جایزه را به شرط اصلاح نرخ ارز حذف کنید

گروه بازرگانی - رییس اتاق بازرگانی ایران در واکنش به حذف جوایز صادراتی با اشاره به علت در نظر گرفتن جوایز صادراتی یادآورد شد که این اقدام برای جبران قسمتی از زیان‌های صادرکننده بوده و اصلا جایزه‌ای در کار نیست.

نهاوندیان هشدار داد که اگر جوایز صادراتی حذف شود و نرخ ارز متناسب با تورم و در جهت صادرات اصلاح نشود باید منتظر عواقب ناگوار آن در صادرات باشیم و اقلام صادراتی یکی یکی از لیست صادرات خارج خواهند شد. هرچند رییس سازمان توسعه تجارت ایران اعلام کرده که حذف جوایز صادراتی در دستور کار امسال دولت نیست، اما براساس گفته‌های وزیر صنعت، معدن و تجارت حذف تدریجی این جوایز مدنظر است.

رییس اتاق ایران درباره حذف جوایز صادراتی به «ایسنا» گفت: ‌اگر هرگونه تصمیم‌گیری جدیدی بخواهیم درباره‌ جایزه صادراتی داشته باشیم، خوب است که به تاریخچه آن نگاه کنیم. اصولا جوایز صادراتی زمانی مطرح شد که سیاست تثبیت نرخ ارز در دستور کار دولت قرار گرفت و به سبب اینکه بدیهی است وقتی نرخ ارز در یک اقتصاد با تورم بالا تثبیت می‌شود، پایان سال نسبت به اول سال، صادرکننده به میزان تفاوت نرخ تورم داخلی و خارجی متضرر می‌شود به این جهت اصلا جایزه صادراتی چیزی جز جبران قسمتی از زیان نیست.

وی ادامه داد: در واقع اصلا جایزه‌ای در کار نیست، بلکه زیانی که سیاست‌های کلان در توفیق پیدا نکردن مقابله با تورم دارد و با تثبیت نرخ ارز این زیان را به صادرات کشور منتقل می‌کند، قسمتی از این زیان در شکل پرداخت نقدی قرار بوده که جبران شود.

نهاوندیان اضافه کرد: اگر به دلیل مشکلات درآمدی امکان پرداخت این جایزه صادراتی نبوده باید برگردیم به همان اول کار و اصولا سیاست درست را اتخاذ کنیم.

وی در این مورد توضیح داد: به این معنا که اجازه دهیم نرخ ارز متناسب با تورم تعدیل شود و همچنان که در قانون برنامه پنجم هم آمده با ملاحظه تورم داخلی به خارجی و با اقتضای رشد اقتصادی کشور، نرخ ارز تعیین شود.

رییس اتاق ایران در همین مورد متذکر شد: ‌اگر ما این اصلاح را در سیاست ارزی اعمال کنیم، به جایزه صادراتی نیازی نخواهیم داشت، اما اگر نه جایزه صادراتی بدهیم و نه سیاست ارزی در جهت صادرات را اصلاح کنیم، در آن صورت باید منتظر عواقب ناگوار آن در وضعیت صادرات خود باشیم و خروج یک یک اقلام صادراتی را از لیست صادرات مشاهده کنیم.

نهاوندیان تصریح کرد: باید به این موضوع هم توجه داشته باشیم که دلخوش بودن به اقلام پتروشیمی یا افزایش‌های ناگهانی در قیمت‌های برخی اقلام صادراتی یا تغییر در قیمت اظهاری در کالاهای صادراتی ما را نباید از این غافل کند که ممکن است در مورد برخی از کالاهای صادراتی فشارهای تورمی آنها را از لیست کالاهای صادراتی ما خارج کند.

وی در پاسخ به این سوال که آیا این عوامل را باعث رشد صادرات غیرنفتی کشور می‌داند؟ اظهارکرد: در هرگونه ارزیابی ما باید واقع‌بینانه این ملاحظات را مورد توجه قرار دهیم؛ اینها از عواملی است که بر صادرات ایران تاثیر داشته و وقتی می‌خواهیم میزان اثر تصمیمات خود را اندازه بگیریم، سهم هر کدام از این عوامل را باید به‌طور دقیق جدا کنیم.

ثبات نرخ ارز اصلی‌ترین مشکل صادرکنندگان

از سوی دیگر دبیر کل اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تهران ثبات نرخ ارز را اصلی‌ترین مشکل صادرکنندگان دانست و گفت: بهبود فضای کسب‌و‌کار و ایجاد فضای رقابتی زمینه را برای توسعه صادرات و همچنین رشد اقتصاد فراهم می‌کند.

محمدمهدی راسخ افزود: این عوامل باعث اقتصاد رقابتی شده و شرایط را برای تجارت و همچنین رقابت با دنیا فراهم می‌کند و در سایه این اقتصاد می‌توان صادرات پایدار را برای کشور به ارمغان آورد.

وی با تاکید بر لزوم بهبود فضای کسب‌و‌کار در حوزه صادرات اظهار کرد: هرچه رقابت بین فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان بیشتر باشد هرگونه رانت از بین می‌رود که این امر به بهبود شرایط تولید و در نهایت صادرات منجر خواهد شد.

راسخ ثابت بودن نرخ ارز را از اصلی‌ترین مشکلات صادرکنندگان اعلام کرد و گفت: ثبات نرخ ارز در حالی که کشور هر ساله با پدیده تورم مواجه است و در مقایسه با دیگر کشورها تورم بالایی را تجربه می‌کند، مشکلات زیادی را برای صادرکنندگان به وجود می‌آورد؛ چرا که باعث بالا رفتن قیمت تمام شده محصولات شده و قدرت رقابت را از تولیدکنندگان و صادرکنندگانی که در عرصه بین‌المللی فعالیت می‌کنند، می‌گیرد.

سند راهبردی صادرات تدوین شد

در عین حال معاون کمک‌های تجاری سازمان توسعه تجارت از تدوین سند راهبردی صادرات خبر داد و گفت: این سند تهیه شده و به زودی عملیاتی خواهد شد.

کیومرث فتح‌اللهی کرمانشاهی با اشاره به رشد ۵/۳۹ درصدی صادرات غیرنفتی در ۶ ماهه نخست امسال نسبت به سال گذشته گفت: امسال باید طبق برنامه‌ریزی ارزش صادرات غیرنفتی کشور به ۴۵ میلیارد دلار برسد که این امر امکان‌پذیر است؛ چراکه در نیمه دوم سال با برداشت محصولات کشاورزی، صادرات از رشد چشمگیری نسبت به نیمه اول برخوردار خواهد شد.

معاون سازمان توسعه تجارت ایران افزود: بر اساس استراتژی صادراتی کشور توسعه صادرات غیر‌نفتی در اولویت قرار دارد و باید همگان از این استراتژی حمایت کنند. وی همچنین وجود تحریم‌های بین‌المللی و محدودیت‌های موجود در این راستا را یکی از مشکلات فعلی صادرکنندگان اعلام کرد.