فراز و فرود حمل‌ونقل در بنادر ایران

گروه بازرگانی - طی خرداد ماه امسال بیش از ۱۱ میلیون و ۴۶۹ هزار تن انواع کالا در بنادر ایران تخلیه و بارگیری شد که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل از آن با ۴۷۱ هزار تن کاهش روبه‌رو شده است.

به گزارش «مانا» همچنین میزان تخلیه و بارگیری کالاهای غیر‌نفتی در بنادر طی این ماه با ۲۶۴ هزار تن کاهش به ۷ میلیون و ۷۲۰ هزار و ۵۶۲ تن بالغ شد. این گزارش حاکی است حجم عملیات تخلیه کالاهای غیر‌نفتی با ۱۲ درصد کاهش نسبت به خردادماه سال ۸۹ به ۳ میلیون و ۹۹۷ هزار تن و بارگیری این کالاها با ۹ درصد افزایش به ۷/۳ میلیون تن بالغ شد.

واردات کالاهای غیر‌نفتی از طریق بنادر طی خردادماه نیز با کاهش ۱۵ درصدی به ۴/۳ میلیون تن و صادرات کالاهای غیر‌نفتی با ۱۰ درصد افزایش به ۹/۲ میلیون تن رسید.

از سوی دیگر حجم تخلیه و بارگیری کالاهای نفتی در بنادر ایران به ۷/۳ میلیون تن رسید که ۲/۵ درصد نسبت به خردادماه سال گذشته کاهش یافته است.

در این میان تخلیه کالاهای نفتی با ۲۸ درصد کاهش، بارگیری کالاهای نفتی با ۲۲ درصد افزایش، واردات کالاهای نفتی با ۹۴ درصد کاهش و صادرات کالاهای نفتی با ۲/۲ درصد افزایش مواجه شده است.

با این حال ترانشیپ کالا از بنادر جنوبی کشور طی خرداد ماه امسال با حدود ۱۰ درصد افزایش به ۳۵۰ هزار تن رسید.

بنابر این گزارش عملیات کانتینری در بنادر ایران طی خرداد ماه با افزایش بی سابقه ۲۲/۵ درصدی به ۳۰۱ هزار TEU کانتینر بالغ شد. این اتفاق در حالی روی می‌دهد که تعداد کشتی‌های بزرگ ورودی به بنادر ایران با کاهش ۱۵ درصدی مواجه شده است.

آمارهای سازمان بنادر و دریانوردی حاکی از آن است که عملیات تخلیه و بارگیری کالا در تمامی بنادر ایران طی فصل بهار امسال تنها با ۸/۱ درصد افزایش به ۳۵ میلیون و ۱۲۷ هزار و ۵۰۱ تن رسید. این در حالی است که طی اولین فصل سال تخلیه و بارگیری کالاهای غیر‌نفتی از بنادر ایران با ۴/۴ درصد کاهش به ۸/۲۲ میلیون تن رسید. بنابراین گزارش در فصل بهار امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته واردات از بنادر ایران با ۸/۱۱ درصد، صادرات با ۵/۲ درصد و ترانزیت با ۲۱ درصد کاهش مواجه شد که این امر از کاهش درآمدهای بندری ایران طی این فصل حکایت دارد.

گزارش فوق نشان می‌دهد اگرچه ترانشیپ کالاهای غیر‌نفتی از بنادر ایران طی این فصل با ۹/۱۰ درصد افزایش روبه رو شده و از ۱/۱ میلیون تن گذشته است، اما ترانزیت کالاهای غیر‌نفتی در همین مدت با کاهش ۲۱ درصدی مواجه شده و به حدود ۳۰۰ هزار تن تنزل یافته است.

از سوی دیگر در این مدت تخلیه و بارگیری کالاهای نفتی از بنادر ایران با ۱۶ درصد افزایش به ۲/۱۲ میلیون تن رسید. این در حالی ست که در مقابل افزایش ۲۷ درصدی صادرات کالاهای نفتی، واردات این نوع کالاها به کشور بیش از ۸۰ درصد کاهش نشان می‌دهد. از سوی دیگر بررسی روند ورودی کشتی‌ها به بنادر ایران طی فصل بهار حاکی از کاهش فعالیت شرکت‌های کشتیرانی در اغلب بنادر ایران است. در میان آمارها، بنادر نکا، نوشهر، انزلی، امام، بوشهر و شهید رجایی به ترتیب با بیشترین میزان کاهش ورود کشتی به اسکله‌ها مواجه شده‌اند.

نگاهی به وضعیت عملیات کانتینری بنادر ایران نیز حکایت از افزایش سهم بندر شهید رجایی در استفاده از ظرفیت‌های موجود در آن در بین سایر بنادر کشور طی فصل بهار امسال دارد به گونه‌ای که سهم این بندر از ۸۳ درصد مدت مشابه سال گذشته به حدود ۸۸ درصد رسیده است.

در همین حال در فصل بهار امسال عملیات کانتینری در سایر بنادر کاهش یافت، به گونه‌ای که عملیات کانتینری در بندر امام با ۴۳ درصد، بندر شهید باهنر با ۸۱ درصد و بندر انزلی با ۲۲ درصد کاهش مواجه شد: این در حالی است که عملیات کانتینری در دو بندر خرمشهر و بوشهر نیز نسبت به مدت مشابه سال قبل تغییر چندانی نداشته است.

در فصل بهار امسال در مجموع ۸۲۴ هزار TEU کانتینر در بنادر ایران تخلیه و بارگیری شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۴ درصد افزایش نشان می‌دهد.