هزینه محتوای دیجیتال را بر سخت‌افزار تحمیل نکنید

دنیای اقتصاد: درحالی که طی روزهای اخیر خبرهایی مبنی بر توقف اجرای تعرفه پرسروصدای واردات برخی تجهیزات سخت‌افزاری بار دیگر آرامش را به بازار تکنولوژی بازگردانده، اما نگرانی از بابت اجرای مجدد این تعرفه همچنان حساسیت شخصیت‌ها و نهادهای صنفی را برانگیخته است. بازار کامپیوتر به این افزایش تعرفه واکنش سریعی نشان داد که عمدتا واکنشی روانی بود؛ چراکه تعرفه ۴ درصدی عملا از هیچ واردکننده‌ای دریافت نشد و هم‌اکنون نیز اجرای آن به حالت تعلیق درآمده است.

در تازه‌ترین اظهار نظرها رئیس مجمع واردات در گفت‌وگویی انتقادی از مسوولان تعرفه‌گذاری خواسته که هزینه‌های تولید محتوای دیجیتال نباید مستقیما به واردکنندگان و بازار تحمیل شود. به گفته محمد حسین برخوردار طیف وسیعی از کالاهای مرتبط با نمایش، خواندن کتاب، هنرهای تجسمی، میراث فرهنگی، محصولات مالتی مدیا و نرم‌افزار فرهنگی به حساب آمده و هزینه تولید محتوای دیجیتالی برای این رسانه‌ها را نمی‌توان بر سخت‌افزار تحمیل کرد.

محمد حسین برخوردار در گفت و گو با خبرگزاری فارس گفت:‌ همان‌طور که به‌طور غیررسمی اعلام شده بود، گمرک با ابلاغ بخشنامه جدیدی، بخشنامه قبلی را درخصوص اخذ عوارض ۴ درصدی برای واردات کالا و محصولات فرهنگی لغو کرد و ۴۸ کالایی که پیش از این به حکم فرهنگی بودن مشمول افزایش تعرفه شده بودند، از این پس با تعرفه قبلی وارد کشور خواهند شد.

رئیس مجمع واردات تصریح کرد: در خصوص مصادیق تبصره ۱۴قانون بودجه سال ۱۳۹۳ که افزایش ۴ درصدی تعرفه کالاهای با استفاده فرهنگی را تکلیف کرده است، نظرات مختلفی وجود دارد و به نظر می‌رسد، توجیه اولیه برای تحمیل عوارض ۴ درصدی بر کالاهای دیجیتالی، تامین هزینه برای توسعه نرم‌افزارهای هوشمند بوده است.

وی افزود: این درحالی است که در همه جای دنیا، توسعه نرم‌افزارهای هوشمند نیازمند زیرساخت‌های اولیه، دانش فنی و رونق مکانیزم عرضه و تقاضا است و استدلالات این چنینی که هزینه توسعه نرم‌افزارها را بر مصرف‌کنندگان سخت‌افزار تحمیل کنیم، قابل قبول و منطقی نیست. برخوردار تاکید کرد: لزوم بهره‌گیری از منابع و سرمایه‌های فرهنگی بومی کشور موضوع صحیح و اصولی و غیرقابل خدشه است، اما این امر دلیل نمی‌شود که به دنبال تحمیل هزینه بیشتر به مصرف‌کنندگان کالاهای دیجیتالی باشیم. بلکه نظام تجاری و اقتصادی ما چه در جنبه داخلی و چه از لحاظ بین‌المللی نیازمند یک طرح بازاریابی کالاهای فرهنگی و نرم‌افزارهای هوشمند برای حمایت از تولیدات فرهنگی داخلی است. به گفته برخوردار در جهان درهم تنیده امروز فعالیت‌های فرهنگی، وسایل و آثار با استفاده فرهنگی بسیار گسترده و متنوع است و طیف وسیعی از کالاهای مرتبط با نمایش، خواندن کتاب، هنرهای تجسمی، میراث فرهنگی، محصولات مالتی مدیا و نرم‌افزار را شامل می‌شود و هزینه تولید محتوای دیجیتالی برای این رسانه‌ها را به هیچ وجه نمی‌توان بر سخت‌افزار تحمیل کرد. وی با تاکید بر این نکته که به‌طور کلی ارجاع موضوعات صنفی به تشکل‌های مربوطه می‌تواند بهترین راهکار برای جلوگیری از آشفتگی بازار باشد، گفت: نباید به مردم، بنگاه‌های اقتصادی و روند تجارت خارجی کشور نشانی اشتباه بدهیم.

افزایش کاذب قیمت‌ها به بهانه افزایش تعرفه

در همین حال گزارش‌ها از بازار حاکی است، طی دو هفته گذشته تاثیر روانی این افزایش تعرفه باعث افزایش قیمت محصولات دیجیتالی مختلف شده است. به گفته کارشناسان بازار درحالی که عملا این افزایش تعرفه طی دو هفته گذشته به هیچ کالایی تعلق نگرفته برخی واردکنندگان تجهیزات دیجیتالی با عرضه نکردن محصولات به بازار موجب کاهش موجودی‌ها در بازار و بالارفتن قیمت محصولات دیجیتالی با قیمت‌هایی تا ۲۰ درصد بالاتر از قبل شدند. به گفته یک کارشناس بازار، شرکت‌ها و حتی فروشگاه‌ها به محض اعلام افزایش تعرفه از عرضه آن در بازار خودداری کرده‌اند که این موضوع باعث کمبود شدید تجهیزات و افزایش قیمت آنها شده است.