واردات پنج‌ماهه از لحاظ وزنی 29درصد و از لحاظ ارزش 2درصد افزایش یافت .
در ۵ ماهه سال‌جاری امارات‌متحده عربی، آلمان، چین، فرانسه، ایتالیا، جمهوری کره، سوئیس، هند، هلند و انگلستان ده کشور عمده صادرکننده کالا به ایران بودند
امارات‌، چین، عراق، هند، ژاپن، سنگاپور، ایتالیا، عربستان سعودی، هلند و افغانستان کشورهای عمده خریدار کالاهای ایرانی هستند

گزارش گمرک از ۵ ماه تجارت خارجی ایران
088/ 6میلیارد دلار صادرات، 347/17میلیارد دلار واردات
گروه بازرگانی - صادرات غیرنفتی در ۵ ماه اول سال‌جاری با ۷۴‌درصد افزایش در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته به رقم ۶‌میلیارد و ۸۸‌میلیون و ۳۰۰‌هزار دلار رسید.

به گزارش روابط عمومی گمرک ایران، میزان وزنی کالاهای صادراتی در این مدت ۱۳‌میلیون و ۱۹۵‌هزار و ۱۰۰ تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۵۲‌درصد افزایش نشان می‌دهد.براساس این گزارش، از مجموع کل صادرات غیرنفتی ۲۰‌میلیون و ۱۰۰‌هزار دلار آن به شیوه تجارت چمدانی و ۱۵۵‌میلیون و ۱۰۰‌هزار دلار آن از طریق بازارچه‌های مرزی صادر شد. ارزش صادرات غیرنفتی در ۵ ماه اول سال ۸۴، ۳‌میلیارد و ۴۹۸‌میلیون و ۸۰۰‌هزار دلار بود.
متوسط قیمت هر تن کالای صادراتی در این مدت در حدود 461 دلار و 40 سنت بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 6/14‌درصد افزایش نشان می‌دهد. در این مدت بخش کالاهای پتروشیمی به لحاظ وزنی و بخش کالاهای صنعتی از نظر ارزش بیشترین سهم رااز مجموع کل صادرات غیرنفتی به خود اختصاص دادند. این گزارش حاکی است: 4/36‌درصد از ارزش کل صادرات غیرنفتی به بخش صنعت، 8/35‌درصد بخش پتروشیمی، 7/10‌درصد بخش کشاورزی، 2/3‌درصد بخش فرش و صنایع دستی و 8/5‌درصد به بخش مواد معدنی اختصاص داشته است.4 قلم عمده کالاهای صادراتی در این مدت شامل میعانات گازی (پروپان، بوتان و...) با یک‌میلیارد و 408‌میلیون و 300‌هزار دلار، آهن‌آلات و فولاد با 556‌میلیون و 600‌هزار دلار، پسته و مغزپسته با 313‌میلیون و 300‌هزار دلار، شمش مس با 175‌میلیون و 700‌هزار دلار بوده است.
براساس این گزارش روغن وگریس با اختصاص ۶/۲‌درصد، فرش دستباف با ۵/۲‌درصد، سنگ و کنسانتره مولیبدن با ۳/۲‌درصد، مصنوعات مسی با ۲‌درصد، آلومینیوم ساخته شده با ۸/۱‌درصد و مصنوعات پلاستیکی و ملامین با ۷/۱‌درصد از ارزش کل صادرات غیرنفتی در ۵ ماه نخست امسال از دیگر اقلام عمده کالاهای صادراتی بودند. ده قلم عمده کالاهای صادراتی در این مدت ۳/۵۴‌درصد از ارزش و ۳۷‌درصد از وزن کل صادرات غیرنفتی را به خود اختصاص دادند. در این مدت بیشترین میزان کالا از طریق گمرک شهید رجایی صادر شده است، به طوری که ۲/۳۴‌درصد از وزن و ۸/۲۲‌درصد از ارزش کل صادرات از این گمرک به خارج از کشور صادر شد. پس از آن منطقه ویژه عسلویه با ۸/۱۷‌درصد از لحاظ وزن و ۲/۱۸‌درصد از حیث ارزش در رده بعدی قرار گرفت.
عمده‌ترین خریداران کالاهای ایرانی
بیشترین میزان صادرات در این مدت به کشور امارات متحده عربی صورت گرفت. در ۵ ماه اول امسال یک‌میلیون و ۹۳۹‌هزار و ۸۰۰ تن کالا به ارزش ۹۶۵‌میلیون و ۷۰۰‌هزار دلار به امارات متحده عربی صادر شد. چین با واردات ۵۷۳‌میلیون و ۷۰۰‌هزار دلار کالا از ایران دومین خریدار کالاهای ایرانی در بین دیگر کشورها است. عراق، هند، ژاپن، سنگاپور، ایتالیا، عربستان سعودی، هلند و افغانستان از دیگر کشورهای عمده خریدار کالاهای ایرانی هستند. در مجموع ۳/۶۳‌درصد از ارزش کل صادرات ایران به ده کشور مذکور صادر شد.
صادرات کالاهای صنعتی
در ۵ ماه اول سال‌جاری ۳‌میلیون و ۲۵۶‌هزار و ۱۰۰ تن انواع کالاهای صنعتی به ارزش ۲‌میلیارد و ۲۱۷‌میلیون و ۴۰۰‌هزار دلار به خارج از کشور صادر شد که این میزان به لحاظ وزنی ۹/۲۱‌درصد و از حیث ارزش ۹/۶۲‌درصد افزایش یافت.
قیمت صادرات هر تن کالای بخش صنعت در این مدت 680 دلار و 10 سنت بود که 5/33‌درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش داشت. آهن‌آلات و فولاد، شمش مس، روغن وگریس، مصنوعات مسی و آلومینیوم ساخته شده 5 قلم عمده کالاهای صادراتی بخش صنعت بوده‌اند. 50‌درصد از ارزش کل صادرات بخش صنعت در این مدت به 5 قلم فوق‌الذکر اختصاص دارد.
صادرات کالاهای پتروشیمی
در این مدت 5‌میلیون و 414‌هزار و 300 تن انواع محصولات پتروشیمی به ارزش 2‌میلیارد و 180‌میلیون دلار به خارج از کشور صادر شده که این میزان به لحاظ وزنی 7/177‌درصد و از حیث ارزش 2/315‌درصد افزایش یافت. میعانات گازی (پروپان، بوتان و...)، پلی‌اتیلن، بنزن و انواع آن، متانول و انواع قیر 5 قلم عمده کالاهای صادراتی بخش پتروشیمی بوده‌اند. 6/76‌درصد از ارزش کل صادرات بخش پتروشیمی به این 5 قلم اختصاص داشت.
صادرات محصولات کشاورزی
در این مدت 648‌میلیون و 900‌هزار دلار انواع کالاهای کشاورزی به خارج از کشور صادر شد که 3/35‌درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش نشان می‌دهد. میزان وزنی صادرات محصولات کشاورزی 538‌هزار و 700 تن بوده که 5‌درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافت. پسته و مغزپسته، پوست و انواع سالامبور، کشمش و انواع آن، زعفران و روده و انواع آن 5 قلم عمده کالاهای صادراتی در بخش کشاورزی بوده‌اند که 5/68‌درصد از ارزش کل صادرات این بخش را به خود اختصاص دادند.
صادرات فرش و صنایع دستی
صادرات انواع کالاهای صنایع دستی در 5 ماه نخست سال‌جاری با 2/7‌درصد کاهش در ارزش به رقم 192‌میلیون و 500‌هزار دلار رسید. در این مدت 145‌میلیون دلار فرش دستباف به خارج از کشور صادر شد که 3/75‌درصد از ارزش کل صادرات در بخش فرش و صنایع دستی را به خود اختصاص داد. سنگ‌های قیمتی و فلزات گران‌بها از دیگر کالاهای عمده این بخش بود.
صادرات مواد معدنی
در این مدت 352‌میلیون و 300‌هزار دلار انواع مواد معدنی به خارج از کشور صادر شد که 4/148‌درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافت. سنگ و کنسانتره مولیبدن، سنگ و کنسانتره روی، سنگ و کنسانتره سرب 3 قلم عمده کالای صادراتی در بخش مواد معدنی بودند که 4/71‌درصد از ارزش کل صادرات این بخش را به خود اختصاص دادند.
واردات در ۵ ماه اول امسال ۱۸‌میلیون و ۲‌هزار و ۴۰۰ تن انواع کالا به ارزش ۱۷‌میلیارد و ۳۴۷‌میلیون و ۸۰۰‌هزار دلار وارد کشور شد که به لحاظ وزنی ۸/۲۸‌درصد و از حیث ارزش ۱/۲‌درصد افزایش یافت.
متوسط قیمت هر تن کالای وارداتی 963 دلار و 60 سنت بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل 8/20‌درصد کاهش داشت. چدن، آهن‌آلات و فولاد با اختصاص 3/9‌درصد، لوازم صنعتی برقی با 5/5‌درصد، مواد اولیه پلاستیک با 9/2‌درصد، مواد شیمیایی با 6/2‌درصد، کاغذ و مقوا و شکر هر کدام با 6/1‌درصد، محصولات دارویی و ماشین‌آلات راهسازی هر کدام با 5/1‌درصد، انواع کود شیمیایی با 3/1‌درصد و ذرت با اختصاص 2/1‌درصد از ارزش کل واردات در این مدت ده قلم عمده کالاهای وارداتی به کشور بودند. بیشترین میزان کالاهای وارداتی در این مدت از طریق گمرکات شهید رجایی و بندر امام خمینی(ره) وارد کشور شده است، به گونه‌ای که 2/60‌درصد از ارزش کل واردات از طریق این دو گمرک صورت گرفت. در 5 ماه سال‌جاری امارات متحده عربی، آلمان، چین، فرانسه، ایتالیا، جمهوری کره، سوئیس، هند، هلند و انگلستان ده کشور عمده صادرکننده کالا به ایران بودند و 3/68‌درصد از ارزش کل واردات به این ده کشور اختصاص داشت.