کارت گرافیک یکی از عناصر مهم در کامپیوتر است که با توجه به نوع استفاده و نیاز کاربران، دارای مدل‌های متفاوت با پتانسیل‌های مختلف است. کاربران با توجه به امکانات کارت گرافیک قادر به استفاده از بازی‌های کامپیوتری پیشرفته، مشاهده فیلم و انجام عملیات حرفه‌ای نظیر ضبط و ویرایش فیلم، هستند. در زمان استفاده از تصاویر گرافیکی حجیم و یا برخی بازی‌های کامپیوتری ممکن است تصاویر به صورت منقطع نمایش داده شوند، در چنین مواردی استفاده از یک کارت گرافیک مطلوب و با سرعت مناسب، علاوه بر افزایش کارآیی سیستم، امکان پردازش تصاویر دوبعدی و یا تصاویر سه‌بعدی استفاده شده در بازی‌های کامپیوتری را با سرعت بیشتر فراهم می‌کند. برخی از کارت‌های گرافیک دارای امکانات متنوعی نظیر پورت‌های ورودی و خروجی برای اتصال به دوربین‌های دیجیتال و تلویزیون بوده و در برخی از مدل‌های دیگر امکان اتصال بیش از یک‌ نمایشگر به کامپیوتر، وجود دارد. کارت‌های گرافیک در مقایسه با گذشته دارای امکانات بیشتر، کیفیت بهتر و توانایی مطلوب به منظور بازخوانی تصاویر هستند.

تولیدکنندگان کارت‌ها و تراشه‌های گرافیک، سخت‌افزار خود را هر شش‌ماه تغییر و به روز می‌کنند. طراحان و پیاده‌کنندگان محصولات نرم‌افزاری با اتکا به پتانسیل‌های ارائه شده توسط کارت‌های گرافیک، قادر به تولید محصولات متنوعی نظیر بازی‌های کامپیوتری پیچیده و با گرافیک بالا هستند.

بازی‌های کامپیوتری تنها دلیل ارائه کارت‌های گرافیک جدید نبوده و در این راستا دلایل دیگری همچون استفاده از امکانات جانبی ارائه شده توسط آنان نیز موردنظر است. امکان دسترسی به دو و یا سه تصویر به طور همزمان، استفاده از پورت‌ DVI (ورودی دیجیتالی ویدئو)، ورودی‌های S-Video نمونه‌ای از امکانات ارائه شده در کارت‌های گرافیک جدید است.

پارامترهای زیر را بهتر است در زمان انتخاب یک کارت گرافیک در نظر بگیرید.

*انتخاب کارت‌های گرافیک با توان متوسط. استفاده از یک کارت گرافیک پیشرفته صرفا در موارد خاصی نظیر بازی‌های کامپیوتری پیچیده و یا کاربردهای خاص تجاری، توصیه می‌شود. در سایر موارد، می‌توان با مشخص نمودن دقیق خواسته خود نسبت به تهیه یک کارت گرافیک با توان مناسب (الزاما جدیدترین نوع نخواهد بود)، اقدام کرد.

*افرادی که به بازی‌های کامپیوتری علاقه‌مندند نیازمند کارت‌های قوی‌تری هستند.

یکی از مهم‌ترین دلایلی که اغلب کاربران اقدام به تعویض کارت‌های گرافیکی می‌کنند، استفاده از امکانات DirectX۸ مایکروسافت است. تکنولوژی فوق پس از گذشت مدت زمانی اندک به یک تکنولوژی فراگیر در اکثر بازی‌های کامپیوتری جدید تبدیل شده است. اکنون کارت‌هایی ارائه شده است که DirectX۹ را نیز پشتیبانی می‌کنند، در صورتی که تصمیم به استفاده از جدیدترین بازی‌های کامپیوتری وجود داشته باشد، می‌بایست یک کارت گرافیک قوی‌تر انتخاب شود که قادر به حمایت از API Directx۹ بوده و دارای حداقل ۶۴MB حافظه از نوع SDDDR باشد.

اطمینان از وجود حافظه DDR در کارت گرافیک، اکثر کارت‌های گرافیک پیشرفته دارای حافظه‌ای از نوع DDR هستند. (تعداد اندکی از کارت‌های گرافیک از حافظه فوق، استفاده نمی‌کنند). حافظه‌های فوق، سرعت کارت گرافیکی را افزایش خواهد داد. بررسی کارت‌های گرافیک متفاوت بهترین روش برای انتخاب یک کارت گرافیکی، تست و بررسی مدل‌های متفاوتی از آنان و در نهایت انتخاب بهترین نمونه موجود است. در این راستا می‌توان از سایت‌های متعددی بر روی اینترنت که به صورت مستمر کارت‌های گرافیک را بررسی و نتایج را منتشر می‌نمایند، استفاده شود.

بررسی نحوه ارتباط کارت گرافیکی با کامپیوتر: اکثر کامپیوترهایی که در طی سالیان اخیر ارائه شده‌اند، دارای یک اسلات AGP هستند و برخی از مادربوردها دارای اسلات AGP نیستند (خصوصا در مادربردهای ارزان‌قیمت که کارت گرافیکی به صورت onBoard است، اسلات AGP وجود ندارد). قبل از تهیه هر نوع کارت گرافیک لازم است از وجود اسلات AGP بر روی مادربورد اطمینان حاصل کرد. تهیه کارت گرافیک متناسب و منطبق بر نیاز، هرگز پول خود را برای ویژگی‌ها و پتانسیل‌هایی که به وجود آنان نیاز ندارید، نباید هزینه کنید. در صورت عدم‌ضرورت ذخیره‌سازی و ویرایش تصاویر دیجیتال، می‌توان کارت‌های گرافیکی را انتخاب کرد که صرفا دارای پورت‌های اساسی و اولیه هستند. قطعا قیمت این نوع از کارت‌ها به مراتب کمتر از کارت‌هایی است که دارای پورت‌های متنوع ورودی و یا خروجی به منظور انجام عملیات حرفه‌ای هستند. بنابراین می‌توان در مقابل پرداخت هزینه بیشتر برای امکاناتی اضافه که ممکن است هرگز از آنان استفاده نشود، کارتی با میزان حافظه بیشتر را انتخاب کرد تا سرعت و کیفیت تصاویر بر روی سیستم وضعیت مطلوب‌تری پیدا کنند.