راه‌اندازی رسمی شورای مشترک تجاری ایران و عربستان

گروه بازرگانی ـ ...و بالاخره زنگ آغاز فعالیت «شورای مشترک تجاری ایران و عربستان سعودی» به صدا درآمد؛ شورایی تجاری که جای خالی‌اش در میان ۲۰ شورا و کمیته مشترک اقتصادی ایران و سایر کشورها کاملا احساس می‌شد و امروز پس از گذشت چندین سال، تلاش و پیگیری‌های اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران به بار نشست و از این پس کالاهای ایرانی سهم بیشتری از بازار شبه جزیره حجاز را به خود اختصاص می‌دهند. عکس: شهرام قاسمی

علاءالدین میرمحمد صادقی، نایب رییس اتاق ایران، حضور و نقشی موثر در تشکیل این شورای مشترک تجاری داشته است. او در گفت‌وگویی اختصاصی با «دنیای اقتصاد»، راه‌اندازی شورای مشترک تجاری ایران و عربستان را رسما اعلام و از بنگاه‌های بازرگانی و صنعتی و فعالان اقتصادی برای حضور در این شورا دعوت کرد.اگرچه تاکنون بیش از ۱۰۰ نفر به عضویت شورای مشترک درآمده‌اند، اما وی معتقد است با اعلام رسمی شروع به کار آن حدود ۱۰۰۰نفر از فعالان بنگاه‌های بازرگانی و صنعتی ایران جذب این شورای مشترک خواهند شد.عضو هیات‌رییسه اتاق ایران، از عربستان سعودی به عنوان کشوری با امکانات فوق‌العاده برای جذب و مصرف کالاهای ایرانی یاد می‌کند، هرچند بر این باور است طی یک وقفه چندساله این بازار را به کشورهای دیگر واگذار کرده‌ایم:‌ «به دلیل اعمال سیاست‌های خاصی که در کشور عربستان سعودی اتخاذ می‌شد، ورود کالاهای ایرانی به این کشور ممنوع بود و به نوعی محصولات ما را تحریم کرده بودند، ما نیز به ناچار کالاهایمان را از طریق دبی و برخی کشورهای حوزه خلیج‌فارس به عربستان صادر می‌کردیم که تاثیری منفی بر کیفیت و قیمت محصولات می‌گذاشت.

البته در این بین برخی مسوولان ایرانی نیز توجه کافی به حل این مشکلات نداشتند. بنابراین اتاق بازرگانی ایران برقراری روابط اقتصادی و تجاری میان دو کشور را در دستور کار خود قرار داد و در زمان ریاست‌جمهوری هاشمی رفسنجانی، تلاش‌های زیادی صورت گرفت که منجر به کاهش نسبی تحریم کالا‌های ایرانی از سوی عربستانی‌ها شد، اما پیدا کردن بازار و توسعه صادرات به این کشور نیاز به تلاش فراوانی داشت». میرمحمد صادقی در ادامه می‌گوید: «اتاق بازرگانی ایران با اعزام هیات‌های بلندپایه تجاری به عربستان و دعوت از برخی مسوولان اقتصادی سعودی و اعضای اتاق بازرگانی این کشور، تاحدود زیادی مناقشه دو طرف را به نفع ایران برطرف کرد. اگرچه دولت نیز در این میان سهم بسزایی داشت. در جلساتی که حدودا پنج سال پیش با سعودی‌ها داشتیم، پیشنهاد تشکیل شورای مشترکی بین بازرگانان دوطرف ارائه شد، اما طرف سعودی تمایل چندانی به تشکیل آن نداشت، تا اینکه سال گذشته در همایش اتاق‌های مشترک اسلامی در جده، هیات‌ایرانی مجددا درخواستش را با مسوولان عربستان سعودی در میان گذاشت که این‌بار مورد استقبال آنان قرار گرفت و حتی بر تسریع روند تشکیل شورای مشترک تاکید کردند». به گفته میرمحمد صادقی، اساسنامه شورای مشترک تجاری ایران و عربستان در خردادماه سال گذشته تدوین شد و به تایید هیات‌رییسه اتاق ایران نیز رسید و عملا شورای مشترک در ایران تشکیل شد: «با مکاتباتی که با طرف سعودی داشتیم، خوشبختانه در این کشور نیز شورای مشترک تجاری عربستان و ایران تشکیل و عده‌ای برای توسعه روابط تجاری فی‌مابین مشغول فعالیت شدند. در حال حاضر ما در محل اتاق بازرگانی ایران دبیرخانه‌ای برای شورای مشترک تاسیس کرده‌ایم». اما در اساسنامه شورای مشترک تجاری ایران و عربستان، اهدافی در جهت گسترش روابط اقتصادی قید شده است که میرمحمد صادقی گوشه‌ای از آن را چنین بیان می‌کند:«تبادل هیات‌های تجاری دو طرف به منظور ارتقای سطح روابط، برگزاری نمایشگاه‌های اختصاصی در کشورهای متقابل و حضور فعال در نمایشگاه‌های بین‌المللی هر کشور از اهداف این اساسنامه است. اما تاسیس شرکت‌های سرمایه‌گذاری مشترک بین ایران و عربستان‌سعودی از مهم‌ترین اهداف است که مقدمات کار آن در شورا فراهم شده و منتظر طرف سعودی هستیم تا با تایید آن اولین شرکت تجاری مابین دو کشور راه‌اندازی شود.»به گفته عضو هیات رییسه اتاق ایران، اعطای تسهیلات حرفه‌ای به تجار و بازرگانان ایرانی و سعودی از مزایای تشکیل چنین شورای مشترکی است که می‌توان به تسریع اعطای ویزای تجاری و نیز تشکیل شرکت حمل و نقل کالا مابین ایران و عربستان اشاره کرد.