غفلت تاریخی، مزیت‌های ما را از بین برده است

گروه بازرگانی- شانزدهمین همایش هماهنگی ارگان‌های دریایی کشور با محوریت توسعه منابع انسانی در صنعت دریانوردی با حضور رییس سازمان بنادر و کشتیرانی، رییس دانشگاه چابهار، معاون وزیر علوم و رییس سازمان گسترش صنایع و جمعی از مسوولان محلی و منطقه‌ای برگزار شد. به گزارش خبرنگار ما در ابتدای این همایش علی طاهری، رییس سازمان بنادر و کشتیرانی به قرائت پیام رییس‌جمهور پرداخت. در این پیام رییس جمهور کشورمان با تاکید بر اهمیت صنعت دریانوردی، این صنعت را از پایه‌های مهم حمل و نقلی در جهان دانست.

احمدی‌نژاد در این پیام با ابراز امیدواری برای دستیابی به روزی که پایه‌های توسعه و اقتصاد کشور بر دریانوردی ایمن و استوار گردد، خواهان رشد این صنعت در کشور شد.

طاهری سپس با هوشمندانه خواندن محوریت همایش در قالب توسعه منابع انسانی در صنعت دریانوردی سخنرانی خود را با عنوان آمایش سرزمین جمعیت با محوریت دریا به عنوان مقدمه‌ای برای توسعه منابع انسانی در صنعت دریانوردی ایراد کرد.

وی با اشاره به اینکه از ۱۵ شهر بزرگ دنیا ۱۱ شهر در حاشیه بندر و ساحل هستند، گفت: همچنین از ۱۰ شهر بزرگ دنیا ۹ شهر که متراکم‌ترین شهرها شناخته شده‌اند همگی در کنار دریا هستند و به عنوان مثال مهم‌ترین شهر کشورهای چین، کره‌‌جنوبی، ژاپن، امارات و ایالات متحده آمریکا از مجاورت با آب برخوردارند.

وی گفت: مجاورت با آب‌های آزاد یکی از مزیت‌ها و عوامل مهم توسعه است و در اغلب نقاط دنیا این موضوع به اثبات رسیده است.

طاهری با اشاره به تراکم جمعیت در شهرهای کشورمان گفت: رویکردها و سیاست‌های نادرست که به دلیل غفلت تاریخی در کشور به وجود‌ آمده ما را از مزیت‌هایی که کشور دریایی‌مان دارد، محروم کرد.

مدیر کل سازمان بنادر و کشتیرانی کشور در ادامه به ارائه راهکارهای مناسب پرداخت و تصریح کرد: اولین و مهم‌ترین راهبرد، نزدیک کردن مردم و سرمایه‌های انسانی به دریا است تا هدف‌گذاری مناسبی به منظور توسعه در مناطق بندری و نواحی ساحلی با هدف توسعه پایدار انجام شود.

وی تبدیل شهرهای کوچک بندری به شهرهای کلان را از دیگر راهکارهای مناسب دانست.

طاهری با بیان اینکه امکان تغییر وضعیت در شهرهای بزرگ کشور اندک است، گفت: با این وجود این امکان وجود دارد که شهرهای کوچک بندری را توسعه داده و به شهرهای کلان تبدیل کرد.وی با بیان اینکه تمام برنامه‌ریزی‌ها را از شرق و محورهای اصلی کشور دور کرده به ارائه الگوی پیشنهادی خود پرداخت.

طاهری گفت: الگوی پیشنهادی که تغییرات جمعیتی را در قالب برنامه چشم‌انداز ۲۰ ساله می‌‌تواند به وضعیت مطلوب برساند شامل گذار از یک رویکرد توسعه‌ای خشکی محور به دریا محور است.

همچنین، هدایت و نزدیک کردن مردم به بنادر، افزایش جمعیت شهری در نوار ساحلی، توسعه منابع انسانی برای دریانوردی و تبدیل کردن ایران به کشوری مقتدر و متناسب با پتانسیل‌های کشور از دیگر طرح‌های پیشنهادی است. وی کمبود منابع انسانی را معضل مشترک حوزه‌های زیرمجموعه صنایع دریایی کشور دانست. طاهری با ارائه آماری از وضعیت دریانوردی کشورمان نسبت به منطقه و جهان وظایف سازمان و بنادر کشتیرانی را در جهت توسعه منابع انسانی تشریح کرد. وی در ادامه مجموع گواهی‌نامه‌های اصلی و شناسنامه‌های دریانوردی صادره را ۶۲هزار و ۲۶۵ نفر اعلام کرد. طاهری در ادامه معضلات سازمان بنادر در حوزه توسعه منابع انسانی را اینگونه برشمرد: کمبود نیروی انسانی متخصص، هزینه بالای آموزش، کاهش جذب شغل دریانوردی و زیان‌آور بودن مشاغل دریایی و نیز افزایش انتظار بازار.

در ادامه این همایش سیدمحمد حسینی، قائم مقام وزارت علوم تحقیقات وفناوری به قرائت پیام وزیر علوم پرداخت.

در این پیام وزیر علوم تعریف اهداف مشترک برای حمل‌ونقل، آسیب‌شناسی صنایع دریایی و حفظ محیط‌زیست را مهم‌ترین نتایج مورد انتظار این همایش عنوان کرده‌ بود. حسینی همچنین گفت: این روزها مطالبی درباره نام خلیج‌فارس و جزایر حاکمیت سه‌گانه مطرح می‌شود که در این باره باید تاریخ را مصداق گرفت، از سنگ‌نوشته‌های داریوش هخامنش در کانال سوئز تا دیگر منابع تاریخی همه و همه مصداقی است که نام خلیج‌فارس را تحکیم کند.

وی تاکید کرد: باید این موضوع برای جهانیان تبیین شود و این موضوع تنها با تکرار و یادآوری میسر است. حسینی در ادامه نیاز به توسعه کمی و کیفی دانشگاه‌ها و نیز تکمیل کادر هیات علمی دانشگاه‌ها را محسوس دانست و ابراز امیدواری کرد: با افزایش امکانات و اعتبارات وزارت علوم این اهداف میسر شود.در ادامه حمیدرضا اکرمی، مدیرعامل سازمان ملی تخصصی دریانوردی نیز در ادامه این همایش به قرائت پیام دبیرکل سازمان بین‌المللی دریانوردی پرداخت. شانزدهمین همایش ارگان‌های دریایی کشور با محوریت توسعه منابع انسانی در صنعت دریانوردی روز ۹ اردیبهشت‌ماه آغاز به کار کرد.

این همایش ۳ روزه که در منطقه آزاد تجاری چابهار در حال برگزاری است همزمان با روز ملی خلیج‌فارس افتتاح و روز ۱۱ اردیبهشت‌ماه به کار خود پایان خواهد داد. در حاشیه این همایش ۵ پنل برگزار و نیز بهره‌برداری از دو فروند شناور سازمان بنادر و کشتیرانی با حضور رییس سازمان بنادر و کشتیرانی انجام می‌شود. همچنین افتتاح و بازدید از نمایشگاه شناورهای کوچک از دیگر برنامه‌های جنبی این همایش است.