شماره روزنامه ۶۱۱۸
|

  • نفت ایران: نماد تاب‏‏‏‏‌آوری در تنش‌ها

    دنیای اقتصاد - حمید ملازاده: تولید طلای‌سیاه در ایران، در شرایطی که این کشور سال‌ها تحت‌تحریم‌های سنگین ایالات‌متحده قرار داشته و با بحران‌های ژئوپلیتیک پیچیده‌‌‌‌‌ای دست‌وپنجه نرم می‌کند، روند صعودی داشته و به ظرفیت کامل تولید نزدیک شده‌است. این دستاورد بزرگ، نه‌‌‌‌‌تنها به بازگشت به سطح تولید پیش از تحریم‌های دوره ترامپ اشاره دارد، بلکه حاکی از قدرت مدیریت این کشور در صنعت نفت و انرژی است. به نوشته تارنمای www.worldoil.com به‌رغم تهدیدهای بین‌المللی و افزایش تنش‌های نظامی در خاورمیانه، تولید نفت ایران نه‌تنها کاهش نیافته، بلکه در دو سال‌گذشته، شاهد رشد یک‌‌‌‌‌سوم بوده و به ۳‌میلیون و ۴۰۰‌هزار بشکه در روز رسیده‌است. یکی از عوامل کلیدی موفقیت ایران در افزایش تولید نفت، جذب خریداران بین‌المللی مانند چین است. خریداران چینی که اهمیتی به تحریم‌های آمریکا نمی‌دهند، نقش اساسی در تثبیت بازارهای صادراتی نفت ایران ایفا کرده‌اند.
  • دوگانه سرمایه‌گذاری بر طلای‌سیاه

    دنیای اقتصاد -پیمان قناعتی‌فرد: تفاهم‌نامه سبز کشورهای عضو اتحادیه اروپا با هدف ایجاد اروپایی با انرژی پاک و صنایع پایدار و با درنظرگرفتن الزامات آب‌و‌هوایی در افق سال‌۲۰۵۰ میلادی، تنظیم ‌شده‌است، با این‌حال هم‌راستا با تلاش‌ها برای دستیابی به منابع انرژی پاک، تامین مالی حوزه سوخت‌های فسیلی نیز ادامه داشته که در صورت کمبود سرمایه‌گذاری مکفی، می‌تواند به مخاطراتی در تامین امنیت انرژی پایدار قاره‌سبز، منجر شود.
  • تاکید اوپک‌‌‌‌‌پلاس بر کاهش عرضه

    کارگروه وزارتی نظارت بر توافق اوپک‌‌‌‌‌پلاس در تازه‌‌‌‌‌ترین نشست خود بر پایبندی به توافق اعضای این ائتلاف و در عین‌حال ارزیابی مستمر تحولات بازارهای جهانی نفت‌خام تاکید کرد. به گزارش «شانا» به‌‌‌‌‌نقل از دبیرخانه سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک)، پنجاه‌‌‌‌‌وششمین نشست کارگروه مشترک وزارتی نظارت بر توافق ائتلاف تولیدکنندگان عضو اوپک و غیراوپک (اوپک‌‌‌‌‌پلاس) از طریق ویدئوکنفرانس برگزار شد.
  • بی‏‏‏‏‏‏‌ثباتی و تهدید تامین انرژی

    دنیای اقتصاد -حمید ملازاده: روز جمعه مورخ ۴اکتبر، قیمت نفت‌خام برنت به بیش از ۷۸دلار در هر بشکه رسید ‌و به بالاترین سطح خود در چهار هفته گذشته دست‌یافت. این روند صعودی، قوی‏‏‏‏‏‏‌ترین رشد هفتگی از اوایل ژانویه ۲۰۲۳ بود و باعث نگرانی از کمبود احتمالی طلای‌سیاه به دلیل تشدید تنش‌ها بین اسرائیل و ایران شد. به گزارش رویترز و تا لحظه تنظیم این خبر، هر دو شاخص نفت‌برنت و وست‌تگزاس اینترمیدیت (WTI) حدود ۹‌درصد افزایش‌یافتند، به‌طوری که قیمت برنت ۵۵‌سنت افزایش‌یافت و به ۷۸.۱۷دلار رسید ‌و وست‌تگزاس نیز با ۵۰‌سنت افزایش، ۷۴.۲۱دلار در هر بشکه معامله شد.
  • ریزش ذخایر ‏‏‏‏‏‌استراتژیک آمریکا

    دنیای اقتصاد - پیمان قناعتی‌فرد: رئیس ارشد صنعت شیل می‌گوید؛ ایالات‏‏‏‏‏‌متحده در‌برابر شوک نفتی خاورمیانه به‌طور غیرمعمولی آسیب‏‏‏‏‏‌پذیر شده‌است. هارولد‏‏‏‏‏‌هام، جو بایدن را به‌خاطر تصمیم برای تخلیه ذخایر استراتژیک نفت(SPR)، در سال‌های اخیر مقصر می‏‏‏‏‏‌داند. هارولدهام که از بزرگان نفت شیل آمریکا است، دولت بایدن را متهم‌کرده که با تخلیه ذخایر استراتژیک نفت کشور، آسیب‌رساندن به تولید داخلی و سیاست خارجی نابسامان، آمریکا را به‌طور غیرمعمول در ‌برابر شوک قیمت نفت در خاورمیانه آسیب‏‏‏‏‏‌پذیر کرده‌است.
  • سراب ثروت نفت در آمریکا

    سه شرکت بزرگ نفتی آمریکا، یعنی اکسون موبیل، شورون و کونوکو فیلیپس، در سال ۲۰۲۳ بیش از ۴۲میلیارد دلار به دولت‏‌های خارجی پرداخت کرده‏‌اند؛ این مبلغ تقریبا هشت برابر پرداخت‏‌های مالیاتی آنها به دولت ایالات متحده است. این افشاگری‏‌ها که برای اولین بار تحت قوانین جدید کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (Securities and Exchange Commission) صورت گرفت، به‏‌منظور افزایش شفافیت در تراکنش‏‌های مالی شرکت‌های بزرگ نفتی در کشورهای خارجی انجام شد.
  • تلاش پتروشیمی‌‌ها برای رفع ناترازی گاز

    دبیرکل انجمن صنفی کارفرمایی صنعت پتروشیمی با اشاره به سرمایه‌گذاری پتروشیمی‌‌ها برای توسعه میدان‌‌های گازی کشور به ‌‌منظور افزایش تولید گاز و تامین خوراک پایدار، از اجرای پایلوت طرح خریداری مقدار گاز صرفه‌‌جویی‌‌شده از سوی مردم به قیمت خوراک پتروشیمی‌‌ها در فصل سرد سال خبر داد. به گزارش «شانا»، احمد مهدوی‌‌ابهری گفت: این صنعت نقش اساسی و بسزایی در صادرات غیرنفتی و بازار سرمایه دارد، بنابراین باید به توسعه این صنعت به‌‌منظور افزایش صادرات، ارزآوری و ایجاد اشتغال پایدار کمک کرد.
  • تقابل ‌روسیه با رویکرد اقلیمی غرب

    روسیه مصمم است تا با تکیه بر گاز و انرژی هسته‏‏‏‏‏‏‏‌ای به مقابله با سیاست‌های اقلیمی غرب بپردازد، در حالی‌که جهان به سمت بحران اقلیمی گام برمی‏‏‏‏‏‏‏‌دارد و کشورهای غربی برای مقابله با تغییرات آب‌و‌هوایی بر انرژی‌های تجدیدپذیر تمرکز دارند، مسکو با سیاستی متفاوت پا به میدان گذاشته‌است. این کشور که دارای بزرگ‌ترین ذخایر گاز طبیعی جهان است، انرژی‌های تجدیدناپذیر از جمله گاز و انرژی هسته‏‏‏‏‏‏‏‌ای را به‌عنوان راه‌حل‌های اصلی مقابله با گرمایش زمین معرفی می‌کند. این رویکرد در آستانه اجلاس بین‌المللی تغییرات اقلیمی COP۲۹ که قرار است در ماه نوامبر در جمهوری‌آذربایجان برگزار شود، جنجال‏‏‏‏‏‏‏‌های زیادی را به‌همراه خواهدداشت.
  • بهای برنت زیر سایه جنگ

    دنیای‌اقتصاد- گروه بازار نفت: قیمت شاخص برنت در روز دوشنبه ۳۰سپتامبر به حدود ۷۲دلار در هر بشکه رسید ‌و روند افزایشی خود را ادامه داد. این صعود بیشتر ناشی از نگرانی‌ها درباره احتمال اختلال در عرضه به دلیل تنش‌های فزاینده در خاورمیانه است. احتمالات در مورد گسترش جنگ در منطقه شدت گرفته، به‌ویژه پس از آنکه اسرائیل حملات به لبنان را تشدید کرد و این موضوع ریسک‌های اختلال در عرضه نفت را افزایش داد، با این حال قیمت‌ها همچنان تحت‌فشار برنامه‌های عربستان برای افزایش تولید در اواخر سال‌جاری قرار دارد و اوپک‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌پلاس نیز قرار است در دسامبر تولید خود را به میزان ۱۸۰‌هزار بشکه در روز افزایش دهد.
  • بحران مصرف و تولید بنزین

    فصل تابستان به دلیل اوج‏‏‏‏‏‏‏‏‏‌گیری مسافرت‌های تابستانه که ناشی از تعطیلی مدارس و دانشگاه‏‏‏‏‏‏‏‏‏‌هاست، همواره برای صنعت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی با جهش مصرف همراه است.
  • هند از روسیه ال‏‏‏‏‏‏‌ان‏‏‏‏‏‏‌جی نمی‏‏‏‏‏‏‌خرد

    معاون اجرایی وزیر نفت هند اعلام کرد؛ دهلی‏‏‏‏‏‏‌نو از پروژه تحریم‏‏‏‏‏‏‌شده کارخانه ال‏‏‏‏‏‏‌ان‏‏‏‏‏‏‌جی۲ روسیه در قطب‌شمال محموله‏‏‏‏‏‏‌ای نمی‏‏‏‏‏‏‌خرد. به گزارش «شانا» به نقل از رویترز، پانکاج‌جین اعلام کرد: هند گاز طبیعی مایع‏‏‏‏‏‏‌شده (ال‏‏‏‏‏‏‌ان‏‏‏‏‏‏‌جی) تولیدی در پروژه ال‏‏‏‏‏‏‌ان‏‏‏‏‏‏‌جی‌۲ قطب‌شمال روسیه را که از سوی کشورهای غربی تحریم شده‌است، نمی‏‏‏‏‏‏‌خرد. وی افزود: ما از پروژه ال‏‏‏‏‏‏‌ان‏‏‏‏‏‏‌جی‌۲ متعلق به شرکت نواتک روسیه در قطب‌شمال محموله‏‏‏‏‏‏‌ای وارد نمی‌کنیم و هیچ کالای تحریمی نمی‏‏‏‏‏‏‌خریم، ما دنبال موارد تحریم شده نمی‏‏‏‏‏‏‌رویم. آمریکا همچنین صدها نهاد و شخص را به‌دلیل حمایت شرکت‌های روس از مسکو در تنش‌های روسیه و اوکراین تحریم کرده‌است.
  • دولت چهاردهم به‌دنبال امنیت انرژی

    انتخاب «حمید بورد» برای مدیرعاملی شرکت ملی نفت ایران، با توجه به اینکه یکی از مهم‌ترین اهداف صنعت نفت در دولت چهاردهم افزایش تولید و صادرات نفت و گاز است، می‌تواند افزون بر افزایش درآمدهای ارزی کشور، در تامین خوراک صنایع پایین‌دستی شامل پالایشگاه‌ها و پتروشیمی‌ها موثر باشد و امنیت انرژی کشور را تضمین کند. به گزارش «شانا» نفت و انرژی همواره جزو اولویت‌های اصلی اقتصادی در کشور به‌شمار می‌رود.
  • جهان در آستانه بحران گاز

    دنیای اقتصاد-حمید ملازاده: نشست گاستک، یکی از بزرگ‌ترین گردهمایی‌‌‌‌‌‌‌های صنعت گاز در هیوستون آمریکا، به‌تازگی به نقطه کانونی توجهات تبدیل شده‌است. در این نشست وزرای انرژی و غول‌های صنعت سوخت فسیلی با هیجان از نقش روبه‌رشد گاز مایع (LNG) در تحول سبز استقبال کردند. در فضایی که مملو از شور و اشتیاق بود، نمایندگان اعلام کردند؛ LNG نقشی کلیدی در تغییر چشم‌‌‌‌‌‌‌انداز انرژی جهان خواهدداشت، اما در پس این شور و هیجان، نگرانی‌های عمیقی نیز موج می‌‌‌‌‌‌‌زد. ابهاماتی بر آینده بازار LNG سایه افکنده، به‌ویژه با توجه به افزایش تقاضا و بحران‌های احتمالی در تامین منابع گازی. یکی از منابع اصلی این نگرانی‌ها، تصمیم اخیر جو بایدن، رئیس‌‌‌‌‌‌‌جمهور فعلی آمریکا، برای توقف صدور مجوزهای جدید برای پایانه‌‌‌‌‌‌‌های صادراتی گاز مایع است. هرچند این اقدام در چند سال‌آینده تاثیر قابل‌توجهی بر تامین منابع گاز خواهدداشت، چالش‌های کنونی بازار LNG بسیار فوری‌‌‌‌‌‌‌تر و جدی‌‌‌‌‌‌‌تر به‌نظر می‌رسند. این نگرانی‌ها به‌ویژه پس از جنگ اوکراین و تغییرات در چشم‌‌‌‌‌‌‌انداز جهانی انرژی، تشدید شده‌اند.
  • نفت ایالات‌‌‌‌‌‌متحده و چالش گرمایش زمین

    دنیای اقتصاد-پیمان قناعتی‌فرد: بر اساس نتایج یک مطالعه علمی، استخراج‌‌‌‌‌‌کنندگان سوخت‌های فسیلی در ایالات‌‌‌‌‌‌متحده، به اندازه‌‌‌‌‌‌ای متان منتشر می‌کنند که می‌تواند نیاز انرژی سالانه بیش از نیمی از خانوارهای آمریکایی را پوشش دهد. بر اساس تحقیقاتی که بر شکاف بین واقعیت و انطباق با قوانین جدید زیست‌محیطی تاکید می‌کند، تاسیسات نفت و گاز ایالات‌‌‌‌‌‌متحده تا چهار‌برابر بیشتر از پیش‌بینی‌‌‌‌‌‌ها، گاز متان که باعث گرم‌شدن زمین می‌شود را تولید می‌کنند. فایننشال‌‌‌‌‌‌تایمز نوشت؛ داده‌های منتشرشده توسط صندوق دفاع از محیط‌زیست این کشور نشت، شعله‌ورشدن و تخلیه متان در عملیات نفت و گاز خشکی ایالات‌‌‌‌‌‌متحده را‌ برابر با ۷.۵میلیون ‌تن در سال ‌تخمین می‌زند.
  • اعلام اولویت‌های پالایشگاه نفت آبادان

    مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی بیان کرد: بنگاهداری اقتصادی، توسعه مبتنی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ بر برنامه، توجه به سرمایه انسانی و ایفای مسوولیت اجتماعی، رئوس اولویت‌های پالایشگاه آبادان است. به گزارش «شانا» به نقل از شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران، محمدصادق عظیمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌فر گفت: روند مطلوب و پایدار تولید پالایشگاه آبادان نشان‌دهنده عملکرد مطلوب کارکنان و مدیران این پالایشگاه است. وی یادآور شد: استمرار این وضع مطلوب، لزوم اداره‌کردن پالایشگاه را به‌صورت بنگاه اقتصادی و با کاهش هزینه‌های تمام‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شده، همچنین افزایش بهره‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌وری، بیش از پیش پررنگ می‌کند. مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی سپس به تبیین چهار محور اولویت‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌دار برای پالایشگاه آبادان پرداخت و افزود: می‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توان رئوس اقدام‌ها را به‌صورت چهار روش دسته‌بندی کرد؛ محوریت اقدام نخست را می‌توان افزایش بهره‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌وری از طریق شناسایی و استفاده از ظرفیت‌های مازاد در زنجیره فعالیت پالایشگاه قرار دارد. در این زمینه باید به مسائلی مانند کاهش اتلاف فرآورده و اچ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اس‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ئی نیز اهتمام داشت.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر