صادرات همچنان رشد میکند؟
تجارت خارجی در ثلث اول
آمار تجارت چهار ماهه اعلام شد
رشد چشمگیر قیمت کالاهای صادراتی
۲/۱۰ میلیارد دلار کالای غیر نفتی صادر شد
ارزش واردات به 3/18 میلیارد دلار رسید
بازرگانی - رییس کل گمرک ایران با اعلام آمار تجارت خارجی کشور طی چهار ماه نخست امسال از افزایش ارزش صادرات کالا خبر داد و گفت: طی این مدت متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی ایران ۴۸۵ دلار بوده که این رقم نسبت به مدت مشابه سال قبل ۷۲/۱۷ درصد افزایش داشته است.
گروه عباس معمارنژاد ارزش صادرات غیرنفتی با احتساب میعانات گازی در چهار ماهه نخست امسال را 13 میلیارد و 330 میلیون دلار اعلام کرد که نسبت به مدت مشابه سال قبل 55/42 درصد رشد نشان میدهد.
به گفته معمارنژاد وزن این میزان صادرات غیرنفتی کشورمان ۲۴ میلیون و ۳۷۵ هزار تن بود که به لحاظ وزن نیز ۶۵/۱۳ درصد افزایش یافته است.
رییس کل گمرک ایران همچنین ارزش صادرات غیرنفتی کشورمان را بدون احتساب میعانات گازی 10 میلیارد و 220 میلیون دلار برشمرد و گفت: بدون احتساب میعانات گازی صادرات غیرنفتی کشورمان 83/27 درصد رشد داشته است.
به گزارش گمرک ایران در چهار ماهه نخست سال جاری ۱۰میلیون و ۸۶۵ هزار تن انواع کالا به ارزش ۱۸ میلیارد و ۳۸۶ میلیون دلار وارد کشور شده است که این میزان واردات به لحاظ وزن ۴۵/۲۹ درصد و از نظر ارزش ۴۷/۳ درصد در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته کاهش یافته است.
اقلام عمده صادراتی
به گفته معمارنژاد، در این مدت عمدهترین کالاهای صادراتی کشورمان به ترتیب شامل «سایر گازهای نفتی و هیدروکربورهای گازی مایع شده» به ارزش ۷۹۷ میلیون و ۷۰۰ هزار دلار و سهم ارزشی ۸۱/۷ درصد، «پروپان مایع شده» به ارزش ۷۳۴ میلیون و ۸۰۰ هزار دلار و سهم ارزشی ۱۹/۷ درصد و «بوتان مایع شده» به ارزش ۴۶۵ میلیون و یکصد هزار دلار و سهم ارزشی ۵۵/۴ درصد بوده است.
اقلام عمده وارداتی
همچنین در مدت یاد شده «شمش از آهن و فولاد غیرممزوج» با ۸۶۱ میلیون دلار عمدهترین کالای وارداتی کشورمان بود.
پس از آن نیز به ترتیب «دانه ذرت دامی» با 390 میلیون دلار و «برنج» با 331 میلیون دلار عمدهترین کالاهای وارداتی را به خود اختصاص دادهاند.
عمدهترین کشورهای واردکننده و صادرکننده
معمارنژاد همچنین درخصوص عمدهترین خریداران کالاهای ایرانی گفت: در چهار ماهه نخست امسال چین با واردات یک میلیارد و 805 میلیون دلار عمدهترین واردکننده کالاهای ایرانی بوده است و 66/17 درصد از کل ارزش صادرات غیرنفتی ایران را به خود اختصاص داده است و پس از آن نیز کشورهای امارات متحده عربی با اختصاص 16 درصد، عراق با 39/12 درصد، هند با 261/9 درصد و سنگاپور با 18/5 درصد قرار دارند. به گفته رییس کل گمرک ایران امارات متحده عربی، چین، آلمان، جمهوری کره و ترکیه نیز به ترتیب عمدهترین کشورهای صادرکننده کالا به ایران در مدت یاد شده، بودهاند.
جزئیات بسته سیاستی «پیشگیری و مبارزه با قاچاق کالا و تخلفات گمرکی»
رییس کل گمرک ایران همچنین از تدوین و ابلاغ بسته سیاستی «پیشگیری و مبارزه با قاچاق کالا و تخلفات گمرکی» خبر داد و گفت: نظر به اینکه مبارزه با پدیده شوم قاچاق کالا یکی از مصادیق جهاد اقتصادی قلمداد شده و سیاستگذاری و برنامهریزی برای پیشگیری و مبارزه با قاچاق کالا امری ضروری و اجتنابناپذیر است و از آنجایی که گمرک بهعنوان مرزبان اقتصادی در مرزهای رسمی کشور مستقر و علاوه بر نظارت بر ورود و خروج کالا، طبق قانون نحوه اعمال تعزیرات حکومتی راجع به قاچاق کالا و ارز درخصوص پروندههای قاچاق بهعنوان سازمان شاکی اقدام میکند، بهمنظور پیشگیری و مبارزه همهجانبه با قاچاق کالا و تخلفات گمرکی در مبادی رسمی، بسته سیاستی، پیشگیری و مبارزه با قاچاق کالا و تخلفات گمرکی، تهیه و ابلاغ شده است.
وی افزود: این بسته سیاستی مشتمل بر چهار سرفصل شامل پیشگیری از شکلگیری بسترهای قاچاق کالا و تخلفات گمرکی، نظارت بر عملیات گمرکی، پیگیری دقیق پروندههای متشکله قاچاق و اشراف کامل نظارتی و آماری بر عملکرد است که انتظار میرود با توجه به نامگذاری سال ۱۳۹۰ از سوی مقام معظم رهبری بهعنوان سال جهاد اقتصادی، بتواند در جهت کاهش میزان قاچاق و تبعات آن بر فعالیتهای سالم اقتصادی در کشور تاثیرگذار باشد.
معاون وزیر اقتصاد از تجهیز گمرکات ورودی و خروجی به دستگاههای مدرن پرتونگاری، توزیع منطقی عملیات گمرکی با بهرهگیری از طرح آمایش سرزمینی و تخصصی سازی گمرکات اجرایی به عنوان عوامل مؤثر در پیشگیری از شکلگیری بسترهای قاچاق کالا و تخلفات گمرکی یاد کرد.
در بخشی از این ابلاغیه آمده است: مسوولان گمرکات اجرایی موظفند ضمن نظارت بر الصاق پلمب به محفظه کالا و تانکرهای حامل محمولههای ترانزیتی، نسبت به آموزش نیروهای تحت امر برای آشنایی هر چه بیشتر با نحوه الصاق صحیح پلمب (به منظور پیشگیری از هرگونه تخلفات احتمالی) اقدام لازم به عمل آورند.
همچنین مسوولان گمرکات اجرایی باید به منظور جلوگیری از اعلام ارزش غیرواقعی کالاها بر فرآیند تعیین دقیق ارزش کالاهای صادراتی نظارت کامل داشته باشند.
تردید در آمار رسمی
از سوی دیگر یک عضو هیاترییسه اتاق تهران در نشست کمیسیون تولید و تجارت اتاق تهران آمار رسمی صادرات و واردات را به چالش کشید و گفت: در شرایطی که دولت خبر از رشد صادرات غیرنفتی میدهد، تشکلهای صادراتی اذعان میکنند که نه تنها در بخش خود رشد صادرات نداشتهاند، بلکه طی ماههای اخیر افت صادرات را نیز تجربه کردهاند.
مجتبی خسرو تاج با بیان اینکه رشد ارزشی صادرات غیرنفتی ایران به دنبال رشد قیمتها در بازار جهانی رقم خورده است،
خاطرنشان کرد که از حیث وزنی آمارها کاهش صادرات را نشان میدهد. عضو هیات نمایندگان اتاق تهران خواستار آن شد که آمار صادرات و واردات هر یک از بخشهای کالایی به صورت وزنی و هم به صورت ارزشی تحلیل شود.
محمدحسین برخوردار، عضو هیاترییسه اتاق تهران علت کاهش ۳۰ درصدی واردات در سه ماه نخست سال جاری را به رشد بهرهوری در بخش کشاورزی مرتبط دانست. وی همچنین با بیان اینکه در قفسه فروشگاههای کشور کالای قاچاق موج میزند، افزود: به تازگی از طریق وزارت بهداشت مطلع شدیم که قرصهایی به طور قاچاق وارد کشور شده که متاسفانه استعمال آن در جنوب کشور موجب مرگ دو نفر از هموطنان شده است.رییس مجمع عالی واردات خاطرنشان کرد: اگر بازرگانان نتوانند کالایی وارد کشور کنند آن موقع است که میگویم چگونه آدم آدم را میخورد.
حال صادرات خوب نیست
کیومرث فتح اله کرمانشاهی، معاون کمکهای تجاری سازمان توسعه تجارت ایران نیز در این جلسه، خاطرنشان کرد که موضوع اخذ سپردهگذاری از صادرات موقت میتواند در کارگروه توسعه صادرات مطرح شده و با حضور نمایندگان اتاق رسیدگی شود. او در بخش دیگری از سخنانش، با بیان اینکه در سه ماه نخست سال جاری صادرات کشور ۴۲ درصد افزایش داشته و واردات نیز ۳۰ درصد کاهش یافته است، گفت: در بخش صادرات غیرنفتی وضع خوبی نداریم.
کرمانشاهی به جلسه اخیر کارگروه توسعه صادرات با حضور معاون اول رییسجمهور اشاره کرد که بهزعم وی در آن نشست در حضور محمدرضا رحیمی اعلام شد که «حال صادرات خوب نیست.»
معاون کمکهای تجاری سازمان توسعه تجارت ایران در ادامه به بیان دلایل و مشکلات حوزه صادرات غیرنفتی اشاره کرد و با تاکید بر اینکه مشکلات برون مرزی و تشدید تحریمها بر صادرات کشور اثر منفی گذاشته است، گفت: بررسی مشکلات حوزه صادرات مربوط به داخل نشان میدهد که هدفمندی یارانهها روی صادرات ما تاثیر منفی گذاشته است. به گفته وی، تسهیلات بانکی نیز انتظارات بخش صادرات را برآورده نکرده است، ضمن اینکه در بخش تسهیلات ارزی نیز مشکلات همچنان به قوت خود باقی است و هجینگ توسط بانکها عملیاتی نشده است. کرمانشاهی در عین حال خبر داد که صندوق توسعه صادرات در اقدامی جدید قصد دارد فعالیت کاری صرافیها را پوشش دهد و به زودی این اقدام عملیاتی میشود.
فاطمه دانشور، دیگر عضو کمیسیون تولید و تجارت اتاق تهران نیز بر این نکته تاکید کرد که بخش خصوصی باید در فرآیند ادغام صنعت و بازرگانی مداخله موثر و الگوساز داشته باشد.
در ادامه اظهارنظرهای اعضای کمیسیون در ارتباط با مشکلات بخش صادرات غیرنفتی، محسن بهرامی ارض اقدس در حضور معاون سازمان توسعه تجارت خواستار آن شد که انتخاب رایزنان بازرگانی به اتاق بازرگانی واگذار شود، چرا که به گفته وی این اقدام با کمترین هزینه صورت میگیرد ضمن آنکه اتاق میتواند بر عملکرد رایزنان بازرگانی که خود انتخاب میکند نظارت کافی نیز داشته باشد.
به دنبال بیان این درخواست، معاون سازمان توسعه تجارت گفت: در حال حاضر برای اعزام یک رایزن بازرگانی باید از هفتخان رستم عبور کرد و حتی نمیتوانیم به راحتی جایگزین بفرستیم.
ارسال نظر