رحیم مشایی:
جهانی شدن را هنوز باور نکردهایم
مهدی غضنفری در سومین کنفرانس بینالمللی سازمانهای پیشرو و حضور در فضای تجارت جهانی گفت: جهانی شدن را میتوان در سه محور ایده، قانون و قاعده مورد بررسی قرار داد.
رییس سازمان توسعه تجارت گفت: پدیده جهانی شدن واقعیتی انکار ناپذیر است و پیامدهایی دارد که منجر به عدالت و رفاه همگانی نشده و نمیشود.
مهدی غضنفری در سومین کنفرانس بینالمللی سازمانهای پیشرو و حضور در فضای تجارت جهانی گفت: جهانی شدن را میتوان در سه محور ایده، قانون و قاعده مورد بررسی قرار داد. وی با اشاره به اینکه ایده جهانی شدن در واقع شکلگیری فضای جهانی واحدی است، اظهار داشت: این ایده بر حذف مرزها و تحمیل شیوه جوامع بزرگ بر دیگر کشورها تاکید دارد.
غضنفری با بیان اینکه متخصصان در بحث جهانی شدن نقش دولتها را متفاوت میبینند، اظهار داشت: برخی از این اندیشمندان معتقدند که در فرآیند جهانی شدن به دلیل کوچک شدن دولت نگرانیهای متعددی برای ملتها بهوجود میآید. غضنفری با بیان اینکه جهانی شدن یک واقعیت است، اظهار داشت: اما باید دید که جهانی شدن حقیقی چه معنایی را در پی دارد. وی معتقد است، جهانی شدن تنها یک ایده است که با آرمانهای عدالت خواهی تفاوت دارد؛ چرا که این تفاوتها در نتایج عملی جهانی شدن مشخص میشود. به طوری که در شرایط فعلی بحران غذا، هر کسی که مواد غذایی دارد آن را به دیگر کشورها صادر نمیکند.
به گفته وی، اومانیسم میگوید که در شرایط بحرانی جان خود فرد از دیگران مهمتر است. بنابراین چنانچه در ارزشهای انسانی به توافق نرسیم، ممکن است، به حقیقت جهانی شدن دست نیابیم.
معاون وزیر بازرگانی با بیان اینکه جهانی شدن به عنوان یک ایده ابتدا باید در قالب یک پرسش مطرح شود، اظهار داشت: عضویت در WTO هزینههایی دارد که ممکن است این هزینهها در صورت عضویت ایران در این سازمان به ما تحمیل شود. وی با اشاره به عضویت ۱۵۰ کشور در سازمان تجارت جهانی اظهار داشت: جهانی شدن تجارتی را به وجود آورده است که موجب ایجاد یک رابطه نامتوازن میان کشورها شده است؛ به طوری که در حال حاضر ۲۲ کشور صنعتی که ۱۴ درصد جمعیت جهان را دارند، نیمیاز ثروت جهان را به خود اختصاص دادهاند؛ اما ملتهای آنها از این ثروت بهرهای نبردهاند. غضنفری با اشاره به اینکه طرح عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی نگرانی و امیدهایی را به همراه دارد، خاطر نشان کرد: در حال حاضر جهانی شدن را به وضوح مشاهده میکنیم؛ اما در کنار آن ناعدالتی را هم میبینیم که این امر بسیار نگران کننده است.
وی با بیان اینکه طبق آمارهای اعلام شده در سازمان تجارت جهانی میزان صادرات ایران ۸۳ میلیارد دلار است، اظهار داشت: این رقم تنها ۶ دهم درصد صادرات جهان را به خود اختصاص داده است. به گفته وی، از ۱۰ کشور صادرکننده در لیست این سازمان، آمریکا در مقام سوم قرار دارد؛ اما برآورد صادرات و واردات این کشور نشان میدهد، آمریکا با کسری تجاری بزرگی برخورد کرده است که باید توسط سایر کشورها تامین شود.
معاون وزیر بازرگانی با بیان اینکه صادرات غیر نفتی ایران از برنامه جلوتر بوده است، گفت: در صورت ادامه این روند به اهداف پیش بینی شده در چشم انداز بیست ساله کشور در خصوص صادرات دست خواهیم یافت.
وی با اشاره به ویژگیهای سازمانهای پیشرو در فضای تجارت جهانی اظهار داشت: هوشمندی، مشتری مداری، کیفیت بالای تولید، آینده نگری، واکنش به تغییرات و ارتباطات قوی از جمله این خصوصیات هستند.
این مقام مسوول با اشاره به اجرای اصل ۴۴ تصریح کرد: امیدواریم بخش خصوصی بدون توجه به الگوی بخش دولتی وارد شرایط رقابتی در صحنه تجارت جهانی شود.
به گفته وی، آمارهای موجود حاکی از آن است که مشخصات بنگاههای پیشرو در بنگاههای کوچک و متوسط ما وجود ندارد؛ چرا که برای رسیدن به مزیت صادراتی در عرصه جهانی باید مزیت تجاری را که شامل توسعه حمل و نقل و سیستم بانکی و غیره میشود، همراه با مزیت تولید به کارگیریم.اسفندیار رحیم مشایی، رییس مرکز ملی جهانی شدن نیز در این کنفرانس گفت: مخالفت با جهانی شدن به دلیل درک ناصحیح از این پدیده است؛ چرا که جهانی شدن یک روند طبیعی است که در جریان است. وی با بیان اینکه جهانی شدن یک ماجرای طبیعی است و جزو طبیعت انسان به شمار میرود، خاطر نشان کرد: با بزرگ شدن حوزه انسانی این پدیده روی خواهد داد؛ چرا که برخی عنوان میکنند با جهانی شدن انسان بزرگ و جهان کوچک میشود؛ اما کوچک شدن جهان یک مفهوم نسبی و ناظر بر کاستیها است. وی معتقد است: در سالیان آینده ما با مفهوم وسیعتری از جهانی شدن مواجه میشویم؛ اما فعلا کره زمین و جغرافیای زمین جغرافیای انسان است؛ اما دامنه تعلقات انسان به دلیل توسعه شناخت و معرفت افزایش یافته است. وی با بیان اینکه ما هنوز جهانی شدن را باور نکردهایم و تصمیم نگرفتهایم که وارد این عرصه شویم، اظهار داشت: مدلهای جدید در عرصه جهانی شدن در واقع تحولاتی است که در مدلهای سنتی رخ داده است و نام مدل مدرن را بر خود گذاشته است.
مشایی با بیان اینکه جهانی شدن جریان بزرگی است که در حال شکلگیری است، اظهار داشت: هیچ منطقی برای مبارزه با این پدیده وجود ندارد و آغاز زندگی بشر را جهانی شدن تشکیل میدهد.
مشایی با اشاره به کمبود انرژی و غذا در سراسر جهان اظهار داشت: کسانی که خود را متولی این امر میدانند، باید بدانند که هزینههای مدیریت جهانی روز به روز در حال سنگینتر شدن است و فقر با سرعت سنگینی در دنیا نهادینه شده است؛ به طوری که سالهای آینده سالهای چالشهای مدیریت جهانی است.
ارسال نظر