سیاست ما تابعی از اقتصاد کشور ما است

شبنم آذر - حضور پررنگ وزیر امور خارجه غنا در راس هیات تجاری متشکل از نمایندگان بخش‌خصوصی این کشور شاید از مهم‌ترین وجوه حضور این میهمانان آفریقایی در کشورمان است. این ترکیب نشان از عزم دولت غنا برای تقویت و توسعه بخش‌خصوصی کشورش و نیز گسترده کردن روابط اقتصادی آن با دیگر کشورها دارد. کشوری که با گذراندن دوران استعمار، شورش‌های داخلی و خارجی و جنگ سرانجام در سال ۱۹۵۷ استقلال یافت و طی این سال‌ها توانست در میان قاره آفریقا به یکی از موفق‌ترین کشورها در توسعه اقتصادی بدل شود.

بر اساس آمار منتشر شده در سایت مجله Banker که معتبرترین مجله بین‌المللی صنعت بانکداری جهان است، رییس کل بانک مرکزی غنا از قاره آفریقا عنوان بانکدار برتر سال ۲۰۰۸ را از آن خود کرده است.

«پائول آکوا» توانسته است اقتصاد کشور غنا را با تثبیت قیمت به کلی دگرگون کند، در حالی که زمان پذیرفتن این مسوولیت، کشور غنا یا «ساحل طلا» سابق در آستانه رکود اقتصادی بود.

در حقیقت حضور این شخص عامل اصلی گرایش کشورهای جهان برای سرمایه‌گذاری در غنا شده است و امروز که وزیر امور خارجه این کشور در راس هیات نمایندگان بخش‌خصوصی به کشورمان سفر کرده است، با پشتوانه تثبیت قیمت‌ها در کشورش از میزبانان ایرانی خود درخواست می‌کند که سرمایه‌های بخش‌خصوصی را به سمت سرزمینش سوق دهد.

«آکواسی اوزی‌آجه» در طی دیدارهایی که در سطح وزیران کشورمان و نیز با رییس اتاق بازرگانی ایران انجام داده است، سیاست‌های روابط خارجی خود را تابع منافع اقتصادی کشورش عنوان و بر این اثرپذیری قویا تاکید کرده است. وی با این دیدگاه در ترکیب سفر خود به ایران قرار گرفته است که با حضور خود به بخش‌خصوصی کشور خود و کشور مقابل اطمینان دهد که حمایت‌کننده هر نوع همکاری اقتصادی بخش‌خصوصی میان دو کشور است.

وی طی سخنانی که در نشست اتاق ایران ابراز داشت بر روش مدرن تجارت تاکید داشت و حتی از روش‌های توصیه شده توسط رییس‌ صندوق ضمانت صادرات کشورمان که همانا ایجاد سقف اعتباری میان مدت و بلند مدت ۱۰۰میلیون دلاری و سقف اعتباری کوتاه مدت ۴۲میلیون دلاری و نیز ایجاد خطوط اعتباری با بانک‌های غنا بود به عنوان روش‌های فرسوده و قدیمی یاد کرد و خواستار ارتباط مستقیم میان صندوق‌های ضمانت دو کشور شد.

وی در این رابطه شیوه‌های سرمایه‌گذاری مطروحه را قدیمی دانست و گفت که استفاده از این روش کار را کند خواهد کرد. وی همچنین بانک‌های غنایی را نیز که تابع بانک مرکزی هستند، برخوردار از روش‌های بسیار قدیمی و غیرقابل انعطاف توصیف کرد، ولی هیچ نوع تشریحی از روش پیشنهادی خود ارائه نکرد. سفر هیات غنایی به ایران منجر به تعاملاتی در عرصه اقتصادی شد که از مهم‌ترین آن حذف اخذ مالیات مضاعف، زمینه‌سازی برای تاسیس مرکز تجاری ایران در غنا و نیز به قطعیت رسیدن دو دولت برای ایجاد سفارت غنا در ایران بود.