یادداشت
رویکرد ضد تولیدی در بخش کشاورزی
دولت باید هوشیارانه بین دو مقوله «افزایش جاذبه کشاورزی» و «حفظ قدرت خرید» تمایز قایل شده و برای نیل همزمان به هر دو هدف مقدس برنامهریزی کند. اما ماموریت «حفظ قدرت خرید» یک وظیفه حکومتی است که باید از محل بیتالمال و نه به واسطه تحمیل بر تولیدکننده سامان یابد.
محمدحسین کریمیپور
دولت باید هوشیارانه بین دو مقوله «افزایش جاذبه کشاورزی» و «حفظ قدرت خرید» تمایز قایل شده و برای نیل همزمان به هر دو هدف مقدس برنامهریزی کند. اما ماموریت «حفظ قدرت خرید» یک وظیفه حکومتی است که باید از محل بیتالمال و نه به واسطه تحمیل بر تولیدکننده سامان یابد. فراسو
رویکرد ضدتولیدی در بخش کشاورزی
محمدحسین کریمیپور *
رییس بانک مرکزی جلسهای طولانی و جالب با هیاترییسه اتاق ایران، روسای کمیسیونها و روسای اتاقهای استانها برگزار کرد. در یکی از فرازهای پایانی نشست، دکتر مظاهری به تشریح روند افزایش جهانی قیمت محصولات کشاورزی و تاثیر آن بر ایران پرداخت.
ایشان در کنار تهدیدهای ناشی از این روند، فرصت راهبردی بزرگی برای بخش کشاورزی ایران از طریق ایجاد جاذبه برای افزایش معنیدار تولید محصولات نوید میداد.
مظاهری با یادآوری سهم ۲۵درصدی کشاورزی در بسته سیاستی بانک مرکزی اظهار امیدواری کرد با همکاری مدیران بانکها زمینه مناسبی برای استفاده از این فرصت راهبردی فراهم آید.
۱ - مظاهری اولین مقام دولتی است که بنده میبینم متوجه این فرصت استراتژیک کشاورزی ایران و پیگیر استفاده از آن است. طرح این مطلب با فعالان بخشخصوصی در اتاق ایران نیز نشان از سلیقه ایشان است. امیدواریم روزی وزیر محترم جهاد کشاورزی و معاونان ایشان نیز در اتاق ایران حاضر و به تبادل آرای راهبردی با مدیران بخش خصوصی بپردازند.
۲ - باید به یاد داشت که علاوه بر تغییرات راهبردی جهانی، کشاورزی ایران امسال با تجمع بیسابقه بلایای آسمانی (سرمازدگی زمستانه، سرمازدگی بهاره و خشکسالی شدید) روبهرو است. نه تنها محصول آسیب شدید دیده بلکه برخی از باغات اساسا نابود شده است.
۳ - شکار فرصت راهبردی مورد نظر ایشان مستلزم افزایش جاذبه در بخش کشاورزی است. تامین تسهیلات قول فرخندهای است. اما بدون عزم دولت برای واقعیسازی قیمت فروش محصولات تولیدی و خودداری از اعمال بیرویه رویکرد تعزیراتی در تثبیت مصنوعی قیمت، فایدهای نخواهد داشت. وقتی قیمت خوراک دام و سایر هزینهها افزایش شدیدی دارد، آیا اصرار بر حفظ قیمت مواد لبنی مفهومی غیر از صدور حکم مرگ واحدهای تولیدی دارد؟ چرا باید با تعیین قیمت ۲۸۰۰ریال برای گندم و وضع تعرفه ۱۰۰۰ریالی بر صادرات، مانع از بهرهمندی زارع زحمتکش ایرانی از رونق جهانی شد؟ این قبیل رویکردها ضد تولیدی و سبب کاهش مداوم «جاذبه بخش کشاورزی» است.
۴ - دولت باید هوشیارانه بین دو مقوله «افزایش جاذبه کشاورزی» و «حفظ قدرت خرید» تمایز قایل شده و برای نیل همزمان به هر دو هدف مقدس برنامهریزی کند. ماموریت دوم نباید به بهای حذف اولی و از کیسه تولیدکننده، سازمان داده شود. جعبه ابزار مناسبی برای افزایش جاذبه شامل سیاستهای تشویق بهرهوری، جذب دانش فنی، ارتقای ضریب مکانیزاسیون، تسهیل دسترسی به منابع مالی برای واحدهای مطلوب، ... و از همه مهمتر خودداری از تحمیل نرخ فروش دستوری باید تدارک شود. اما ماموریت «حفظ قدرت خرید» یک وظیفه حکومتی است که باید از محل بیتالمال و نه به واسطه تحمیل بر تولیدکننده سامان یابد.
سرفرماندهی بانک مرکزی و وزارت جهاد کشاورزی هر دو در کاخهای شیشهای عظیم با پنجرههای ثابت بدون منفذ واقع است. تو گویی نسیم فرخنده «تفکر راهبردی» رخنهای برای ورود به برج شیشهای خیابان میرداماد یافته است. باشد که نسیم خردورزی رونق گیرد و عمارات رفیع تصمیمسازی تهران، «بلندیهای بادخیز» گردند. آمین
* رییس کمیسیون کشاورزی و صنایع تبدیلی اتاق ایران
ارسال نظر