کاهش 50 درصدی سود، افزایش 20 برابری تقاضا

مریم عسگری: بازار کامپیوتر و تجهیزات دیجیتال مملو از برندهای گوناگونی است که هر کدام سهمی از میزان محبوبیت و فروش بازار را در اختیار دارند. در این بین محصولات خانواده اپل از آن دسته‌ای است که با وجود قیمت بالا و سختگیری‌های شرکت تولید‌کننده در مورد عرضه محصولات این برند به ایران و همچنین مشکلاتی در زمینه شیوه پرداخت‌ کاربران ایرانی و.... طی دو تا سه سال گذشته مخاطبان زیادی یافته است و می‌توان ادعا کرد محصولات این برند طی این مدت توانسته است توجه تعداد بیشتری از کاربران کالاهای حوزه دیجیتال، کامپیوتر و موبایل را به خود جلب کند،

البته گویا اپل برخی از محدودیت‌های صادراتی به ایران را لغو کرده است، اما واردکنندگان اعلام کرده‌اند: همچنان محصولات این خانواده از طریق واسطه‌هایی در امارات و... وارد ایران می‌شوند.

در هر حال محصولات اپل به‌دلیل محبوبیت زیادی که نزد عامه کاربران ایرانی یافته‌اند همچنان مخاطبان خود را حفظ کرده‌اند و گویی بازاری جدا و مختص به خود دارند.

این موضوع موجب شده است تا این سوال نزد گروهی از خریداران و حتی کارشناسان پیش آید که با توجه به شرایط اقتصادی نامطلوب و کاهش شدید حجم تقاضا و موجودی در بازار کامپیوتر، چگونه اپل روندی طبیعی از لحاظ تقاضا را طی می‌کند؟

این موضوع گزارش این هفته ما است. اگر شما هم در این مورد کنجکاوید این گزارش را بخوانید:

بازار بزرگ محصولات اپل در ایران

هر چند طی یکی دوسال اخیر بازار خرید و فروش کامپیوتر روزهای خوبی را سپری نکرده و هر روز اخبار جدیدی در رابطه بروز مشکل جدید (کاهش موجودی، بی ثباتی قیمت، عدم تعادل بین عرضه و تقاضا و...) به گوش می‌رسد، اما گویا محصولات اپل با اجرای سیاست‌های خاصی همچنان مسیر رو به رشد خود را ادامه داده و مخاطبان خود را حفظ کرده و حتی زمانی که تقاضا برای سایر محصولات در بازار کاهش می‌یابد، اپل و به‌ویژه آی‌فون و آی‌پدهای این خانواده بازاری چهار فصل دارند.

همچنین روز به روز شاهد افزایش تعداد واحدهای ارائه‌دهنده محصولات این خانواده در بازار کامپیوتر هستیم، به طوری که اگر سری به بازار کامپیوتر بزنید اکثر فروشگاه‌ها یا به‌طور اختصاصی روی محصولات اپل کار می‌کنند، یا اینکه برخی از محصولات این برند را پشت ویترین خود دارند.

به گفته کارشناسان، این موضوع به‌دلیل محبوبیت زیاد محصولات اپل در بازار کامپیوتر است. آنها در رابطه با وضعیت بازار محصولات اپل هم می‌گویند: طی یکسال اخیر در برهه‌هایی از زمان محصولات این خانواده در بازار کامپیوتر ایران با کاهش موجودی یا تقاضا مواجه شدند که این اتفاق ناشی از اعمال سیاست‌های خاصی از جانب فروشندگان این محصولات بود، اما در هر حال اپل از برندهای محبوب در بازار کامپیوتر است که شاید در رتبه‌های نخست رده‌بندی محبوب‌های بازار نباشد، اما حقیقت این است که مخاطبان پر و پا قرصی دارد که کمتر پیش می‌آید به سراغ برند دیگری بروند. علی کوشا یکی از فعالان بازار کامپیوتر نیز در این باره به «دنیای اقتصاد» می‌گوید: طی ۲ سال گذشته تعداد فروشگاه‌های عرضه‌کننده محصولات اپل در ایران در حد چشمگیری افزایش یافت و همین موضوع موجب شد تا سیل محصولات اپل به بازار ایران جاری شده و تقاضا افزایش یابد.

مهدی بکایی مدیرعامل شرکت سیب گستران پارسیان هم در این باره گفت: اگر دو سال قبل تعداد فروشگاه‌های عرضه‌کننده محصولات اپل در سطح کشورحدود ۵۰۰ واحد بود، امسال تعداد این فروشگاه‌ها به حدود ۲۰ هزار واحد رسیده است. به همین دلیل است که بازار محصولات اپل در ایران به شدت بزرگ شده است.

علت رشد بازار محصولات اپل در ایران چیست؟

اگرچه اکثر کارشناسان و فعالان بازار رشد تعداد واحدهای عرضه‌کننده محصولات اپل را علت اصلی توسعه بازار این برند در ایران دانسته‌اند، اما گروه دیگری از کارشناسان دلایل دیگری برای این رشد و توسعه عنوان کرده‌اند.

به گفته مهدی بکایی مدیرعامل شرکت سیب‌گستران پارسیان: حدود سه تا چهار سال قبل حاشیه سود فروش محصولات اپل بسیار بالا بود و همین موضوع سبب شد تا گروه‌های بسیاری از فعالان بازار کامپیوتر و موبایل به سمت واردات و عرضه محصولات این خانواده بروند.

وی افزود: طی سه تا چهار سال اخیر هم میزان تقاضا برای محصولات اپل در بازار ایران ۲۰ برابر شده است؛ ولی حاشیه سود طی دو سال اخیر کاهش یافته است. با این حال اپل همچنان در ایران بازاری رو به رشد دارد.

محبی یکی دیگر از فعالان بازار هم با بیان این مطلب که حدود ۵۰ درصد از کاربران عادی برند اپل به‌دلیل مد و لوکس بودن محصولات این برند به سمت آنها می‌روند، گفت: ۵۰ درصد دیگر با تحقیق و بررسی دست به انتخاب می‌زنند و جزو کاربران حرفه‌ای هستند. وی افزود: برخی از کاربران پول جمع می‌کنند و به سراغ این برند می‌آیند. درحالی که می‌توانند با نصف مبلغی که صرف خرید برند اپل می‌کنند یک کالا با برند دیگر و قابلیت‌های بالاتر بخرند. ولی یا می‌دانند دارند بابت کالایی که ویروسی نمی‌شود، هنگ نمی‌کند و... پول بیشتری می‌دهند یا اینکه از لحاظ روانی خود را ارضا می‌کنند و پول بیشتری بابت محصول اپل می‌دهند.

یکی از واردکنندگان مطرح محصولات اپل به بازار ایران نیز در این باره به «دنیای اقتصاد» گفت: طی پنج سال گذشته این امکان فراهم‌شد تا روی دستگاه‌های اپل سیستم عامل ویندوز نیز نصب شود.

این اتفاق در سطح دنیا افتاد و ترس از محدودیت ساب‌ووفر از بین رفت. در نتیجه ترس خرید دستگاه‌های مبتنی بر سیستم مکینتاش از بین رفت. از سوی دیگر درخواست مشتری برای محصولات اپل زیاد شده است و همین موضوع باعث شده است که طی سال‌های اخیر تعداد وارد‌کنندگان و عرضه‌کنندگان محصولات اپل هم زیاد شود.

وی افزود:همچنین یکی از دلایل رشد اپل در بازار، معرفی یکسری محصولات استراتژیک مثل iphone بود. می‌توان ادعا کرد بسیاری از کاربران جهان سوم این برند، اپل را با آی‌فون شناختند و آی‌فون تاثیر زیادی در معرفی سایر محصولات اپل داشت. به طوری که طی سال‌های ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۸ بالاترین میزان جست‌وجو در گوگل مربوط به آی‌فون بوده و این طبیعی است. وقتی مردم درباره آی‌فون اطلاعات می‌گیرند، در مورد محصولات دیگر خانواده اپل هم جست‌وجو می‌کنند.

محبوب‌هایی که بدون سود به فروش می‌رسند

کاهش شدید سود حاصل از فروش محصولات اپل موضوعی است که نه تنها فعالان بازار که کارشناسان بازار نیز به آن اشاره کرده و می‌گویند: در شرایط فعلی که قیمت تمام‌شده یکی از گوشی‌های آی‌فون برای فروشنده در حدود ۲ میلیون و ۱۷۰ هزار تومان است، فروشنده ناچار است که گوشی را با قیمت ۲ میلیون و ۱۹۰ هزار تومان تا ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به فروش برساند. در نتیجه فروشنده تنها ۲۰ تا ۳۰ هزار تومان روی فروش گوشی سود می‌کند. این در حالی است که در سال‌های قبل سود فروش محصولات اپل بیشتر از ۴۰ درصد بود.

به گفته وی، سوالی که مطرح می‌شود این است که چگونه ممکن است، فروشنده تنها برای ۳۰ هزار تومان سود درگیر پروسه پر پیچ و خم واردات و... شود.

وی افزود: پاسخ این است که بسیاری از فروشندگان بازار در حال حاضر گوشی و محصولات اپل را با سود بسیار ناچیز به فروش می‌رسانند و بقیه سود خود را از محل ارائه خدماتی نظیر نصب اپلیکیشن، فروش تجهیزات جانبی و... تامین می‌کنند.

محسن فیروزگر یکی دیگر از فعالان بازار هم با تایید این موضوع به «دنیای اقتصاد» گفت: این شیوه‌ای است که اکثر فعالان بازار در پیش گرفته و از این طریق به کسب سود می‌پردازند. زیرا در شرایط فعلی واقعا سود فروش کاهش یافته است و اگر فروشنده سود بیشتری برای فروش محصولات در نظر بگیرد، کالاها روی دستش می‌ماند.

به گفته وی: طی دو سال اخیر سود حاصل از فروش محصولات اپل حدود ۵۰ درصد و در مورد برخی از محصولات تازه وارد و محبوب حدود ۶۰ درصد کاهش یافته است. اما با این حال سودهای جانبی این محصولات کسبه را راضی به عرضه آنها در بازار می‌کند.