معاون سازمان توسعه تجارت اعلام کرد
کاهش جوایز صادر کنندگان و افزایش حمایت از صادرات
گروه بازرگانی - رقم پیشنهادی سازمان توسعه تجارت برای جوایز سال ۱۳۸۵ حدود دو برابر سال ۱۳۸۴ است، ولی باید دید متناسب با بودجه و برنامه دولت چقدر از آن تصویب میشود. محمدباقر مجتبایی، معاون کمکهای فنی تجاری و حمایت از صادرات سازمان توسعه تجارت کشور، دیروز در جلسه کار گروه توسعه صادرات غیرنفتی استان کرمانشاه با بیان این مطلب افزود: برای جوایز سال ۱۳۸۴، ۱۵۰میلیارد تومان اعتبار داریم که حدود ۵۷میلیارد تومان آن مربوط به پرداخت بدهیهای معوق سنوات قبل است. برای جوایز سال ۱۳۸۵ نیز پیشبینی اعتبار کردهایم که باید در جلسه شورایعالی صادرات تصویب شود.
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر تنها حدود ۲۵درصد از صادرات کشور از طریق گشایش اعتبار (LC) انجام میشود، گفت: امروزه کشورهای جهان به سمتی میروند که ۲۵درصد تجارتشان به صورت تجارت الکترونیکی انجام میشود.
مجتبایی با بیان اینکه در ششماه نخست امسال ۴/۷میلیارد دلار کالا به ۱۵۱کشور جهان صادر کردهایم، افزایش بازارهای هدف را از اهداف تدوین شده عنوان کرد و گفت: طی سال ۱۳۸۴ در مجموع به ۱۶۳کشور جهان کالا صادر کردیم و پیشبینی ما این است که امسال تنوع بازار ما بیشتر شود.
معاون کمکهای فنی تجاری و حمایت از صادرات سازمان توسعه تجارت کشور تصریح کرد: با مجموعه استراتژیهایی که وزارت بازرگانی و سازمان توسعه تجارت در نظر دارند، برای صادرات کشور رشد جهشی پیشبینی میکنیم، کما اینکه در ششماه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل شاهد رشد ۵۸درصدی در صادرات غیرنفتی کشور بودهایم.
مجتبایی با اشاره به صدور چهار هزار قلم کالای صادراتی طی سال گذشته، افزایش این تعداد کالا صادراتی را نیز از دیگر برنامهها عنوان کرد.
وی اظهار داشت: ویژگی مهم استراتژی ما برای توسعه صادرات، افزایش سهم کالاهای صنعتی از ترکیب صادرات است، زیرا هر چه این سهم افزایش یابد نشاندهنده این است که کالای باارزش افزوده بیشتری صادر کردهایم.
وی افزود: در سال ۱۳۸۳ سهم کالاهای صنعتی از صادرات غیرنفتی کشور ۴۱درصد بود که در سال ۱۳۸۴ این سهم به ۴۸درصد افزایش یافت و روند مناسبی را برای آن پیشبینی میکنیم.
مجتبایی اظهار کرد: در سیاستهای جاری بر اساس برنامه چهارم موظف هستیم سهم پرداخت مستقیم را به مستقیم و غیرمستقیم تبدیل کنیم، در نتیجه پرداختهای نقدی ما در سال ۱۳۸۵ برای عموم کالاها حدود یک درصد کاهش مییابد و از سه درصد به دو درصد میرسد ولی در مجموع بودجه دولت برای حمایت از صادرات افزایش مییابد.
وی با اشاره به حمایتهای غیرمستقیم در نظر گرفته شده، جهت توسعه صادرات گفت: در حوزه حمل و نقل پیشبینی کردهایم مبلغ قابل توجهی یارانه حمل و نقل به صادرکنندگان پرداخت کنیم، در زمینه تبلیغات نیز امسال و سال آینده به صورت گستردهای وارد عمل میشویم و تبلیغات عام گروه کالایی را مدنظر قرار خواهیم داد.
وی اعزام هیاتهای بازاریابی را از دیگر اقدامات سازمان دانست و خاطرنشان کرد: از حضور صادرکنندگان در نمایشگاهها حمایت میکنیم و ۳۰ تا ۵۰درصد این هزینهها را متناسب با بازارهای هدف میپردازیم.
مجتبایی آموزش تجار و بازرگانان به صورت جدی، ایجاد پایگاههای اطلاعرسانی و به روز رسانی وب سایتهای تشکلهای صادراتی و توسعه بخش تحقیقات بازار و اطلاعات بازار را از دیگر برنامهها در راستای حمایتهای غیرمستقیم دولت از توسعه صادرات عنوان کرد.
مجتبایی در پاسخ به این سوال که اکثر صادرکنندگان کشور حمایتهای دولت از توسعه صادرات را در مقایسه با دیگر کشورها کافی نمیدانند، گفت: حمایت کشورها از صادرات تابع توانمندی اقتصادی هر کشور است، وقتی کشوری از لحاظ اقتصادی از موقعیت بهتری برخوردار است طبیعی است که تسهیلات مالی ارزانتر و حمایتهای ویژهای از صادرات انجام دهد.
وی افزود: ما هنوز اول راه هستیم و باید به جایی برسیم که حداقل معادل وارداتمان درآمد حاصل از صادرات داشته باشیم که لازمه آن نیز تلاش گستردهتر است.
معاون سازمان توسعه تجارت کشور در خصوص بازار عراق نیز گفت: در حال حاضر حدود ۱۰درصد صادرات ما به عراق است که این رقم به خصوص در بخش خدمات فنی مهندسی در حال توسعه است، ولی برای صادرات بیشتر به عراق نیازمند تدوین استراتژی ویژه هستیم که بخش قابل توجهی از این استراتژی مشخص و تهیه شده و در حال نهایی شدن است.
همچنین معاون توسعه تجارت خارجی سازمان بازرگانی استان کرمانشاه، اظهار کرد: تا پایان شش ماه نخست سال جاری ۳۸۱هزار و ۲۶۰ تن کالا به ارزش ۲۱۲میلیون و ۴۶۶هزار و ۱۱۲ دلار از گمرکات و بازارچههای مرزی استان به خارج از کشور صادر شده است.
پناهی افزود: با احتساب درآمدهای حاصل از تراتزیت کالا، صدور برق و خدمات فنی مهندسی، رقم صادرات غیرنفتی در این مدت برابر با ۲۵۴میلیون و ۱۲۶هزار و ۶۴۲ دلار است.
به گفته وی از مجموع صادرات ششماه استان، ۱۷۹میلیون و ۳۶۰هزار و ۱۵۶ دلار مربوط به کالاهای گروه صنعتی، ۳۲میلیون و ۹۸۵هزار و ۳۵۳ دلار مربوط به کالاهای گروه کشاورزی و ۱۲۰هزار و ۶۰۳ دلار مرتبط با کالاهای گروه معدنی بوده و ۴۱میلیون و ۶۶۰هزار و ۵۳۰ دلار به گروه خدمات اختصاص داشته است.
حذف جایزه ۲ درصدی و درد صادرات
از سوی دیگر رییس اتحادیه صادر کننده خشکبار معتقد است که سازمان توسعه تجارت با حذف جایزه دودرصدی صادرکنندگان خشکبار حمایتهایی که قرار است انجام شود را در قالب ۲۱ بخش تصویب کرده است که هیچکدام آنها دردی از صادرات دوا نمیکند. محمدحسین شمسفرد، رییس اتحادیه صادرکنندگان خشکبار میگویند: پرداخت هزینههای کشتیرانی، نمایشگاهی، بازاریابی و سایر موارد موجب سردرگمی صادرکنندگان خواهد شد.
شمسفرد در گفتوگو با «ایسنا»، افزود: پیش از آن که جایزه دودرصدی خشکبار لغو شود، برای دریافت جایزه باید به بازرگانی استان مراجعه میکردیم، ولی در حال حاضر برای استفاده از حمایتهای پیشبینی شده باید به ۲۱ اداره مراجعه کنیم.
وی تصریح کرد: اگر سازمان توسعه تجارت به جای تعریف از این ۲۱ بخش اعلام میکرد که جوایز صادراتی به طور کلی حذف میشود مطلوبتر بود.
شمسفرد با اظهار نگرانی از تصمیم اخیر سازمان توسعه تجارت گفت: پرداخت دودرصد جایزه صادراتی چندان هم در حمایت از صادرات تاثیرگذار نبود، ولی صادرکنندگان به همان دودرصد نیز دل خوش بودند.
به اعتقاد وی، تصمیمات اخیر در نحوه حمایت از صادرات کارشناسی نشده و نارضایتی صادرکنندگان را فراهم کرده چراکه جوایز صادراتی از نظر ما ملغی شده است.
رییس اتحادیه صادرکنندگان خشکبار همچنین از نوع برخوردهای مسوولان دولتی با صادرکنندگان نیز انتقاد کرد و افزود: پیش از این حداقل وقتی نامهای به مسوولی ارسال میکردیم به سخنانمان گوش میدادند، ولی در حال حاضر کمتر زمانی برای ملاقات میدهند تا نظراتمان را بیان کنیم و هر زمان هم که گوش دادهاند نتیجهای به دنبال نداشته است.
اتحادیه صادرکنندگان خشکبار در سال گذشته بیش از یکمیلیارد و ۲۰۰میلیون دلار صادرات داشته است و در پنج ماه نخست امسال نیز موفق به صادرات ۱۳۷هزار و ۷۸۵تن انواع خشکبار به ارزش ۳۸۲میلیون و ۸۶۹هزار و ۵۱۳دلار شده که در مقایسه با سال قبل ارزش افزوده بالایی داشته است.
ارسال نظر