رییسکل گمرک خبر داد
کاهش ۷۵/۵ درصدی ارزش دلاری واردات کشور
افزایش ۴۰ درصدی واردات طلا طی یک سال
ارزش صادرات به ۳۵ میلیارد دلار رسید
گروه بازرگانی- رییسکل گمرک با اشاره به افزایش ۳۱ درصدی ارزش دلاری صادرات و کاهش ۷۵/۵ درصدی ارزش واردات طی ۱۰ ماه نخست سال جاری، اجرای قانون هدفمندی یارانهها را عامل کاهش واردات دانست و استدلال کرد که اجرای این قانون موجب کاهش مصرف مواد غذایی و غلات و واردات این محصولات شده است.
افزایش ۴۰ درصدی واردات طلا طی یک سال
ارزش صادرات به 35 میلیارد دلار رسید
گروه بازرگانی- رییسکل گمرک با اشاره به افزایش ۳۱ درصدی ارزش دلاری صادرات و کاهش ۷۵/۵ درصدی ارزش واردات طی ۱۰ ماه نخست سال جاری، اجرای قانون هدفمندی یارانهها را عامل کاهش واردات دانست و استدلال کرد که اجرای این قانون موجب کاهش مصرف مواد غذایی و غلات و واردات این محصولات شده است.
آن طور که معمارنژاد توضیح میدهد: طی 10 ماه نخست سالجاری واردات کشور به 50 میلیارد و 369 میلیون دلار رسیده که از نظر وزنی 21/18 درصد و از نظر ارزش دلاری 75/5درصد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته کاهش نشان میدهد. این میزان واردات در 5 هزار و 200 ردیف تعرفهای انجام شده و شمش آهن و فولاد با رقم 2 میلیارد دلار بیشترین حجم کالاهای وارداتی را به خود اختصاص داده است. همچنین دانه ذرت دامی، ماشین آلات مکانیکی و صنعتی و برنج از دیگر اقلام مهم وارداتی کشور بوده است.
معمارنژاد در مورد ترکیب کالاهای وارداتی هم گفت: ۱۷ درصد واردات شامل کالاهای سرمایهای، ۷۱ درصد مواد اولیه و کالاهای واسطهای و ۱۲ درصد کالاهای مصرفی بوده است.
همچنین امارات، چین، کره جنوبی، آلمان و ترکیه مهمترین شرکای وارداتی ایران طی این مدت بودهاند. به گفته معمارنژاد البته امارات به عنوان کشور مبدا مطرح نیست؛ چرا که کالاهای دیگر کشورها از امارات به ایران صادرات مجدد میشود. وی افزود: صادرات غیرنفتی کشور نیز مشتمل بر میعانات گازی، فرآوردههای پتروشیمی، کالاهای کشاورزی و مواد کانی غیرفلزی به میزان 1/35 میلیارد دلار بوده که با احتساب 5/3 میلیارد دلار صادرات خدمات فنی و مهندسی میزان صادرات کشور 6/38 میلیارد دلار برآورد میشود.
معمارنژاد گفت: این میزان از نظر وزنی ۵/۷درصد و از نظر ارزشی نیز نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳۱ درصد رشد داشته است.به گفته او میعانات گازی، محصولات کشاورزی به ویژه میوه، مواد کانی غیرفلزی و سنگآهن جزو عمده کالاهای صادراتی کشور بوده است.
همچنین مهمترین کشورهای مقصد صادرات نیز چین، عراق، امارات و هند بودهاند. از سوی دیگر رییسکل گمرک با اشاره به اینکه یکی از شاخصهای مهم در تجارت خارجی نسبت واردات به صادرات است، تاکید کرد: در این مدت به ازای هر یک دلار کالای وارداتی 70 سنت کالا صادر شده است.آن طور که رییسکل گمرک در مورد وضعیت تجارت توضیح داد: تراز بازرگانی غیرنفتی کشور نیز در سالهای گذشته منفی بوده که در حال بهبود است؛ به این شکل که در سال 89 تراز منفی بازرگانی غیرنفتی 27میلیارد دلار بوده که در 10 ماه ابتدایی امسال به 15 میلیارد دلار کاهش یافته و این امر نشان میدهد صادرات براساس ظرفیت و پتانسیل اقتصادی کشور رشد کرده است.
او در مورد کشفیات قاچاق نیز گفت: ۱۲ هزار فقره پرونده قاچاق از ابتدای سالجاری شکل گرفته که نسبت به دوره مشابه سال قبل ۱۰ درصد کاهش نشان میدهد.به گفته معمارنژاد پروندههای بالای ۱۰ میلیون ریال، ۹۹۶ فقره بوده که ۱۲۷ درصد نسبت به سال قبل کاهش نشان میدهد.معمارنژاد رقم پروندههای قاچاق را ۳۶۷ میلیارد تومان عنوان کرد و افزود: اقلام عمده قاچاق شامل پارچه، پوشاک و سیگار است.
واردات 15 میلیارد دلار طلا
رییسکل گمرک در جریان تشریح آمار ۱۰ ماهه تجارت به واردات و صادرات طلا نیز اشاره کرده و گفت که طی این مدت واردات طلا ۴۰ درصد افزایش داشته است.آن طور که معمارنژاد میگوید: طی ۲ سال گذشته بیش از ۱۵ میلیارد دلار شمش طلا وارد کشور شده و ۴۷۰ میلیون دلار نیز مصنوعات طلا صادر شده است. او توضیح داد: با توجه به اینکه از شمش طلا مالیات بر ارزش افزوده اخذ نمیشود، استقبال برای واردات آن افزایش یافته که البته بخش عمدهای از این واردات توسط بانک مرکزی صورت گرفته است.البته چند روز پیش نیز رییس اتاق بازرگانی تهران به ذخیره مناسب طلای کشور اشاره کرده بود. به گفته یحیی آلاسحاق در حال حاضر ۵/۱۷ میلیارد دلار طلا با نرخ خرید هر اونس ۶۰۰ دلار (معادل ۹۰۷ تن طلا) و ۱۲۰ میلیارد دلار ارز در ایران وجود دارد.
گمرک نفت تشکیل میشود
رییسکل گمرک ایران در نشست خبری دیروز همچنین از تشکیل گمرک اختصاصی کالاهای وارداتی صنعت نفت با هماهنگی وزیر نفت خبر داد و گفت: برای تشکیل گمرک اختصاصی کالاهای وارداتی وزارت نفت با وزیر نفت توافق شده و هماکنون کارگروه مشترکی در حال بررسی و نحوه تشکیل این گمرک هستند.او با اعلام آمادگی گمرک ایران برای توسعه همکاریها با وزارت نفت اظهار کرد: گمرک ایران آماده همکاری با وزارت نفت برای شتاب بخشیدن به روند ترخیص کالاست.
واگذاری ارز با نرخ مرجع به واردکنندگان
روز گذشته رییسکل گمرک ایران در مورد جزئیات سامانه تخصیص ارز گفت: از روز شنبه هفته جاری تمام افرادی که ثبت سفارش دارند میتوانند به بانکها مراجعه کنند و گشایش اعتبار آنها با ارز مرجع انجام میشود. روز گذشته محمدحسین برخوردار، رییس مجمع عالی صادرات به «دنیای اقتصاد» گفته بود که بر اساس دستور ستاد ویژه اقتصادی از این پس بانکها مکلف به پذیرش درخواست واردکنندگانی هستند که موفق به گشایش السی شدهاند؛ به این صورت که اگر تا یک هفته درخواست واردکنندگان مجاز برای دریافت ارز دولتی پذیرش نشود بانک عامل خاطی محسوب و با آن برخورد میشود. معمارنژاد هم در این زمینه به تک نرخی شدن ارز اشاره کرد و توضیح داد: پیش از این به علت چند نرخی بودن ارز در کشور واردات برخی کالاها با نرخ مرجع و برخی دیگر با نرخ فرعی تامین اعتبار میشد، اما از این پس که با تصمیم بانک مرکزی ارز با قیمت ۱۲۲۶ تومان تک نرخی شده است، تمام واردات با همین نرخ انجام خواهد شد.
واردات ارز محدودیت ندارد
او که در پاسخ به پرسش «دنیای اقتصاد» مبنی بر الزامات بخشنامه جدید بانک مرکزی، در مورد ارز مسافرتی هم گفت که ورود ارز به کشور هیچ محدودیتی ندارد و تنها تفاوتی که روند ورود ارز به کشور در بخشنامه جدید دارد لزوم گشایش حساب ارزی در مبادی ورودی است. به این شکل که مسافر در هنگام ورود به کشور دیگر مجاز به حمل ارز خود به داخل نیست و باید در ابتدا یک حساب ارزی گشایش کند و ارز خود را به بانک بسپارد.
البته آن طور که بانک مرکزی تعیین کرده است سقف ورود و خروج ارز همراه مسافر 5 هزار دلار است، اما معمارنژاد میگوید شخصی که ارز را وارد کرده مالک تام ارز و مختار به مصرف آن به هر شکلی که میخواهد، است.
ارسال نظر