نامه سرگشاده رییس اتحادیه دامداران به رییسجمهور
مهلت هدفمندسازی یارانه شیر ۵ سال است نه یک سال
گروه بازرگانی - رییس اتحادیه دامداران کشور طی نامهای سرگشاده به رییسجمهور، اجرایی نشدن بستههای حمایتی، قطع ناگهانی یارانه شیر، لغو خرید تضمینی شیر، افزایش قیمت نهادهها و اجرا نشدن قوانین مصوب مجلس شورای اسلامی را زمینهساز افت تولید و ورشکستگی دامداران کشور دانسته است. در آغاز این نامه آمده است: قبل از انقلاب اسلامی کشوری بودیم کاملا وابسته به کشورهای بیگانه و اغلب مواد غذایی از جمله فرآوردههای لبنی را در قبال دلارهای نفتی از آن کشورها تهیه میکردیم. به برکت انقلاب، رهنمودهای بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و در اجرای اصل ۴۳ قانون اساسی، دامداران میهناسلامی بدون هیچ چشمداشتی با تلاش شبانهروزی توانستند کشور را در زمینه فرآوردههای لبنی و گوشتی به مرز خودکفایی رسانند.
در این نامه سپس با اشاره به اینکه «نتیجه تلاش دامداران منجر به افزایش تولید شیر خام بیش از تقاضا شده و در پایان سال ۸۷ به دلیل عدم تقاضا بحران شیر رقم خورد»، تصریح شده است:
پیگیریها جهت حل مسائل و مشکلات که با اجرای یکی از قوانین تکراری به نام خرید تضمینی شیر خام برطرف میگردید به نتیجهای نرسید و متعاقب آن کاهش قیمت خرید شیر خام و پرداخت چند ماهه بهای شیر توسط کارخانجات از یک طرف و نوسان قیمت و افزایش ناگهانی بعضی از نهادههای دامی از سوی دیگر آنچنان فشار مضاعفی را بر دامداران وارد آورد که اغلب آنها نه تنها قادر به تامین هزینههای جاری خود نبودند؛ بلکه برای بازپرداخت بدهی خود به شبکه بانکی ناچار به فروش تعدادی از دامهای خود شدند.
در این بحبوحه طرح اهداف برنامه پنجم توسعه و هدفگذاری برای افزایش تولید شیر و تقویت بنگاههای زود بازده از محل تسهیلات موجب شد که سرمایهگذار داخلی احساس کند که دولتمردان بر اهمیت تولید شیر و گوشت و سلامت جامعه واقف هستند، در صورتی که متاسفانه این هم سرابی بیش نبود که با اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها فشار مضاعفی را بر آنها وارد کرد، به صورتی که فقط در بخش حملونقل حدود ۶۰ درصد به هزینههای حملونقل اضافه شد و قیمت نهادههای دامی بین ۴۰ تا ۲۰۰ درصد افزایش یافت و دستگاههای نظارتی همه تلاش شان جهت جلوگیری از افزایش قیمت شیر خام بود و کمترین برخوردی با دلالها و واسطهها نداشتهاند و پیگیریهای مکرر اتحادیه و تشکلهای مردمی نیز به جایی نرسید.
سیروس روستا، رییس هیاتمدیره اتحادیه مرکزی تعاونیهای کشاورزی دامداران ایران در ادامه این نامه، تاکید کرده است: قیمت جو نظیر دلار و سکه روزانه افزایش پیدا میکند برای نمونه ظرف مدت ۳ روز مبلغ ۱۳۰۰ ریال به قیمت جو افزوده شده است و هیچ دستگاه نظارتی حتی سوال نیز نمیکند. علت افزایش نهادهها چیست؟ در حالی که قیمت شیر خام طی چهار سال گذشته در پایینترین قیمت؛ یعنی ۸۰ درصد قیمت یک کیلوگرم جو قرار داشته و افزایش یک درصدی در قیمت فرآوردههای لبنی چندین متولی دارد؟ مگر عدم نظارت در افزایش قیمت علوفه و دیگر هزینهها و تاکید بر حفظ قیمت فرآوردههای لبنی برای مصرفکننده توسط سازمان هدفمند کردن یارانهها و عدم اجرای قوانین هدفمند کردن یارانهها نتیجهای جز عدم توان بازپرداخت بدهیها به بانک و از بین رفتن ذخایر ژنتیک کشور و نابودی اشتغال و دراز نمودن دست گدایی به سوی بیگانگان نتیجه دیگری هم دارد؟
سیروس روستا در بخش دیگری از این نامه، اجرایی نشدن مصوبات مجلس را دلیل به وجود آمدن وضعیت موجود دانسته و نوشته است: توقع دامداران جز تقاضا برای اجرای قوانین چیز دیگری نیست، چرا قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی مصوب شهریور ماه سال ۱۳۶۸ در مورد شیرخام و گوشت قرمز اجرا نمیشود، آیا ارزش این دو ماده خوراکی استراتژیک که با سلامت مردم ارتباط دارد از چغندرقند و سیبزمینی و... کمتر است؟
رییس هیاتمدیره اتحادیه مرکزی تعاونیهای کشاورزی دامداران ایران سپس به ماده ۴ قانون هدفمند کردن یارانهها اشاره کرده که بر اساس آن دولت موظف است به تدریج تا پایان برنامه پنج ساله پنجم توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی انقلاب اسلامی ایران بعضی از اقلام از جمله شیر را هدفمند نماید و در تبصره همین ماده آمده است یارانه پرداختی به تولیدکنندگان بخش کشاورزی نباید در هر سال کمتر از سال قبل باشد.
ارسال نظر