به رغم اجرای برنامههای تنظیم بازار شب عید رخ داد
احتمال کمبود مرغ در تهران
گروه بازرگانی - در شرایطی که مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت، از تنظیم بازار اقلام غذایی اساسی شب عید به ویژه گوشت سفید و قرمز خبر میدهند، از صنف مرغداران خبر میرسد که تهران با خطر جدی کمبود مرغ مواجه شده است.
درهای خروجی مرغ از ۶ استان تولیدکننده در حال بسته شدن است
گروه بازرگانی - در شرایطی که مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت، از تنظیم بازار اقلام غذایی اساسی شب عید به ویژه گوشت سفید و قرمز خبر میدهند، از صنف مرغداران خبر میرسد که تهران با خطر جدی کمبود مرغ مواجه شده است. در استان تهران روزانه ۷۰۰ تا ۸۰۰ تن مرغ مصرف می شود که تنها ۶۰ تا ۷۰ تن از این میزان توسط تولیدکنندگان تهرانی تامین میشود و مابقی آن باید از طریق استانهایی چون مازندران، گیلان، گلستان، سمنان، قم و قزوین تامین شود.
اما به گفته رییس اتحادیه مرغداران گوشتی سراسر کشور، امسال با یک پدیده نادر روبهرو شدهایم؛ به طوری که استانهای تولیدکننده به ویژه گیلان خروجیهای مرغ به سمت تهران را بستهاند تا از این طریق بتوانند قیمت مرغ در استانهای خود را تعدیل کنند.
به گفته حسین مقدم نیا، این رخداد به شدت به نیاز مرغ تهرانیها که در آستانه سال نو با افزایش روبهرو است لطمه میزند؛ چرا که از این طریق، تهرانیها با کمبود بیش از ۶۵۰ تن مرغ مواجه میشوند.
ممنوعیت فروش هر کیلو مرغ بیش از ۳۹۰۰ تومان
در این میان، مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» به افزایش قیمت مرغ نیز اشاره کرد و این موضوع را ناشی از افزایش یک باره خوراک طیور دانست و تصریح کرد: طبق اعلام ستاد تنظیم بازار هر کیلو گوشت مرغ در بازار مصرف نباید به بیش از سه هزار و ۹۰۰ تومان فروخته شود.
به گفته مقدمنیا، پیش از این هر کیلو مرغ زنده درب مرغداری دو هزار و ۲۰۰ تا دو هزار و ۳۰۰ تومان فروخته میشد و قیمت این محصول در بازار مصرف نیز نوسان نداشت، اما اکنون هر کیلو مرغ زنده درب مرغداری به دو هزار و ۹۰۰ تومان افزایش یافته که با احتساب هزینه کشتار و توزیع، هر کیلو گوشت مرغ در بازار مصرف سه هزار و ۹۰۰ تا چهار هزار تومان میشود.
او همچنین با اشاره به اوج جوجهریزی مرغ گوشتی در ماههای پایانی سال اظهار کرد: تغییرات اخیر قیمت ارز و خلل در تداوم واردات نهادههای ذرت و سویا باعث شد قیمت هر کیلو سویا از ۵۴۰ تومان به هزار و ۱۵۰ تومان افزایش یابد و طی دو - سه هفته قیمت این نهاده بیش از دو برابر شود.
به گفته مدیرعامل اتحادیه سراسری مرغداران گوشتی کشور، قیمت هر کیلو ذرت از ۴۰۰ تومان ابتدای سال به ۶۵۰ تومان افزایش یافته که با این شرایط قیمت تمامشده هر کیلو مرغ زنده درب مرغداری از دو هزار و ۲۰۰ به دو هزار و ۹۰۰ تومان رسیده است که در این راستا به مسوولان دولتی پیشنهاد داده شد که قیمت نهادهها در اسرع وقت متعادل شود و فشار روی مصرفکننده کاهش یابد.
تخصیص ۱۶۰ میلیون دلار ارز دولتی برای صنعت مرغداری
مقدمنیا خاطرنشان کرد: همچنین پیشنهاد شده است که ستاد تصمیمگیر و دارای اختیار در سطح دولت و تشکلها برای تامین ارز مورد نیاز واردات نهادههای مرغداری تشکیل شود تا تشکلها که ارز دولتی برایشان اختصاص یافته به پیچوخم اداری برخورد نکنند.
به گفته او، تاکنون ۱۶۰ میلیون دلار ارز دولتی برای صنعت مرغداری به اتحادیههای مرغداران اختصاص یافته است که با فروشندگان کالا مذاکره شده تا گشایش اعتبار کنند و خوراک طیور را با ارز دولتی تهیه و در اختیار مرغداران قرار دهند، اما تا به امروز ۳۶ میلیون دلار ارز دولتی برای تامین نهادههای مرغداری به بانک مرکزی ارسال شده است.
او همچنین پیشبینی کرد: سال آینده بیش از ۱۰۰ میلیون قطعه جوجهریزی ماهانه صورت گیرد. به گفته مقدمنیا هماکنون بیش از ۸۰ میلیون قطعه جوجهریزی شده که اگر خوراک به میزان کافی و به موقع به دست مرغداران برسد، ۱۵۰ تا ۱۶۰ هزار تن گوشت مرغ برای ایام نوروز تولید میشود و در غیر این صورت جوجهها به وزن کافی نمیرسند.
در این میان نکته قابل تامل این است که با وجود تاثیر قیمت نهادههای کشاورزی بر قیمت مرغ، دستگاههای نظارتی و بازرگانی در ارتباط با افزایش قیمت نهادههای کشاورزی هیچ عکسالعملی نشان ندادهاند. در این باره، عضو هیاتمدیره اتحادیه مرغداران استان قم نیز گفت: تولیدکنندگان مرغ از عدم ثبات قیمت نهادههای کشاورزی نگرانند.
به گفته محمدتقی محمدی، گرانی مرغ عمدتا به تبع افزایش قیمت نهادههای کشاورزی رخ میدهد که رشد بیش از حد انتظار این نهادهها تمایل به جوجهریزی را کاهش خواهد داد.
او تنها راه مقابله با گرانی مرغ را بازگشت این نهادههای کشاورزی به قیمت سابق عنوان کرد و افزود: نکته قابل تامل این است که دستگاههای نظارتی و بازرگانی در ارتباط با افزایش نهادههای کشاورزی هیچ عکسالعملی نشان ندادند.
به گفته محمدی افزایش قیمت یک محصول مادر، با چنین نوسانی، تصمیمگیری و مدیریت بر روی تولید را شدیدا در معرض خطر قرار میدهد و احتمال عدم جوجهریزی در کشور و توقف تولید گوشت مرغ را بالا میبرد. این عضو هیاتمدیره اتحادیه مرغداران استان قم افزود: در حال حاضر با توجه به افزایش قیمت نهادههای تولید و نبود ثبات در عرضه این نهادهها، مرغداران همچنان نگران تولید خود هستند و جو یاس و ناامیدی و دلسردی در میان تولیدکنندگان مرغ حاکم شده است.
محمدی با اشاره به نوسانات قیمت نهادههای کشاورزی ادامه داد: تولیدکنندگان بخشی از تولیدات خود را به بازار عرضه میکنند و آماده جوجهریزی میشوند، اما افزایش قیمت نهادهها باعث کاهش جوجهریزی در بسیاری از مرغداریها میشود و تولیدکننده نمیداند که در زمان جوجهریزی نهاده چه قیمتی خواهد داشت. او تاکید کرد: باید طرح هدفمند کردن یارانهها با توجه به زیرساختها اجرایی شود و نهادههای کشاورزی نیز تامین و توزیع شوند.
ارسال نظر