دنیای اقتصاد: اتریوم برای نخستین بار پس از سه سال به سطح قیمتی ۴,۱۰۰ دلار رسید؛ سطحی که همواره بهعنوان یکی از نقاط مقاومت کلیدی برای سرمایهگذاران مطرح بوده است.
دنیای اقتصاد: اتریوم برای نخستین بار پس از سه سال به سطح قیمتی ۴,۱۰۰ دلار رسید؛ سطحی که همواره بهعنوان یکی از نقاط مقاومت کلیدی برای سرمایهگذاران مطرح بوده است.
تامینکنندگان و واردکنندگان کالاهای آیتی و تلفن همراه از تبعات حذف ارز نیمایی میگویند؛
یک فعال بازار تلفن همراه معتقد است که به دلیل تعلل بانکها در فرآیندهای تامین ارز، تجار در صف تخصیص باقی ماندهاند. این در حالی است که ریال بازرگانان از زمان ثبت درخواست آنها در بانکهای عامل سامانه ارز توافقی بلوکه میشود و در نتیجه بانکها از رسوب ریالی و ارزی سود میبرند
روزنامه دولت روز گذشته گمانهزنیهایی در زمینه اقدام جدید دولت در راستای رفع فیلترینگ مطرح کرد. این روزنامه نوشت تصمیمگیری برای رفع فیلترینگ، احتمالا از شورای عالی فضای مجازی به جایی بازگردد که از ابتدا درباره آن تصمیمگیری شد، یعنی شورای عالی امنیت ملی. حالا اما مهاجری، فعال سیاسی اصولگرا در این باره اظهار کرده است: «رفع فیلترینگ نیاز به بررسی در شورای عالی امنیت ملی ندارد، رئیسجمهور میتواند تلفن را بردارد و به وزیر ارتباطات بگوید که کلید رفع فیلترینگ را بزن. بعد از آن اگر شورای عالی فضای مجازی مخالف بود، میتواند به دنبال رئیسجمهور باشد تا مجدد فیلترینگ اعمال شود. اینکه مسوولان در اتاقهای در بسته باشند و در کشور جلوی کاسبی برخی از مردم عادی به خاطر فیلترینگ را بگیرند درست نیست.»
مدیر اینستاگرام در یک رشته پست که در شبکه اجتماعی «تردز» ارسال کرد، نوشت: هوش مصنوعی محتوایی را تولید میکند که به راحتی با واقعیت اشتباه گرفته میشود. به همین دلیل، کاربران باید منبع را در نظر بگیرند و پلتفرمهای شبکه اجتماعی باید در این زمینه کمک کنند.اینستاگرام
رگولاتور انگلیس (آفکام)، نخستین دستورالعمل خود را برای قانون ایمنی آنلاین منتشر کرد. این قانون در سال ۲۰۲۳، برای کنترل مطالب غیرقانونی در پلتفرمهای اینترنتی تصویب شد. در این دستورالعمل، آفکام اعلام کرد سرگرم برنامهریزی اقدامات اضافی برای بهار آینده است که شامل پیشنهادهای جدیدی برای حذف مطالب مرتبط با سوءاستفاده از کودکان و تروریسم است. همچنین پروتکلهای واکنش به بحران برای رویدادهای اضطراری را معرفی خواهد کرد.
با نگاهی به مواجهه دنیا با رفتارهای مشابه بررسی شد
این روزها اقتصاد دیجیتال ایران درگیر بحث و نزاع بر سر قراردادهایی شده است که با شیوههای مختلف عرضهکنندگان کالا و خدمات را به همکاری با یک پلتفرم مسلط سوق داده و مانع از همکاری آنها با رقبا میشود. برای بررسی غیرقانونی بودن یا نبودن این قراردادها، بهتر است بهمرور قوانین و تجربه دنیا در این زمینه پرداخت.
گزارشها حاکی از آن است که شرکت اپل در تلاش است تا سال ۲۰۲۸ یک آیپد غولپیکر تاشو بسازد که به گفته مارک گورمن، افشاگر محصولات اپل، نمایشگری تقریبا ۲۰ اینچی خواهد داشت. گورمن میگوید این دستگاه نه تنها بسیار بزرگ خواهد بود، بلکه اپل همچنین در تلاش است تا آن را به گونهای بسازد که وقتی باز میشود هیچ خط تایی قابل مشاهده نباشد و نمایشگر کاملا یکپارچه به نظر برسد.
دنیای اقتصاد: بیتکوین در ادامه روند صعودی خود به رکورد تاریخی بالای ۱۰۶ هزار دلار رسید. این رشد، که پس از اظهار نظر دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا درباره امکان ایجاد یک "ذخیره استراتژیک بیتکوین" مشابه ذخایر نفتی آمریکا رخ داد، موج جدیدی از امیدواری را در میان طرفداران رمزارزها ایجاد کرد.
تلفنهای همراه تولید داخل همچنان در سلطه مونتاژیهاست؛
مسوولان در سالهای اخیر سیاستهایی را برای حمایت از تولید داخلی تلفن همراه مدنظر قرار دادهاند و دولت چهاردهم نیز تاکنون مواضع متفاوتی در این خصوص نداشته است. در حالیکه به اعتقاد کارشناسان و فعالان این حوزه، تولید گوشی در داخل کشور با چالشهای زیرساختی و تکنولوژی درگیر است و در عمل دستیابی به تولید داخل دشوار است. مسوولان وزارت صمت برونسپاری تولید گوشی تلفن همراه براساس طراحی اصلی یا ODM (تولید طرح اورجینال) را به عنوان یکی از روشهای تولید شناسایی کردند. این موضوع مورد انتقاد کارشناسان است و معتقدند که نمیتوان تلفنهای همراهی را که در کشور تولید میشود مصداق تولید داخلی دانست. از سوی دیگر کارشناسان، حذف ارز نیمایی طی روزهای گذشته را از دیگر موانع تولید داخل تلفنهای همراه عنوان میکنند و اعتقاد دارند با ادامه این روند در آینده نیز گوشیهای تولید داخل سهم چشمگیری در بازار موبایل ایران نخواهد داشت.
سیتنا: سایت کلادفلر در گزارش سالانه خود پیرامون وضعیت اینترنت ایران در سال ۲۰۲۴ تاکید کرده است که ۲.۴ درصد از ترافیک اینترنت ایران در سال ۲۰۲۴ کاهش یافته، در حالی که اینترنت ماهوارهای استارلینک در ایران همچنان در حال گسترش است.
ایسنا: علیرضا جاوید عربشاهی، مدیرکل دفتر برنامهریزی، پایش و مطالعات راهبردی مرکز توسعه تجارت الکترونیکی در گفتوگو با برنامه رادیو تهران از اقدامات موثر این مرکز برای افزایش امنیت و شفافیت در بازار خریدوفروش طلای آنلاین خبر داد و گفت: «طلای خریداریشده توسط مردم از اینپس بهجای نگهداری در محل فروشنده، در بانکها ذخیره میشود و پدیده خالیفروشی بهطور کامل ممنوع شده است و نظارت مداوم بر عملکرد سکوها در دستور کار قرار دارد تا با هرگونه تخلف، برخورد جدی صورت گیرد.»
ایسنا: دیدهبان ارتباطات روسیه(روس کومنادزور)، دسترسی به اپلیکیشن پیامرسان «وایبر» را مسدود کرد. «وایبر»، جدیدترین اپلیکیشن از میان اپلیکیشنهای شبکه اجتماعی است که در روسیه فیلتر میشود. روس کومنادزور در بیانیهای اعلام کرد فیلتر این اپلیکیشن، در ارتباط با نقض مقررات مربوط به جلوگیری از تروریسم، افراطگرایی و تجارت مواد مخدر بوده است.
سیتنا: سید محمدامین آقامیری، دبیر شورای عالی فضای مجازی در جلسه شورای فضای مجازی استان فارس گفت: «در موضوع فیلترینگ که امروز جزو اخبار داغ است، برخلاف مطالبی که در رسانهها منتشر میشود، تاکنون رایگیری در جلسه شورای عالی فضای مجازی انجام نشده که موافقان و مخالفان مشخص شوند. معلوم نیست رسانهها از کجا میگویند فلانی موافق است و دیگری مخالف!» آقامیری همچنین بیان کرد: «جلسات کارگروه فیلترینگ در حال برگزاری است و معاون اول رئیسجمهور که خوشبختانه جزو متخصصان حوزه فضای مجازی هستند در جلسه اول حضور داشته و نکات با نظر ایشان جمعبندی شد. به زودی در جلسه شورای عالی فضای مجازی نظر نهایی کمیته، بررسی خواهد شد.» دبیر شورای عالی فضای مجازی درباره مهاجرت نیروی انسانی نیز بیان کرد: «بحث سرمایه انسانی در فضای مجازی بسیار مهم است و مهاجرت در خیلی از بخشهای نرمافزاری، سختافزاری و امنیت شبکه متاسفانه اتفاق میافتد، بنابراین نگهداری این سرمایههای انسانی نیاز به همت ملی دارد که در صورت تحقق آن، فرصتی ایجاد خواهد شد تا در این مسیر توسعه یافته و حرکت سریعتری داشته باشیم.»
سیتنا: سید احمد معتمدی، وزیر پیشین ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره اختلال در ارتباطات کشور به هنگام قطعی برق، اظهار کرد: «باتری سایتهای ارتباطی باید دو تا سه ساعت پس از قطعی برق به نیاز کاربران پاسخ دهند، وجود باتریها نیز به همین دلیل است، در غیر این صورت فایده دیگری ندارند.»
مهر: معاون وزیر صمت گفت: «رجیستری آیفونهای ۱۴ و ۱۵ فعال همچنان درحال بررسی است و هنوز به نتیجه خاصی نرسیدهایم.» محمدعلی دهقاندهنوی، رئیس سازمان توسعه تجارت ایران درباره سرنوشت رجیستری گوشیهای آیفونی که از قبل وارد کشور شده است، اظهار کرد: «رجیستری آیفونهای ۱۴ و ۱۵ فعال هنوز در حال بررسی است و به نتیجه خاصی نرسیدهایم. در واقع همچنان گیر مقرراتی این بحث رفع نشده است.» او با بیان اینکه البته برداشت ما از مقررات در سازمان توسعه تجارت ایران این است که این کار قابل انجام است، افزود: «باید تفسیری که دستگاههای مختلف از اجرای قانون دارند، با هم هماهنگ شود تا بتوانیم این کار را انجام دهیم.» معاون وزیر صمت با تاکید بر اینکه نباید در آینده مشکلی ایجاد شود، گفت: «با هماهنگی با دستگاههای دیگر این مشکل حل میشود.» بر اساس گزارشها، گوشیهای آیفون مدلهای ۱۴ و ۱۵ و ۱۶ که از ۹ آبان به قبل در شبکه فعال شده باشند (سیمکارت درون آنها قرار گرفته باشد) امکان رجیستر ندارند.
یکشنبه، ۲۵ آذر ۱۴۰۳
فعالان حوزه بیمه آنلاین از مدیرعامل جدید هلدینگ فناوری اطلاعات بیمه مرکزی چه میخواهند؟
سه ماه پیش بود که بیمه مرکزی دسترسی شرکتهای آنلاین بیمه را به سرویس استعلام بیمه قطع کرد. در حال حاضر بررسیها و اعلام فعالان این حوزه نشان میدهد که با مذاکرات و نامهنگاریهای متعدد این مشکل رفع شده است. با این حال، اینشورتکها مدتهاست که برای دسترسی به سامانههای اطلاعاتی با اقدامات انحصارگرایانه رگولاتوری دست و پنجه نرم میکنند که افزایش تعرفه استعلام نیز به چالشهای این شرکتها دامن زده است. در شرایطی که فعالان حوزه اینشورتک در ناامیدی به سر میبردند، صادق فرامرزی، یکی از فعالان و کارشناسان اقتصاد دیجیتال، به سمت مدیرعامل جدید هلدینگ فناوری اطلاعات بیمه مرکزی(فنحاب) منصوب شد و بارقه کوچکی از امید در دل فعالان ایجاد شد تا تغییرات مثبتی در ساختار این هلدینگ به نفع شرکتهای آنلاین بیمه رخ بدهد. مدیرعامل جدید فنحاب در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» با تاکید بر اینکه دیگر سیاستهای انحصارگرایانه جوابگو نیستند، از لزوم تقویت نوآوری در اینشورتکها و عدم محدودیت در درگاه فروش بیمه میگوید.
تیکتاک باید برای حفظ کسبوکار خود در آمریکا وارد عمل شود، زیرا دادگاه تجدیدنظر درخواست آن را رد کرده و از سوی دیگر به اپل و گوگل دستور داده است تا آماده حذف این اپ از فروشگاههایشان باشند. به گزارش رویترز، دادگاه تجدیدنظر آمریکا درخواست تیکتاک برای مسدودسازی یا لغو قانونی را که این شرکت را وادار به واگذاری شاخه کسبوکارش در این کشور یا ممنوعیت تا ۱۹ ژانویه میکرد، روز جمعه رد کرده است. این شرکت اکنون باید به سرعت درخواستی در دادگاه عالی این کشور ارائه کند. از سوی دیگر، رئیس و نمایندگان ارشد حزب دموکرات آمریکا به مدیران ارشد گوگل و اپل اعلام کردند خود را برای حذف تیکتاک از فروشگاههای اپشان آماده کنند. آنها در بیانیهای نوشتهاند: «کنگره بهطور قاطع برای حفاظت از امنیت ملی آمریکا و کاربران آمریکایی تیکتاک در مقابل حزب کمونیست چین عمل کرده است. ما از تیکتاک میخواهیم به سرعت عملیات واگذاری را اجرا کند.»
کاربران از حالا میتوانند با روبات گفتوگوگر مشهور چتجیپیتی مکالمه تصویری زنده را تجربه کنند. شرکت اوپنایآی بالاخره قابلیت مکالمه تصویری زنده با ChatGPT را که تقریبا هفت ماه پیش نمایش داده بود، عرضه کرد. این شرکت اعلام کرد که در حال ارائه توانایی اشتراکگذاری نمایشگر تلفن و ویدئوی زنده از تلفن همراه کاربران است تا مجبور نباشند عکس آپلود کنند یا محیط اطراف خود را در محیط چت توصیف کنند. اشتراکگذاری تصویر میتواند گفتوگو با هوش مصنوعی را کارآمدتر و مفیدتر کند، البته با این قابلیت، دسترسی بیشتری به اطلاعات شخصی و بالقوه حساس کاربران صورت میگیرد.
بر اساس اعلام مدیرعامل تلگرام، ناظران محتوای تلگرام با استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی ماهانه بیش از یک میلیون گروه و کانال که قوانین این پلتفرم را نقض کردهاند، شناسایی و مسدود کردهاند که در مجموع در این پلتفرم در سال ۲۰۲۴ بیش از ۱۵ میلیون و ۴۰۰ هزار کانال و گروه مسدود شده است. همچنین دوروف ادعا دارد که دسترسی بیش از ۱۰ میلیون کاربر خاطی به تلگرام هم مسدود شده و ابزارهای هوش مصنوعی برای پیدا کردن کانالها و کاربران خاطی بهصورت خودکار موفق به کشف موارد ناقض قوانین شدهاند.
اپل از ۲۸ دسامبر ۲۰۲۴ فروش سری آیفون ۱۴، آیفون اسای و چند دستگاه دیگر را در اروپا متوقف میکند. به گزارش فونآرنا، این اقدام در راستای پیروی از قوانین اتحادیه اروپا است که به زودی اجرا میشود و طبق آن تمام موبایلهای جدید باید برای شارژ مجهز به پورت یواسبیسی باشند. این شرکت آمریکایی تصمیم دارد فروش برخی از محصولات دیگر را که مجهز به پورتهای لایتنینگ هستند، در اروپا متوقف کند. اپل پس از فشارهای وارد شده از سوی مقامات اتحادیه اروپا مجبور شد سری آیفون ۱۵ را با یواسبیسی عرضه کند.
متا قصد دارد یک مدل هوش مصنوعی به نام «متا موتیو» عرضه کند که قادر به کنترل حرکات یک عامل دیجیتال مشابه انسان با پتانسیل ارتقای تجربه استفاده از متاورس خواهد بود. به گزارش رویترز، این شرکت میلیاردها دلار در هوش مصنوعی، واقعیت افزوده و دیگر فناوریهای متاورس سرمایهگذاری کرده است.
مالک آمازون و مدیرعامل شرکت متا به تازگی اعلام کردند که قصد دارند یک میلیون دلار به صندوق مراسم تحلیف رئیسجمهوری ایالات متحده آمریکا کمک کنند. جف بزوس، مالک آمازون اعلام کرده بود که قصد دارد یک میلیون دلار به صندوق مراسم تحلیف دونالد ترامپ اهدا کند. اوپن ایآی و آمازون تازهترین شرکتهای بزرگ فناوری هستند که برای بهبود روابط خود با ترامپ تلاش میکنند.
شنبه، ۲۴ آذر ۱۴۰۳
غولهای این حوزه چه برنامهای برای سال آینده میلادی دارند؟
تعطیلات دوازده روزه کریسمس از روز بیستوپنجم دسامبر آغاز میشود؛ اما نه در دنیای هوش مصنوعی. در روز پنجم دسامبر شرکت اوپن ایآی، سازنده چتبات چتجیپیتی، توفانی از عرضه محصولاتش را آغاز کرد که با عنوان «دوازده روز شیپمس (shipmas)» نام گرفت؛ توفانی که شامل عرضه کامل Sora، ابزار تولید ویدئوی این شرکت و همچنین Canvas، ابزاری برای نوشتن و کدنویسی، بوده است. ناگفته نماند که گوگل هم محصولات پر سر و صدایش را زودتر از زمانی که انتظار میرفت ارائه کرده است. در روز یازدهم دسامبر این شرکت یک مدل جدید هوش مصنوعی مولد به نام جمینای ۲.۰ را رونمایی کرد و نمونههای اصلاح و تقویتشدهای از دو محصول هوش مصنوعی مبتنی بر این مدل را هم با نامهای آسترا (Astra) و مارینر (Mariner) معرفی کرد. اینها میتوانند کارهایی را از جانب کاربر انجام بدهند؛ ویژگی که آنها را به چیزی تبدیل میکند که صنایع مختلف آن را «هوش مصنوعی عامل» مینامند.
ایسنا: نبرد برای برتری در هوش مصنوعی در حال داغ شدن است. تقریبا یک هفته پس از اینکه شرکت اوپنایآی (OpenAI) مدل جدید خود موسوم به «o۱» را در دسترس عموم قرار داد، گوگل امروز پیشنمایشی از نسل جدید مدل «جمینای ۲.۰» خود را ارائه کرد.
مهر: پلیس جزایر آندامان و نیکوبار درخواستی حقوقی به استارلینک فرستاده تا به اطلاعات مربوط به خریداران تجهیزات این شرکت دسترسی یابند و آن را برای ناوبری قایقی که ۶ هزار کیلوگرم متامفتامین به ارزش ۳۶۰ میلیارد روپیه (۴.۲ میلیارد دلار) را از میانمار به جزایر مذکور منتقل میکرد، به کار گیرند. مقامات همچنین خواستار دسترسی به اطلاعات پرداخت، جزئیات ثبت و مکان استفاده از اینترنت طی سفر نیز شدهاند. عملیات پلیسی در نوامبر سال جاری میلادی انجام شد و در به ضبط قایق و همچنین دستگیری ۶ فرد با ملیت میانماری منجر شد. این قایق به عنوان یک کشتی ماهیگیری قانونی در حال گذر بود، اما هنگامیکه یک هواپیما طی گشتزنی روتین شاهد پرسه زدن آن در نزدیکی جزیره بارن(یک هاتاسپات غواصی که کسی ساکن آنجا نیست) ظن مقامات را برانگیخت. در مرحله بعد پلیس تحقیقاتی انجام داد. اطلاعات ارسال شده توسط مقامات آندامان جزئیات بازیابی تجهیزات ارتباطی ماهوارهای و دادههای ناوبری را نشان میدهد و حاکی از آن است که کشتی به جزایر دیگری در مجمعالجزایر نیز سفر کرده است. استارلینک هم اکنون مجوز متناسب برای فعالیت در هندوستان ندارد، اما سالهاست سعی دارد به آن دست یابد. وزیر مخابرات هندوستان ماه گذشته اعلام کرد استارلینک در فرآیند دریافت مجوز است. اما این مجوز نهایی نشده و استارلینک در وضعیتی است که ممکن است به نظر برسد با پلیس هندوستان همکاری نمیکند.
ایسنا: نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه نوبت صبح روز پنجشنبه ۲۲ آذر مجلس، در جریان رسیدگی به لایحه بودجه ۱۴۰۴ کل کشور، با الحاق متن زیر به تبصره ۶ این لایحه با عنوان «صنعت، معدن و ارتباطات» به شرح زیر موافقت کردند:
در اجرای مواد ۱۰۳ و ۱۰۷ قانون برنامه هفتم پیشرفت، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مکلف است نسبت به تکمیل ارزیابی و رتبهبندی سالانه امنیت رایانیکی یا سایبری دستگاههای اجرایی مطابق استانداردها و ضوابط مصوبه کارگروه یا کمیته دائمی پدافند غیرعامل کشور اقدام و دستگاههای اجرایی دارای ضعف در امنیت رایانیکی سایبری را به مرکز ملی فضای مجازی معرفی کند. دستگاه اجرایی دارای ضعف در حوزه امنیت رایانیکی مکلفند تا پایان سال ۱۴۰۴ حداقل یک درصد از اعتبارات هزینهای(به استثنای فصول ۱ و ۴ و ۶) و تملک دارایی سرمایه خود را در راستای رفع نقاط ضعف و ارتقای امنیت رایانیکی خود اختصاص دهند. همچنین دستگاههای مذکور میتوانند جهت تحقق دولت هوشمند و هوش مصنوعی علاوه بر اعتبارات مزبور، حداقل نیم درصد دیگر نیز برای این مهم تخصیص دهند.
ایسنا: شرکت متا پلتفرم برای ایجاد روابط مثبت با دولت آینده آمریکا، یک میلیون دلار به صندوق تحلیف دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا اهدا کرد. اگرچه این کمک مالی اندک است، اما متا برای جو بایدن، رئیسجمهور فعلی یا دوره ریاستجمهوری قبلی ترامپ چنین اقدامی را انجام نداده بود. این کمک پس از شام نوامبر بین ترامپ و مارک زاکربرگ، مدیرعامل متا در مارالاگو انجام میشود.
مهر: مالزی یک دفتر ملی هوش مصنوعی با هدف شکلدهی سیاستها و رسیدگی به مسائل رگولاتوری راهاندازی کرد، زیرا تصمیم دارد خود را به عنوان یک هاب منطقهای برای توسعه هوش مصنوعی تثبیت کند. به نقل از رویترز، این کشور جنوب شرقی آسیا سال گذشته میلادی از شرکتهای فناوری جهان میلیاردها دلار سرمایه جمعآوری کرد تا زیرساخت حیاتی مورد نیاز برای تقاضای روزافزون ابر رایانشی و سرویسهای هوش مصنوعی را تامین کند.انوار ابراهیم، نخستوزیر این کشور در این باره گفت: این یک لحظه تاریخی در مسیر تحول دیجیتال ماست. پیشبینی میشود این دفتر به عنوان یک آژانس متمرکز برای هوش مصنوعی، تامین برنامهریزی استراتژیک، تحقیق و توسعه و همچنین نظارت رگولاتوری فعالیت کند. همچنین این آژانس تصمیم دارد در نخستین سال فعالیت خود ۷ اقدام را ارائه کند از جمله توسعه دستورالعمل اخلاقی، یک چارچوب رگولاتوری هوش مصنوعی و یک برنامه هوش مصنوعی ۵ ساله تا ۲۰۳۰ میلادی. علاوه بر آن دولت مالزی از همکاری استراتژیک با ۶ شرکت از جمله آمازون، مایکروسافت و گوگل خبر داد که همه آنها در سال گذشته اعلام کرده بودند پروژههای مرکز داده، ابررایانشی و هوش مصنوعی در مالزی اجرا میکنند.
دنیای اقتصاد: مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات اعلام کرد: اختلالات ایجاد شده به علت قطعی برق سایتهای اپراتورهای همراه و ناکارآمدی تجهیزات ذخیرهکننده برق بوده است. همچنین پارهای از مشکلات اخیر نیز به خرابی باتریهای سایتهای اپراتورها برمیگردد.