مبارزه فعالان شبکههای اجتماعی با پیامهای تروریستی
کالبدشکافی تکنولوژی از پیام خونین ویدئویی
دنیای اقتصاد: استفاده از اینترنت و شبکههای اجتماعی برای ارسال پیامهای تروریستی سابقه نسبتا طولانی دارد. رهبران القاعده و بهخصوص بنلادن در کنار ارسال پیامهای ویدئویی به شبکههای تلویزیونی از این مسیر هم برای ارسال پیام خود استفاده میکردند ولی حالا به نظر میرسد که گروههای نوظهورتری مثل داعش یک استراتژی تبلیغاتی مشخص برای این شبکهها دارند.
استفاده از فیلمهای با کیفیت (در مقایسه با فیلمهای بیکیفیتی که از سخنرانی بنلادن منتشر میشد)، بهرهگیری از هشتگ (#) اختصاصی و تلاش برای جذب نیرو و انحراف افکار عمومی از مهمترین استراتژیهای این گروه است.
پیامهایی از یک ویدئوی تکاندهنده
چند روز قبل ویدئوی سربریدن جیمز فولی روزنامهنگار آمریکایی توسط این گروه موجی از انزجار و نفرت را در سراسر جهان برانگیخت. اما این ویدئو اطلاعات قابل توجهی را هم در خود داشت که امیدهایی برای به دست آمدن سرنخهایی از هویت واقعی قاتلان وی زنده کرد.
در این ویدئو جیمز فولی ابتدا بیانیهای را علیه آمریکا و برخی افراد خانواده خود میخواند که مشخص است به وی دیکته شده و سپس مرد نقاب پوشی از گروه داعش که کنار او ایستاده این اعدام را به حمله اخیر آمریکا به گروه داعش در عراق نسبت میدهد و اوباما را به تکرار چنین اقداماتی تهدید میکند. این ویدئو سپس در لحظه حمله مرد نقاب پوش به سمت روزنامهنگار زانو زده در تصویر قطع میشود و لحظاتی بعد پیکر در خون غلتیده او روی زمین نمایان میشود.
کیفیت بالای این ویدئوی پنج دقیقهای و جزئیات آن و خصوصا لهجه انگلیسی مرد نقابپوش مشخص کننده اطلاعات قابل توجهی است. چندین زبان شناس ساعاتی پس از پخش این ویدئو گفتهاند که صاحب این صدا لهجهای لندنی دارد.
مهمترین اطلاعات موجود در این ویدئو صدای قاتل است. الیزابت مککلند یک متخصص گفتار که در پروندههای زیادی در دادگاههای انگلیس بهعنوان کارشناس مورد مراجعه قرار گرفته میگوید مردی که در این ویدئو نقاب بر چهره دارد اهل جنوب لندن است. او میگوید متخصصان احتمالا به وسیله یک برنامه کامپیوتری صدای او را با صداهایی که در اختیار دارند مقایسه خواهند کرد. اما کامپیوتر قادر به شناسایی دقیق صدا نخواهد شد و یک گوش انسانی تمرین دیده برای نتیجهگیری نهایی لازم است.
مککلند میگوید: تحلیلگران به تن و آهنگ صدا گوش میدهند و همچنین به نحوه تاکید یا عدم تاکید روی سیلابها. آنها همچنین به نحوه بهکارگیری گرامر و لهجه نیز متمرکز میشوند.
با این حال پیدا کردن مکان یک شخص در انگلیس از روی صدای او امروزه کار سختی است، چراکه بسیاری از جوانان حاشیه شهرها لهجههای محلی را با به هم ریختن نوع گویش عملا تخریب کردهاند.
منابع امنیتی همچنین به روزنامه تلگراف گفتهاند که صدای مرد نقاب پوش روی تصویر او دوبله یا صداگذاری مجدد نشده است.
اطلاعات دیگر
به نوعی با انتخاب یک بریتانیایی با لهجه لندنی که یکی از فجیعترین قتلها را مقابل دوربین انجام میدهد عملا دامنه اتهام را از سمت مردم خاورمیانه به قلب اروپا برمیگرداند. این موضوع که قاتل کسی است که در همین نزدیکی زندگی کرده تاثیر قابل توجهی در اذهان عمومی غرب دارد.
یک متخصص معتقد است ویدئو هم به شکل حرفهای تدوین شده است. این فیلم توسط دو دوربین فیلمبرداری شده و حتی به یقه جیمز فولی نیز یک میکروفن نصب شده تا صدای او به وضوح شنیده شود. همچنین لباس نارنجی گوانتانامو هم به قربانی پوشاندهاند که پیام خاص خود را دارد.
به گفته برخی متخصصان پیوستن بسیاری از افراد آموزشدیده در غرب توان IT و ویدئویی این گروه را بالا برده است. بهرغم هشدارهایی که توئیتر داد و حتی حذف فیلم توسط یوتیوب لینک آن خیلی زود در سراسر جهان پخش شد.
به رغم این بسیاری از فعالان شبکههای اجتماعی به سرعت از مردم خواستند از به اشتراکگذاری این ویدئوی خونین خودداری کنند. با وجود تلاشهای بسیاری از فعالان اینترنتی برای بایکوت کردن خبرهای مربوط به این گروه، پیامی چون سر بریدن روزنامهنگار آمریکایی به سرعت در سراسر اینترنت پخش شد و میلیونها بار مورد مشاهده قرار گرفت. مهمترین دلیل موفقیت ارسال این پیام اوج بیرحمی و قساوتی بود که در پیام مستتر شده بود.
مبارزه در زمین شبکههای اجتماعی
گروههای تروریستی چون داعش با سوءاستفاده از آزادیهای موجود در شبکههای اجتماعی به انتشار پیامهای خود میپردازند. هماکنون صدها اکانت از جنگجویان یا پشتیبانان رسانهای آنها در شبکههای اجتماعی فعالاست.
آنها فیلمهای خود از جمله فیلم سربریدن روزنامهنگار آمریکایی را روی یوتیوب قرار دادند و سپس از طریق توییتر اقدام به پخش آن کردند.
سایتهایی چون یوتیوب و توئیتر خیلی زود این فیلمها و تصاویر را از روی شبکه خود حذف کردند. اما برخورد اصلی را فعالان اینترنتی و برخی شخصیتهای مشهور انجام دادند آنها از کاربران اینترنتی خواستند از بازانتشار یا اشتراک این تصاویر فجیع خودداری کنند، اقدامی که تا اندازهای جواب داد و بسیاری از افراد به جای اشتراکگذاری یا حتی دیدن این ویدئو به انتشار عکس عادی روزنامهنگار کشته شده پرداختند و قتل فجیع او را محکوم کردند.
با این حال نه شبکههای اجتماعی و نه دولتها خواستار حذف کامل این افراد و طرفدارانشان از روی شبکههای اجتماعی نیستند و به همین دلیل انبوهی از اکانتهای طرفداران آنها را میتوان روی این شبکهها یافت.
آنچه طی روزهای اخیر و پیشتر از این شبکهها حذف شده عکسها و تصاویر فجیع از خشونتهایی چون سر بریدن یک روزنامهنگار یا تصاویر اعدامهای دستهجمعی
بوده است.
فعالان اینترنتی و گروه قابلتوجهی از مردم حتی با استفاده از هشتگهایی که این گروهها برای تبلیغ خود از آن استفاده میکنند به مقابله با آنها پرداختهاند. به نوعی به نظر میرسد افکار عمومی اینترنتی خود مسیر برخورد با این گروهها را برگزیده است.
حجم مطالب انتقادی نسبت به اقدامات خشونتآمیز گروههای تروریستی عملا باعث انزوای بیشتر آنها شده است. این یعنی حتی یک استراتژی مدرن تبلیغاتی هم کمکی به مقبولیت تروریستها نکرده است.
ارسال نظر