وی در ادامه افزود: در مناقصه ارائه نرم‌افزار خدمات کالاهای غیرکانتینری نیز برنده شدیم که این نرم‌افزار یک میلیارد تومانی در ۳ بندر کشور به صورت عملیاتی اجرایی می‌شود و کلیه اطلاعات کالاهای غیرکانیتنری در اختیار صاحبان کالا قرار می‌گیرد و همچنین در سال‌جاری برنامه‌ریزی برای خرید نرم‌افزار جدیدی انجام شده که امکان ردیابی کالا را در اختیار صاحبانشان قرار می‌دهد. بهزاد سیف‌اللهی، دیگر برنامه‌های پیش‌بینی شده برای سال جاری را بیان کرد و اظهار داشت: عقد قرارداد بلندمدت ترمینال کانتینری شهیدرجایی به طول ۲۵ سال را در راس برنامه‌هایمان قرار دادیم و این در حالی است که ترمینال کانتینری شهید رجایی طی ۱۶ سال متمادی در قراردادهایی که هر ساله تمدید می‌شد، در اختیار تایدواتر قرار می‌گرفت.

ترمینال اصلی غلات

سیف‌الهی عقد قرارداد بلندمدت سرمایه‌گذاری در بندر امام خمینی را از دیگر اهداف این شرکت طی سال‌جاری بیان کرد و گفت: ترمینال بندر امام خمینی به عنوان ترمینال اصلی غلات کشور محسوب می‌شود و قرارداد این بندر با شرکت تایدواتر ۵ ساله بوده که امسال این قرارداد به اتمام می‌رسد قصد داریم طی سال‌جاری قرارداد بلندمدت برای حدود ۱۵ تا ۲۰ سال را با این بندر منعقد کنیم و پیش‌بینی انجام سرمایه‌گذاری به صورت BOT نیز برای این بندر شده است تا در مجموع تایدواتر بتواند ترمینال کل غلات را در بندر امام خمینی در اختیار داشته باشد. وی در ادامه افزود: قرارداد مشارکت در ترمینال آلومینا به امضای ریاست جمهوری کشورمان و کشور تاجیکستان رسیده تا ترمینال آلومینا (پودر آلومینیوم) در شهیدرجایی احداث شود و برای انجام این کار نیز مقدمات تاسیس شرکت‌های مشترک میان تایدواتر و طرف تاجیکی انجام شده است و این در حالی است که ۵۹درصد از سهم این شرکت برای تایدواتر و ۴۹درصد برای طرف تاجیکی است. به گفته وی، سرمایه‌گذاری ۲۵ تا ۳۰میلیارد تومان برای احداث این ترمینال در بندر شهید رجایی پیش‌بینی شده است. سیف‌الهی، خرید تجهیزات استراتژیک را از دیگر برنامه‌های این شرکت بیان کرد و افزود: در مناقصه خرید ۴ فروند شناور یدک‌کش برنده شدیم و نیز موافقتنامه گشایش مسیر ترانزیت به روسیه میان شرکت تایدواتر و وزیر ارتباطات خارجی روسیه به امضا رسیده تا یک شرکت مشترک برای گشایش مسیر ترانزیتی روسیه که قابلیت بازگشایی مسیر ترانزیتی روسیه به ایران را خواهد داشت، تاسیس ‌شود. سیف‌الهی افزود: احداث اسکله‌های کانتینری در روسیه که اجرای آن از سال ۱۳۷۵ بوده در دستور کار برنامه‌های شرکت برای سال جاری قرار گرفته و بحث ایجاد این اسکله‌ها در بندر اولگای روسیه به صورت مشارکتی مورد تایید واقع شده که این اقدام می‌تواند گشایش مسیر ترانزیتی روسیه و سایر کشورهای حاشیه شمالی دریای خزر را به همراه داشته باشد.

بدهی بانکی نداریم

وی خاطرنشان کرد: بهره‌گیری از منابع خارجی و داخلی بانکی در برنامه‌های این شرکت است و با توجه به اینکه تایدواتر هیچ بدهی به بانک‌ها ندارد، سیاست این شرکت برای سال جاری دریافت ۱۰۰میلیارد تومان وام از منابع بانکی است تا بتواند با بهره‌گیری از وام‌ بانک‌ها سودآوری شرکت را افزایش دهد.سیف‌الهی گفت:خارج‌سازی شناورهای مغروقه، بهبود سیاست‌های مدیریتی و آمادگی تایدواتر برای واردات ۸میلیون تن کالای فله با توجه به خشکسالی‌های اخیر از دیگر برنامه‌های این شرکت در سال جاری است.

سیف‌الهی در پاسخ به سوال خبرنگاری در خصوص اظهارات رییس سابق گمرک ایران گفت: وجود چنین بحث‌هایی توسط گمرک نشان‌دهنده عدم اشراف گمرک به مسائل حمل‌ونقلی است و اگر تایدواتر بخواهد به خاطر هزینه‌های انبارداری کانتینری را معطل کند، نهایت یک‌روز بتواند چنین کاری انجام دهد و این اقدام به اعتبار شرکت لطمه می‌زند اما مشکل رسوب کالا در شهید رجایی از ۳۰ تا ۷۰ روز بوده است.

رسوب کالا و گشایش LC

سیف‌الهی با بیان اینکه سخنان رییس کل سابق گمرک غیرکارشناسی است، اظهار داشت: این حجم از رسوب به دلایل عدم بازگشایی LC توسط صاحبان کالا، مشکلات بانکی، تحریم، تعطیلی‌ها، حجم زیاد خرید و مواردی از این دست بوده است.

وی بیان کرد: این شرکت اولین نهادی بود که در نامه‌های پی‌درپی سعی کرد مشکل رسوب کانتینر را به گمرک، ریاست‌جمهوری و وزارت بازرگانی اطلاع دهد و مشکل رسوب از جهت مسوولیت نگهداری کانتینتر نیز برای تایدواتر خطرناک است.مدیرعامل شرکت تایدواتر از ایجاد بندر خشک و فضای دپوی کانتینر در منطقه آپرین خبر داد و بیان کرد: این فضا در یک محدوده ۷ هکتاری از سال گذشته برنامه‌ریزی و سرمایه‌گذاری شده است.

سیف‌الهی در پایان خاطرنشان کرد: با گمرک مذاکراتی برای تحت پوشش قرار دادن این منطقه تحت عنوان محدوده گمرکی صورت گرفته اما تاکنون اقدامی نشده است. در‌حال‌حاضر منطقه آپرین قابلیت نگهداری کانتینرهای ترخیص شده و خالی را دارد و ارتباط خوبی با راه‌آهن برقرار شده است و در فازهای بعدی قصد داریم این ۷ هکتار را به ۲۰ و بعد به ۷۰ هکتار افزایش دهیم.