وزیر بازرگانی:
دولت نهم به دنبال آزاد سازی قیمت ها است
گروه بازرگانی - تلاش وزارت بازرگانی این است که کاهش واردات را دنبال کرده و به سمت صادرات کالا سوق یابد ، اما نمیتوان منکر ورود فناوریهای جدید به کشور شد. بنابراین، هدف ما این است که تعرفه ورودی و نیز عوارض گمرکی ماشینآلات را به حداقل و حتی در مواردی به صفر رسانیم. روز دوشنبه سیدمسعود میرکاظمی، وزیر بازرگانی، به بهانه پایان کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و قرقیزستان در جمع خبرنگاران حاضر شد و با آنها به گفتوگو نشست.
میرکاظمی گفت: آمار ارائه شده در خصوص واردات کالاهای مصرفی ضدونقیض است، اما حجم قابل توجهی در حدود بیش از ۴۰درصد از واردات کالا به ایران مربوط به تجهیزات و ماشینآلات است، چرا که حجم عظیمیاز واردات با اعتبارات صندوق ذخیره ارزی صورت میگیرد. این درحالی است که حدود ۴۰درصد دیگر از واردات کالا به ایران را کالاهای واسطهای تشکیل میدهد. بنابراین، تنها ۲۰درصد از واردات، به کالاهای مصرفی اختصاص مییابد.
وی افزود: در صورت مراجعه به قانون مشاهده میشود که مانعی برای تجارت در نظر گرفته نشده و دولت تنها میتواند از ابزار تعرفهای استفاده کند البته تعرفهها در خصوص کالاهای مصرفی بالاتر از سایر کالاها است. میرکاظمی گفت: متوسط تعرفه کالاهای واسطهای، تجهیزات و ماشینآلات ۲۶درصد و متوسط تعرفه کالاهای مصرفی حدود ۴۰ است که در برخی موارد تا ۱۵۰درصد نیز وضع میشود. بنابراین، ورود کالاهای مصرفی قطعا مشکلی برای اشتغال ایجاد نمیکند.وزیر بازرگانی، با بیان اینکه اطلاعات مربوط به ورود کالاهای مصرفی باید از مجاری قانونی نظیر گمرکات ارائه و متناسب با آن نتیجهگیریها صورت گیرد، افزود: در هیچ جا برای ورود هیچ کالایی نمیتوان محدودیت ایجاد کرد، چرا که در این صورت بستر لازم برای ورود به سازمان تجارت جهانی را با اقتصادی باز و رقابتی از دست خواهیم داد.وی اظهار داشت: علاقهمندیم که واردات کالاهای مصرفی به حداقل برسد اما در این راستا نیز برای ورود کالاهای با کیفیت به کشور، موسسه استاندار فعال شده و بعضا مشاهده میشود که برخی از کالاها در گمرکات به دلیل نداشتن کیفیت مطلوب برگشت میخورد و میتوان گفت که بحث کیفیت در کالاهای مصرفی کمکم جایگاه خود را در ورود و صدور کالا باز کرده است.میرکاظمی، در خصوص ورود کالاهای قاچاق به کشور گفت: ایران با دارا بودن مرزهای گسترده باید کنترل بیشتری بر روی ورود کالاهای قاچاق داشته باشد.
نقطه قوت زیاد است، اما نقطه ضعف؟
به گزارش ایلنا، وزیر بازرگانی، در پاسخ به سوالی مبنی بر گذشت بیش از یکسال از عمر دولت نهم و نقاط ضعف و قوت وزارت بازرگانی در بحثهای مربوط به بازرگانی داخلی، گفت: قانون برنامه چهارم توسعه هیچگونه مانعی برای صادرات، واردات و تعیین نرخ در کشور قایل نشده و فقط در بند «ج» ماده ۳۹ به دولت اجازه داده برای کالاهای حساس و ضروری و نیز خدمات عمومی بتواند قیمت وضع کند و حتی اگر کسانی که عرضه کننده هستند، در چرخه واردات متضرر شدند، دولت باید زیان آن را بپردازد.
وی افزود: بازار ایران جدا از بازارهای جهانی نبوده و در برنامه چهارم توسعه نیز تعامل با اقتصاد جهانی دیده شده، این در حالی است که اگر قیمت فولاد در سطح جهانی افزایش یافته، به دلیل واردات کشور در خصوص این کالا است چرا که تبعیت از قیمتهای بازار جهانی دارد، البته یارانههایی نیز برای تعادل بازار از سوی دولت به این کالا اختصاص مییابد که اندکی از قیمتهای داخلی را کاهش میدهد.
میرکاظمی ادامه داد: در دوره پس از حضور دولت نهم، در وزارت بازرگانی تمهیداتی برای تعادل بازار به کار بسته شده، به نحوی که برنامههایی در حوزه تنظیم بازار داخلی صورت گرفته که به تعادل بازار پرتلاطمی نظیر شب عید انجامیده است.وی، با اشاره به نوسانهای طبیعی و غیرطبیعی در بازار داخلی، اظهار داشت: نوسانات غیرطبیعی قطعا بازار داخلی را متشنج میکند که در این راستا وزارت بازرگانی برای تعادل بازار شب عید با برنامهریزی، محصولات کشاورزان را خریداری کرد، ضمن اینکه با توزیع کالابرگها نیز مردم توانستند، کالاهای اولیه خود را تا حد معقولی تهیه کنند.
میرکاظمی گفت: برای اولینبار پس از ۳۰سال گذشت زمان، وزارت بازرگانی بحث خرید به روز محصولات کشاورزان را اجرایی کرد به نحوی که در بخشی نظیر خرید گندم، این سیستم اجرایی شد. این درحالی است که خرید گندم داخلی ۱۱میلیون تن بوده که میتوان اجرای این سیستم را به سایر محصولات نیز تعمیم داد.وی اعلام کرد: برنج و چغندرقند بهزودی توسط این سیستم خریداری خواهد شد. وزیر بازرگانی، از افتتاح رسمیفروش آرد به خبازان و واحدهای صنفی از طریق بانکها، در چند روز آتی خبر داد و تصریح کرد: این طرح به صورت آزمایشی طی ۳ ماه گذشته در استانهای مختلف کشور پیاده شده است.
تجربه تلخ عراق و قول عدم تکرار آن
وزیر بازرگانی، در پاسخ به سوالی مبنی بر تجربه حضور ایران در بازسازی و صدور کالاهای مصرفی به عراق و حضور در بازار لبنان، گفت: رسانههای داخلی توجه عمده خود را به مسائل داخلی معطوف کرده و کمتر به مسائل خارجی میپردازند. باید پذیرفت بخش عمدهای از فعالیتهای کشور به بیرون از مرزهای داخلی منتقل شود چرا که اشتغال، رفاه نسبی و رونق اقتصادی کشور در گرو صادرات است که متاسفانه طی سالهای اخیر کمتر مورد توجه قرار گرفته، ضمن اینکه فرهنگ صادراتی ایجاد شده معطوف به فرهنگ وارداتی بوده است.میرکاظمی گفت: رسانهها باید مسوولان را به سمت تعامل به خارج از کشور بکشانند.وی با انتقاد از عدم صرف هزینه برای اعزام خبرنگاران به خارج از کشور و بازدید از پروژههای صدور خدمات فنی و مهندسی توسط متخصصان ایرانی، اظهار داشت: گزارش صادرات خدمات فنی و مهندسی کشور بسیار خوشحالکننده است و میتواند نشانگر توانایی بالای ایرانیان در بازسازی کشور لبنان باشد.
میرکاظمی، بازسازی لبنان را وظیفه دولت نهم دانست و گفت: توان ایران در بازسازی لبنان بسیار مناسب بوده و توانمندی و ظرفیتهای مطلوبی در ایران وجود دارد البته باید دقت بیشتری به کیفیت کالاهای صادراتی به این کشور مبذول داشت.
ضیافت رمضان بدون افزایش قیمتها
میرکاظمی، در خصوص افزایش قیمتها در آستانه ماه مبارک رمضان و بازگشایی مدارس گفت: مطابق آمار بانک مرکزی، میزان رشد قیمتها نسبت به مدت مشابه سال قبل در شب عید، کاهش یافته و این آماری کاملا کارشناسی و علمی است. ضمن اینکه سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان نیز اعلام کرده که نرخ رشد قیمتها نسبت به سال قبلدرصد کمتری دارد، اما تلاش ما این است که نوسانات را کاهش دهیم.
وزیر بازرگانی، در پاسخ به سوالی مبنی بر قیمتگذاری شیرخام، بلیت هواپیما و نیز آرد گفت: با توجه به تثبیت قیمت لبنیات، قیمت شیرخام نیز تغییر نخواهد کرد، مگر اینکه دامدار و کارخانه برای افزایش قیمت شیرخام توافق کنند.
وی اظهار داشت: بازار خود را تنظیم میکند و دولت دخالتی ندارد. میرکاظمی گفت: مطابق بند «ج» ماده ۳۹ قیمت بلیت هواپیما تغییری نکرده، چرا که این بند هنوز از سوی دولت و مجلس بازنگری نشده است البته اگر وزیر راه در بازنگری این بند در روزهای آتی یا ماههای آتی پیشنهادی دهد شاید تغییر یابد.
وی افزود: دولت نهم دنبال آزادسازی است و در خصوص بسیاری از کالاها نظیر شکر نیز این آزادسازی صورت گرفته البته آزادسازی شکر برای اولینبار در طول ۳۰ سال گذشته صورت گرفته است. میرکاظمی گفت: فروش آرد امسال آزاد است به نحوی که کارخانهها میتوانند آرد را صادر کنند، چرا که ظرفیتهای خالی زیاد داریم.
پرداخت مستقیم یارانه کاغذ
میرکاظمیگفت: یارانه کاغذ، از ماههای آتی به صورت مستقیم پرداخت خواهد شد و بازار آزاد، روند طبیعی خود را ادامه میدهد.
وی اظهار داشت: خرید و فروش آرد برای کارخانههایی که گندم خریداری کردهاند آزاد است و حتی میتوانند گندم وارد شده را به آرد تبدیل و مجددا صادر کنند.
وزیر بازرگانی اعلام کرد: امیدواریم خرید تضمینی به خرید حمایتی تبدیل شود.
وی در خصوص ادغام بخش سازمان توسعه تجارت با وزارت صنایع و معادن، گفت: شکل ساختار وزارتخانهها در کشورهای مختلف متفاوت است، البته علاقهمندیم این طرح روزی در دولت مطرح شود که صنعت کاملا نگاه صادراتی پیدا کند و بسیار ارزشمند است. وی در خصوص احیای سازمان تعزیرات، ادامه داد: سازمان تعزیرات زیرنظر وزارت دادگستری بوده و تعطیل نشده است و اگر انجمن حمایت از مصرفکنندگان در مجلس شورای اسلامیتصویب شود، بخشی از آن به سازمان تعزیرات ارجاع داده خواهد شد که در صورت تصویب این طرح، کار سازمان تعزیرات بیشتر خواهد بود.
ابراز امیدواری به تولید گوشی تلفنهمراه
میرکاظمی گفت: افزایش تعرفهها به چند دلیل اتفاق افتاده که یکی از آنها حمایت از تولید داخل است چرا که بخشی از صنایع ایران به دلیل واردات بیرویه کالا در حال نابود شدن است که جلوگیری از این وضعیت، وظیفه دولت است.
وی اظهار داشت: در مصوبات بودجه باید نرخ موثر از ۷/۱۰ به ۱۶ برسد، به این معنا که افزایش تعرفه و کاهش معافیتها باید صورت گیرد البته افزایش تعرفه نباید در خصوص کالاهای واسطهای و سرمایهای اتفاق افتد. میرکاظمییادآور شد: البته ستاد مبارزه با قاچاق باید به صورت جدیتر در مرزها حضور یابد. وزیر بازرگانی گفت: حجم بالایی از گوشی در کشور مصرف میشود البته میشد در گذشته خدمات بهتری را از تولیدکنندگان گوشی تلفنهمراه گرفت، به نحوی که خط مونتاژ در ایران راهاندازی شود تا حجم واردات کمتری نیز صورت گیرد. میرکاظمی ادامه داد: باید منتظر بود که مدیران این صنعت به قولهای خود عمل کنند. وی در ادامه گفت: تعرفه شکر با شروع بهرهبرداری قطعا کاهش مییابد. امسال پیشبینی میشود که ۲۰ تا ۲۵درصد افزایش سطح زیرکشت را در کشور شاهد باشیم، این درحالی است که وقوع این امر به دلیل پرداختهای مطلوبی است که وزارت بازرگانی در سال گذشته به کشاورزان داشته است. میرکاظمی اعلام کرد: با اجرای طرح جدید برای خرید شکر در قالب سیستم خرید مستقیم میتوان قول داد که تمامی چغندرقندهای تولید شده، از کشاورزان با پرداخت مستقیم خریداری شود.
ارسال نظر