گزارشهای تکمیلی گمرک از ۶ماه تجارت خارجی کشور
روزگار سخت بازارچههای مرزی
گروه بازرگانی - در نیمه اول امسال ۲ میلیون و ۷۶۴هزار و ۲۰۰تن کالا به ارزش ۶میلیارد و ۵۹۱میلیون و ۱۰۰هزار دلار از مسیر ایران ترانزیت شد. به گزارش روابط عمومی گمرک ایران، این میزان کالاهای ترانزیتی از خاک ایران در این مدت نسبت به مدت مشابه سال قبل به لحاظ وزنی ۱۵درصد و از حیث ارزش ۷/۳۰درصد افزایش یافت.
در این مدت براساس گروههای کالایی غیرکارنهتیر ۱/۱۰درصد از وزن کل کالاهای ترانزیتی از خاک ایران به مواد غذایی، ۲درصد به خودرو و ۵/١۵درصد به سوخت اختصاص یافت.
در شش ماه اول امسال بیشترین میزان کالاهای ترانزیتشده از خاک ایران از مبدا گمرک شهید رجایی وارد کشورمان شده که وزن آن ۸۹۱هزار و ۳۰۰تن بوده است. این گمرک با اختصاص ۲/۳۲درصد از وزن کل کالاهای ترانزیتی از مسیر ایران بیشترین رقم را به خود اختصاص داد.
پس از گمرک شهید رجایی در بین گمرکات مبدأ گمرک سرخس با ۱/۱۹درصد، گمرک بازرگان با ۲/۱۶درصد، گمرک بندرانزلی با ۶/۷درصد و گمرک لطفآباد با اختصاص ۳/۶درصد از وزن کل کالاهای ترانزیت شده از مسیر ایران بیشترین میزان را به خود اختصاص دادند.
در این مدت ۵/۸۱درصد از وزن کل کالاهای ترانزیتی از مسیر ایران از مبدا ۵ گمرک مذکور بوده است.
همچنین در نیمه اول امسال ۵/۱۷درصد از وزن کل کالاهای ترانزیتی از خاک کشورمان از مقصد گمرک شهید رجایی به خارج از کشور ترانزیت شده است که بیشترین میزان را در بین گمرکات مقصد به خود اختصاص داد.
پس از آن گمرک دوغارون با ۲/۱۲درصد، گمرک آستارا با ۱۲درصد، گمرک خسروی با ۱/۱۰درصد و گمرک بازرگان با ۶/۸درصد از وزن کل کالاهای ترانزیتی در ردههای بعدی قرار گرفتند.
۵ گمرک مذکور ۳/۶۰درصد از وزن کل کالاهای ترانزیتی از مسیر ایران را در بین گمرکات مقصد به خود اختصاص دادند.
۳۹درصد کاهش در صادرات بازارچهها
در نیمه اول امسال ۱۹۴میلیون و ۶۰۰هزار دلار کالا از ۲۶ بازارچه مرزی به خارج از کشور صادر شد.
این میزان صادرات نسبت به مدت مشابه سال قبل ۳۹درصد کاهش نشان میدهد.
در این مدت بیشترین میزان صادرات از بازارچههای مرزی تمرچین - پیرانشهر، یزدان در استان خراسان و بازارچه پرویزخان صادر شده است. در شش ماه نخست امسال ۷/۳۸میلیون دلار کالا از بازارچه مرزی تمرچین - پیرانشهر، ۹/۲۹میلیون دلار از بازارچه یزدان و ۲/۲۳میلیون دلار از بازارچه پرویزخان روانه خارج شده است.
در این مدت بازارچههای میل ۷۳ با ۹/۸درصد از ارزش کل صادرات بازارچه مرزی، قاسمرش - سردشت با ۸/۷درصد، سیرانبند - بانه با ۹/۴درصد، شوشمی با ۵/۴درصد، میل ۷۵ با ۸/۳درصد و میلک با ۱/۳درصد در ردههای بعدی قرار گرفتند.
بیش از ۸۰درصد از صادرات بازارچهای کشور در شش ماه اول امسال از ۹ بازارچه مذکور صادر شده است.
از میان بازارچههای ذکر شده ۵ بازارچه هممرز با عراق و ۴ بازارچه هممرز با افغانستان است.
تجارت چمدانی هم رشد کرد
در ششماه نخست سال جاری صادرات کالا به کشورهای آسیای میانه به شیوه تجارت چمدانی با ۱/۱۹درصد افزایش به رقم ۲۳میلیون و ۸۰۰هزار دلار رسید.
بیشترین میزان تجارت چمدانی به کشورهای آسیای میانه در این مدت از طریق گمرک آستارا صادر شده است. در ششماه امسال ۷/۱۲میلیون دلار کالا به شیوه چمدانی از این گمرک صادر شد که ۳/۵۳درصد از کل تجارت چمدانی را به خود اختصاص داد.
براساس این گزارش در این مدت گمرک بیلهسوار با صدور ۳/۴میلیون دلار کالا به روش چمدانی و گمرک سرخس با ۷/۳میلیون دلار کالا در رده دوم و سوم قرار گرفتند.
در نیمه اول امسال صادرات چمدانی از گمرک بیلهسوار، سرخس، آستارا و بندر انزلی نسبت به مدت مشابه سال قبل به ترتیب ۴۲۹، ۷۲، ۵۵ و ۲۹درصد افزایش نشان میدهد.
در این مدت صادرات چمدانی از گمرکات لطفآباد، نوردوز، سرو، جلفا، باجگیران و اینچهبرون کاهش داشته است.
براساس این گزارش در شش ماه امسال بیشترین رشد تجارت چمدانی مربوط به گمرک بیلهسوار بوده و بیشترین کاهش دامنگیر گمرک لطفآباد شده است.
۴۴/۵میلیوندلار سنگ ساختمانی صادر شد
صادرات سنگ ساختمانی کار شده در ششماه نخست امسال با ۱۶۴درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال گذشته به ۴۴میلیون و ۵۷۴هزار و ۵۸۹دلار رسید.
در نیمه نخست امسال ۶۲هزار و ۴۵۸ تن سنگ ساختمانی کار شده به ارزش ۴۴میلیون و ۵۷۴هزارو ۵۸۹دلار به خارج از کشور صادر شد.
میزان صادرات سنگ ساختمانی کار نشده نیز در ششماه نخست سالجاری با ۳۳۶هزارو ۹۴۳ تن به ارزش ۳۰میلیون و ۴۲۳هزارو ۷۵۸دلار رسید که نسبت به مدت مشابه سال گذشته از نظر وزن و ارزش به ترتیب ۱/۰درصد و ۱/۲۲درصد رشد نشان میدهد.
۵۸درصد رشد در صادرات کفش
عضو هیات رییسه انجمن صنایع کفش ایران گفـت: صادرات کفش در ششماه نخست امسال با ۵۸درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال گذشته به ۳۶میلیون دلار رسید.
علی لشگری در گفتوگو با «خبرگزاری مهر» قاچاق کفشهای چینی و خارجی را اصلیترین چالش صنعت کفش کشور دانست و گفت: در حال حاضر قاچاق کفش به کشور به یکی از بزرگترین معضلات این صنعت تبدیل شده است.
وی، نبود شرایط برابر تولید صنعت کفش با خارجیان را یکی دیگر از موانع این صنعت برشمرد و افزود: نابرابری در شرایط تولید از جمله هزینه تمام شده محصول در داخل کشور در مقایسه با محصول خارجی، به صنعت کفش لطمه زیادی وارد کرده است.
با این حال، لشگری صادرات صنعت کفش کشور را مثبت ارزیابی و خاطرنشان کرد: در ششماه نخست سالجاری صادرات انواع محصولات چرمی و غیرچرمی از نظر ارزشی ۵۲درصد و از نظر وزنی ۴۰درصد افزایش یافته است.
وی تصریح کرد: عمده صادرات کفش ایران به ۵ کشور عراق، عربستان، آذربایجان، روسیه و افغانستان صورت می گیرد.
عضو هیات رییسه انجمن صنایع کفش ایران، میزان واردات رسمی کفش به کشور را در ۵ ماه نخست امسال یکمیلیون و ۸۰۰هزار دلار اعلام و خاطرنشان کرد: با احتساب واردات غیر رسمی و شبه رسمی، میزان واردات و قاچاق کفش به کشور بیشتر از این میزان خواهد بود.
به گفته وی، به علت افزایش ۵۴درصد D.O.P مورد نیازدرکشور، بسیاری از کارخانجات تولید کننده دمپایی و چکمه با تعطیلی مواجه شدند.
لشگری تصریح کرد: در حال حاضر ۸۵درصد از مواد اولیه مورد نیاز در صنعت کفش کشور از داخل تامین و مابقی نیز از کشورهای اروپایی، آسیایی و شرق آسیا وارد می شود.
ارسال نظر