بازار کامپیوتر و تجهیزات دیجیتالی در هفتهای که گذشت
رکودشکنی لپتاپها!
این روزها بازار کامپیوتر، تجهیزات دیجیتالی و گوشی موبایل دوران سختی را سپری میکند. دورانی که با رشد شدید قیمتها و کاهش عرضه به بازار توام است و چنین اتفاقی منجر به سردرگمی افرادی شده است که قصد خرید دارند.
مریم عسگری
این روزها بازار کامپیوتر، تجهیزات دیجیتالی و گوشی موبایل دوران سختی را سپری میکند. دورانی که با رشد شدید قیمتها و کاهش عرضه به بازار توام است و چنین اتفاقی منجر به سردرگمی افرادی شده است که قصد خرید دارند. به همین دلیل بسیاری از افرادی که قصد خرید کامپیوتر، تجهیزات دیجیتالی و کامپیوتری دارند با این پرسش مواجهند که واقعا در چنین اوضاع و احوالی که شرایط بازار مدام در حال تغییر است بهترین اقدام چیست؟
آیا باید به توصیههای برخی از فروشندگان توجه کرد و کالا را با هر قیمتی که در بازار موجود است خریداری کرد؟ یا اینکه دست نگه داشت و منتظر کاهش قیمتها بود؟ آیا باید به سراغ لپتاپهای کارکرده برویم یا اینکه از میان مدلهای موجود در بازار یک نمونه مناسب ولو گران قیمت را انتخاب کنیم؟
در این گزارش ما علاوه بر بررسی شرایط بازار طی یک هفته اخیر، سعی کرده ایم پاسخی برای این پرسشها بیابیم.پس اگر قصد خرید کامپیوتر و... دارید این گزارش را بخوانید:
هفته پرنوسان بازار کامپیوتر و موبایل
هفتهای که گذشت برای بازار خرید و فروش کامپیوتر، تجهیزات دیجیتالی و گوشی موبایل هفته پرفراز و نشیبی بود. هفتهای که طی آن نرخ دلار آزاد بالا رفت و طبق معمول چنین اتفاقی منجر به افزایش قیمت و کاهش تقاضا در بازار شد.
اما این بار پیامدهای نوسانات نرخ ارز پررنگتر از هر زمان دیگری بود و البته همچنان هست. رشد قیمتها در بازار، امتناع فروشندگان از ارائه کالا به خریداران، ارائه قیمتهای پرت و غیرمنطقی به خریداران بخشی از اتفاقاتی است که در بازار هفته گذشته شاهد آنها بودیم.
گروهی از کسبه هم از اواسط هفته گذشته واحد فروشگاهی خود را به حالت نیمه تعطیل درآورده بودند. گروهی نیز به انجام کارهای خدماتی نظیر نصب اپلیکیشن و... روی آورده تا به این ترتیب دلیلی برای حضور در بازار داشته باشند.
این وضعیت حتی با کاهش ۲۰۰ تومانی نرخ دلار آزاد طی یکی دو روز اخیر تغییر نکرد و همچنان فعالان بازار و فروشندگان کالاها را با نرخ روزهای قبل به فروش رسانده و ترجیح میدهند تا زمانی که نرخ دلار ثابت نشده است در قیمتها تغییری ایجاد نکنند.
فعالان بازار همچنین از کاهش شدید موجودی در بازار خبر داده و میگویند، کاهش موجودی در کنار نوسانات نرخ ارز عامل مهم دیگری است که فعالان بازار را به افزایش قیمتها ناچار کرده است.
به گفته آنها بسیاری از واردکنندگان و عرضهکنندگان لپتاپ از زمانی که نرخ دلار به رقم ۲۰۰۰ تومان رسید به امید ارزانتر شدن دلار آزاد یا تک نرخی شدن آن از ثبت سفارش و واردات کالا خودداری کردند.
گروهی هم آهی در بساط نداشتند تا نسبت به واردات کالا اقدام کنند. به همین دلیل موجودی لپتاپ در بازار کاهش یافت. اکنون هم با توجه به اینکه احتمال نوسان قیمت دلار باز هم وجود دارد برخی از فروشندگان از فروش کالاهایشان خودداری کرده و با اعلام قیمتهای پرت به مشتری سعی میکنند خریدار را از خرید منصرف کنند. بهعنوان مثالMAC BOOK PRO RETINA با هارد ۵۰۰ گیگابایتی SSD با قیمتهای متفاوتی از شش میلیون و ۵۰۰ تا هشت میلیون تومان در بازار عرضه شده است. حتی یک فروشگاه قیمتی حدود نه میلیون تومان برای این کالا به خبرنگار «دنیایاقتصاد» ارائه داد.
کارشناسان بر این باورند که عدم نظارت بر بازار منجر به سوءاستفاده راحت برخی از کسبه از شرایط فعلی بازار شده است.
رشد قیمتها
طی یک هفته اخیر، رشد قیمتها در بازار لپتاپ و گوشی موبایل بیش از سایر کالاها به چشم آمد.
به گفته فعالان بازار، رشد نرخ دلار یکی از علتهای افزایش قیمتها در بازار کامپیوتر است و از آنجا که لپتاپ در رده کالاهای گرانقیمت و البته پرفروش است، افزایش قیمتها در بازار این کالاها محسوستر است تا سایر کالاها. در این زمینه گروهی از فعالان بازار از رشد ۱۰۰ تا ۳۰۰ هزار تومانی و گروهی از افزایش ۵۰ تا ۴۰۰ هزار تومانی قیمتها در بازار لپتاپ، طی یک هفته اخیر
خبر میدهند.
اما بر اساس بررسیهای انجام شده توسط خبرنگار «دنیایاقتصاد» از اوایل هفته گذشته که نرخ دلار آزاد به بالاترین حد خود رسید، شاهد افزایش ۱۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومانی قیمتها در بازار لپتاپ بودهایم که بیشترین میزان رشد قیمت مربوط به لپتاپهای گران قیمت و جدید مانند لپتاپهای سری retina اپل است. افزایش قیمتی که با وجود کاهش ۲۰۰ تومانی قیمت دلار آزاد سر فرود آمدن ندارد.
در بازار تبلت هم شاهد یک جهش بلند قیمتی بودهایم. به طوریکه براساس بررسیهای انجام شده مشخص شد این کالا با یک رشد ۱۰۰ تا ۱۲۰ هزار تومان افزایش یافته است. به طوریکه در حال حاضر ipad new با ظرفیت ۱۶ گیگابایت در حال حاضر با قیمت یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومان به فروش میرسد.
در بازار گوشی موبایل هم اوضاع و احوال به همین منوال است و شاهد یک رشد قیمت عجیب در بازار این کالا هستیم. رشد قیمتی که سقف آن ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تومان است و مربوط میشود به گوشی
iphone ۴s از خانواده اپل! در حال حاضر قیمت این گوشی در ظرفیت ۱۶ گیگابایتی حدود یک میلیون و ۶۵۰ تا یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان است. در بازار کالا و تجهیزات دیجیتالی هم اوضاع به همین منوال است. به طوریکه شاهد رشد ۳۰ تا ۱۰۰ هزار تومانی قیمت انواع پخشکننده موسیقی و به ویژه آیپاد تاچ اپل بودهایم. به طوریکه قیمت آیپاد تاچ با ظرفیت ۸ و ۳۲ گیگابایتی به ترتیب ۵۳۰ هزار تومان و ۷۳۰ هزار تومان
اعلام شده است.
خرید کنیم یا خیر؟
اگرچه شرایط بازار و روند قیمتها باعث شده است تا گروهی که قصد خرید لپتاپ یا سایر کالاهای حوزه دیجیتال و کامپیوتر را دارند، فعلا برای خرید اقدام نکنند. اما گروهی هستند که ناچار به خرید بوده و ناگزیرند با وجود افزایش قیمتها برای خرید اقدام کنند. البته فعالان بازار و کارشناسان میگویند، با توجه به این موضوع که شرایط نوسانات نرخ دلار به هیچ وجه قابل پیشبینی نیست، پیشنهاد میشود خریداران از میان مدلهای موجود در بازار لپتاپ خود را خریداری کنند؛ چرا که این احتمال وجود دارد که موجودی هم در روزهای آتی کمتر شود.
بهنامی، یکی از فعالان بازار هم میگوید: در شرایط فعلی اکثر مردم تنها به فکر اسم و مارک و همچنین مدلهای جدید هستند. در حالیکه با کمی فکر و بررسی میتوانند لپتاپی مناسب خریداری کنند و در ضمن هزینه اضافی هم صرف خرید لپتاپ نکنند. بهعنوان مثال گروهی تصور میکنند اگر قصد انجام کار حرفهای دارند باید حتما جدیدترین لپتاپ اپل را خریداری کنند.
در حالیکه این لپتاپ ممکن است کاربرد چندانی برای آنها نداشته باشد. مثلا همین
pro mac book retina که وضوح تصویر صفحه نمایش آن بر سر زبانها افتاده است و قیمت بالایی دارد تنها برای دیدن عکس و... با وضوح بالا مناسب است و در صورت چاپ هیچ چیز خاصی مشاهده نمیشود؛ چرا که ما چاپگری که بتواند تصویری با چنین وضوحی چاپ کند، نداریم.
توانا یکی دیگر از فعالان بازار هم افزود: توصیه من به خریداران لپتاپ و سایر کالاها این است که انتخاب آگاهانه داشته باشند. وی نیز گفت: در حال حاضر اکثرا مانور زیادی روی تبلتهای ۴G و ۳G میدهند، در حالیکه خرید یک تبلت مجهز به WIFI برای برخی به صرفهتر است و کاربری راحتتری دارد. به این ترتیب که یک مودم جیبی خریداری کرده و بهسادگی به اینترنت
متصل شود.
خلاصه کلام اینکه فعالان بازار و کارشناسان برای بازار روزهای سختتری را پیشبینی میکنند و میگویند با توجه به نوسانات نرخ دلار و خودداری واردکنندگان از ثبت سفارش و واردات کالا در هفتههای آتی با یک بازار واقعا خالی مواجه خواهیم شد. پس در شرایط فعلی بهترین کار خرید منطقی و عاقلانه کالا است.
ارسال نظر