دگرگونی فصل و آغاز رونق
در انتظار آخر پاییز
پاییز که از راه میرسد بازار خرید و فروش خیلی چیزها گرم و پررونق میشود و در مقابل برخی کالاها گوشه عزلت اختیار میکنند.
مریم عسگری
پاییز که از راه میرسد بازار خرید و فروش خیلی چیزها گرم و پررونق میشود و در مقابل برخی کالاها گوشه عزلت اختیار میکنند. بسیاری از افراد، به ویژه فروشندگان کالاهای مختلف نیز پاییز را نه تنها به خاطر زیباییهایش، بلکه به دلیل بازار پررونق برخی اجناسش دوست دارند.
به غیر از فروشندگان لوازمالتحریر، پوشاک و وسایل گرمایشی و... فروشندگان تجهیزات کامپیوتری، به ویژه قطعات سختافزاری نیز از دسته افرادی هستند که با آغاز بازگشایی مدارس و شروع فصل پاییز، کسب و کار پررونقی پیدا میکنند.
فروشندگان، پاییز و به ویژه زمستان را بهار خرید و فروش قطعات سختافزاری کامپیوتر میدانند و فصل بهار را خزان آن!
بهار در پاییز
میگوید: پاییز امسال برخلاف سالهای گذشته، بازار خرید و فروش قطعات سختافزاری رایانه گرم و پررونق نیست.
میگویم: هنوز چیزی از پاییز نگذشته است. به قول معروف، جوجه را آخر پاییز میشمارند.
میگوید: مصادف شدن ماه بازگشایی مدارس با ماه رمضان رکود در بازار کالاهای مختلف را در پی داشته است.
میگویم: هر چه باشد، رمضان بهار قرآن است. حتما با خود خیر و برکت میآورد.
میگوید: احتمال دارد این رکود تا پایان ماهرمضان در بازار حاکم باشد. میگویم: رمضان فقط یک ماه است. پنجماه دیگر را که از فروشندگان نگرفتهاند.
میگوید: در بازار، یک روز برای فروشندگان دنیایی از سود و ضرر را به همراه دارد.
میخواهم چیزی بگویم ولی میبینم قدیمیها راست گفتهاند که «درنیابد حال پخته هیچ خام».
بازار هزار رنگ قطعات سختافزاری
طی ۱۰ تا ۱۵ سال اخیر که رایانه یکی از اجزای لاینفک زندگی تجاری و حتی شخصی اکثر مردم شده است، بازار خرید وفروش قطعات و تجهیزات کامپیوتری نیز رونق گرفته است.
در بازار قطعات سختافزاری کامپیوتر که در این گزارش به آن میپردازیم نیز به قول فروشندگان دست بسیار زیاد شده است و بازار آن نیز پررونق!
سختافزار شامل تمام سیستمهای فیزیکی کامپیوتر است که از اطلاعات درون آن و همچنین از نرمافزاری که دستوراتی برای انجام وظایف سختافزار ارائه میدهد، مجزا است. به طور کلی میتوان گفت سختافزار و نرمافزار مرز نامشخصی دارند.
ثابت، یک فروشنده تجهیزات کامپیوتری CAS، صفحه نمایش، دستگاههای ورودی چون کیبورد، موس، اسکنر، وبکم و ... دستگاههای خروجی مانند چاپگر، بلندگو، مودم و ... را از قطعات سختافزار کامپیوتر معرفی میکند. که در فصل پاییز و زمستان بازار بسیار گرم و پررونقی دارند.
به گفته وی، بر خلاف سالهای گذشته امسال، به علت مصادف شدن فصل پاییز با ماه رمضان بازار خرید و فروش این کالاها با رکود مواجه شدهاند.
فتحی رنجبر، یک کارشناس حوزه سختافزار رایانه نیز میگوید، بازگشایی مدارس و دانشگاهها، ورود مدلهای جدید به بازار و اختصاص بودجه سالانه ارگانهای دولتی به خریدهای کلان طی نیمه دوم سال از دلایل رشد میزان خرید و فروش قطعات سختافزاری رایانه است.
وی معقتد است، به طور کلی سه ماه پایانی سال دوران طلایی خرید و فروش قطعات سختافزاری کامپیوتر است که علت این امر ورود فناوریهای جدید به بازار و افزایش میزان خرید شرکتهای دولتی است.
این کارشناس میگوید: روزهای پایانی سال میلادی همواره افزایش قیمت قطعات سختافزاری به ویژه رم و مادربورد را در پی دارد، چرا که به علت ورود محدود مدلهای جدید به بازار و افزایش میزان تقاضا برای این اجناس، شاهد کمبود قطعات سختافزاری در بازار هستیم.
قائم مقام کمیسیون سختافزار سازمان نظام صنفی رایانهای کشور نیز در این رابطه میگوید: به طور کلی ماه رمضان با رکود فعالیتهای اقتصادی همراه است که این رکود در بازار قطعات سختافزاری کامپیوتر نیز مشهود است. به گفته بحری، بحث بودجه و مشکلات مربوط به آن از موارد مهمی است که معمولا باعث از رونق افتادن بازار در تمام صنوف به ویژه حوزه رایانه از اواسط اردیبهشت ماه میشود.
وی میگوید: به طور کلی بازار رایانه و خرید و فروش در این حوزه معمولا از نیمه دوم مهر ماه رونق میگیرد و این رونق به صورت پلکانی افزایش مییابد. چرا که طی این مدت، به ویژه سه ماه پایانی سال بودجهها به اوج خود میرسند و شرکتهای دولتی با خیال راحت بودجهای که در اختیار دارند، صرف خرید تجهیزات رایانهای میکنند.
از طرفی ورود محصولات جدید به بازار طی روزهای پایانی سال میلادی و افزایش تقاضا روند صعودی خرید و فروش این قطعات را در پی دارد.
این در حالی است که برخی از کارشناسان بازار سختافزار ادعای گروه دیگر را نقض کرده و عقیده دارند، روند خرید و فروش قطعات سختافزاری رایانه تابع جریان عرضه و تقاضا و تغییر فناوری است و فصول سال تاثیر چندانی در روند خرید و فروش این کالاها در بازار ندارد.
یک کارشناس محصول شرکت آواژنگ در این زمینه میگوید: «به طور کلی طی ماههای اردیبهشت و خرداد که میزان بودجه ارگانهای دولتی مشخص میشود خرید و فروش قطعات سختافزاری رایانه رشد چشمگیری میکند که این رشد فروش بیشتر شامل قطعات ارزانقیمت میشود.»
به گفته وی، طی ماههای شهریور، روزهای آغازین فصل بهار و ایام عزاداری (عاشورا و تاسوعا) میزان خرید و فروش قطعات رایانهای تا حد قابل توجهی کاهش مییابد که این روند در روزهای پایانی سال شمسی تشدید میشود.
این کارشناس با اشاره به اینکه برخلاف سالهای گذشته شهریورماه امسال بازار خرید و فروش قطعات سختافزاری پررونق بود، گفت: به طور کلی قطعات کامپیوتری در اکثر فصول سال فروش بالایی دارند مگر در مواردی که قبلا ذکر کردیم.
روند قیمتها
فروشندگان بازار معتقدند عرضه و تقاضا و ورود مدلهای جدید به بازار تاثیر زیادی بر روند قیمت قطعات کامپیوتری دارد.
این در حالی است که کارشناس محصول شرکت آواژنگ میگوید: قیمت قطعات کامپیوتری تابع نوسانات ارزی و قیمتهای جهانی است.
البته میزان عرضه و تقاضا تاحدودی بر روند قیمتها تاثیرگذار است، اما نوسانات جهانی قیمت نقش مهمتری بر قیمت این کالاها در بازار داخلی دارند.
به گفته وی، به طور کلی قطعات کامپیوتری موجود در بازار همواره با نوسانات قیمت مواجه هستند که ورود مدلهای جدید یکی از عوامل مهم در این زمینه است.
این کارشناس ادعای کارشناسان را در مورد اوج فروش قطعات سختافزاری در فصل زمستان را نقض کرد و گفت: میزان خرید و فروش و روند قیمتها در بازار قطعات کامپیوتری در فصل زمستان تقریبا ثابت است و این ادعا که فصل زمستان دوران طلایی خرید و فروش قطعات کامپیوتری است درست نیست.
این در حالی است که بحری، نایب رییس کمیسیون سختافزاری سازمان نظام صنفی رایانهای کشور، نیز فصل پاییز و به ویژه زمستان را دوران رونق بازار خرید و فروش قطعات رایانهای میداند.
قطعات کامپیوتری از کجا میآیند
به گفته بحری، قطعات کامپیوتری و به ویژه قطعات سختافزاری محصول کشورهای آسیای شرقی (چین، تایوان، سنگاپور و کره) هستند که در این میان نرخ قطعات چینی پایینتر از تولیدات سایر کشورها است.
وی با اشاره به وجود قطعات تقلبی بیکیفیت در بازار میگوید: در این حوزه گاه با قطعاتی مواجه میشویم که خراب هستند و یا فاقد کیفیت مطلوب هستند.
این کالاها که از مبادی ورودی قانونی و از طریق نمایندگیهای رسمی وارد کشور نمیشوند در واقع قاچاق محسوب شده و با قیمت پایینی به فروش میرسند.
وی به مصرفکنندگان توصیه کرد بهتر است از طریق شرکتهای معتبر قطعات موردنیاز خود را تهیه کنند.
جایگاه تولیدکنندگان ایرانی
سامسونگ، الجی، فراسو و... از تولیدکنندگان داخلی قطعات سختافزاری هستند که جایگاه ویژهای در بازار دارند.
بحری در این زمینه میگوید: با توجه به فعالیت تولیدکنندگان داخلی در این عرصه، متاسفانه به دلیل وجود کالاهای چینی در بازار که با قیمت پایینی به فروش میرسند، کالاهای ایرانی فروش چندانی ندارند.
به عقیده وی، تولیدکنندگان ایرانی در تولید برخی از اقلام مانند مانیتور و کیس تاحدودی موفق هستند، اما تولیدات آنها در سایر اقلام با استقبال چندانی مواجه نمیشود.
ارسال نظر