تعمیرکار گوشی خود باشید

مینا صباغی

«آموزش تخصصی موبایل با مجوز سازمان فنی و حرفه‌ای با ارائه نکات تعمیراتی»، «آموزش تخصصی تعمیرات موبایل با صددرصد تضمین»، «آموزش سخت‌افزار و نرم‌افزار و عیب‌یابی موبایل به صورت کاملا عملی». اینها جملاتی است که شاید بارها در صفحات نیازمندی‌های برخی روزنامه‌ها، با آن روبه‌رو شده‌اید که هر روز به صورت‌های گوناگون و با نام‌های جدید تکرار می‌شوند.

همه اینها از آموزش حرفه تقریبا جدیدی از سوی برخی آموزشگاه‌ها خبر می‌دهند.

تا چند سال پیش که هنوز استفاده از تلفن‌همراه در بین مردم از جایگاه ویژه‌ای برخوردار نبود این نوع مراکز آموزشی نیز پانگرفته بودند.

البته بعضی‌ها بر این باورند که همیشه تکنولوژی جدید به دنبال خود مشکلات و نیازهای جدید و در پی آن نیز مشاغل جدیدی را به همراه خواهد داشت.

به طوری که تا قبل از ورود موبایل به ایران نه تعمیرکار موبایلی بود و نه آموزشگاهی برای آموزش تعمیرات موبایل.

تا چند سال پیش اگر گوشی موبایلتان به هر دلیلی آسیب می‌دید دو راه بیشتر وجود نداشت.

اگر شرکت تولیدکننده گوشی در ایران نمایندگی داشت، می‌شد امیدوار بود که با مراجعه به نمایندگی، گوشی را درست کرد.

در غیراینصورت گوشی بعد از دستکاری شدن توسط تعمیرکاران غیرحرفه‌ای به احتمال زیاد باید به سطل زباله سپرده می‌شد.

اما به تدریج که استفاده از موبایل در زندگی مردم به یک الزام تبدیل شد، ضرورت آموزش‌های حرفه‌ای در این زمینه هم پررنگ‌‌تر شد.

در پی این ضرورت بود که جرقه تاسیس آموزشگاه‌های تعمیر موبایل زده شد و یک نام تازه به لیست رشته‌های مورد تدریس در موسسات تحت پوشش سازمان فنی و حرفه‌ای کشور اضافه شد. «آموزش تعمیرات تخصصی تلفن‌همراه»

آموزش تضمینی

«سیدجوادی»، مسوول یکی از همین نوع آموزشگاه‌ها که خود را مبتکر آموزش تعمیرات تلفن‌همراه در ایران می‌داند، در این زمینه می‌گوید: «سال ۷۹ بود که طرح اولیه برپایی آموزشگاه‌های تعمیرات موبایل را به سازمان فنی و حرفه‌ای ارائه کردم که به دنبال آن، این سازمان طرح استاندارد آن را تدوین کرد.»

تعمیرات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری، الکترونیک، مخابرات، شناسایی قطعات، مونتاژ، عیب‌یابی و نقشه‌خوانی از جمله سرفصل‌هایی است که در آموزشگاه‌های متعدد تعمیرات موبایل به آن پرداخته می‌شود.

به گفته وی، برای آموزش دیدن در موسسه‌های آموزش تعمیر موبایل می‌توان با هر سن و تحصیلاتی به یکی از موسسه‌ها مراجعه و در یکی از دوره‌های فشرده یک‌ماهه یا عادی (دوماهه) ثبت نام کرد.

گذراندن این دوره‌ها در آموزشگاه‌های تحت‌پوشش سازمان فنی و حرفه‌ای حدود ۱۴۲هزار تومان هزینه در بر دارد که در پایان دوره گواهینامه بین‌المللی به آموزش‌دیده‌ها ارائه می‌شود.

تعداد جلساتی که در این آموزشگاه‌ها برپا می‌شود حدود ۷۰ -۶۰ ساعت است که ۹ جلسه آن به صورت تئوری و ۱۲ -۱۰ جلسه آن نیز به صورت عملی برگزار می‌شود.

«زیبایی»، مسوول یکی دیگر از آموزشگاه‌های تعمیر تلفن‌همراه در مورد آینده شغلی افراد آموزش‌دیده می‌گوید:‌ هنرجویان به دو طریق وارد بازار کار می‌شوند یا از طریق اعلام نیاز شرکت‌ها و مغازه‌های تعمیر موبایل جذب این مراکز می‌شوند و یا در صورتی که نمره بالایی در آزمون موسسه کسب کنند و شایستگی آنها توسط مدرسان تایید شود، خود موسسه نسبت به اشتغال و به کارگماردن آنها اقدام می‌کند.

تمام امکانات آزمایشگاهی، دستگاه اندازه‌گیری فرکانس (اسلیوسکوپ) و دستگاه نشان دهنده جریان‌های داخل موبایل (مالتی‌متر) از جمله امکانات و دستگاه‌های اصلی هستند که در آموزشگاه‌های تعمیر موبایل در اختیار هنرجویان قرار می‌گیرند. اما داشتن گوشی تلفن‌همراه برای تعمیر و آموزش روی آن به عهده خود هنرجو است که باید برد گوشی و سایر لوازم آن را به همراه داشته باشد.

غیرمجاز‌های گران‌قیمت

علاوه بر آموزشگاه‌های مجاز تعمیر تلفن‌همراه که زیر نظر سازمان فنی و حرفه‌ای فعالیت می‌کنند، مراکز دیگری نیز با این نام در سطح شهر دایر هستند که بدون مجوز هنرجو می‌پذیرند البته به گفته برخی از فعالان آموزشگاه‌های مجاز، هزینه‌ای که مراکز غیرمجاز تعمیر موبایل برای آموزش دریافت می‌کنند به مراتب بیشتر از مبلغی است که از سوی آموزشگاه‌های زیرنظر سازمان فنی و حرفه‌ای دریافت می‌شود. آنها این مبلغ را بین ۱۰۰هزار تا یک‌میلیون تومان اعلام می‌کنند که در قبال تضمین صددرصد آموزش و آموختن ترفند‌های جدید و کارآمدی که به ادعای خود آموزش می‌دهند تقاضا می‌کنند.

به طور کل تخصص‌های فراوانی که در آموزشگاه‌های تعمیر موبایل آموزش داده می‌شود با سرفصل‌های مشخصی همچون، قطعه‌شناسی، لوازم تعمیرگاهی، مدارات موبایل، راه‌حل‌ها و شگردهای تعمیراتی موبایل، دائره‌المعارف عیب‌یابی موبایل و کدهای مخفی و رمز گوشی‌ها است. به طور مثال در بخش دائره‌المعارف عیب‌یابی و تعمیرات موبایل انواع مشکلات رایج برای گوشی‌ها و تشخیص علت و راه‌حل تعمیراتی آنها، مشکلات آنتن، شارژ، صفحه کلید، صدا، سیم‌کارت، زنگ و... تعلیم داده می‌شود.

راهی برای خوداشتغالی

سهرابی یکی از هنرجویایی است که به تازگی در یکی از آموزشگاه‌های تعمیر تلفن‌همراه ثبت‌نام کرده است. وی در زمینه این مراکز توضیح می‌دهد: با توجه به بازار خرید و فروش موبایل که روز‌به روز داغ‌تر می‌شود این پیش‌بینی قوت می‌گیرد که بازار کار خوبی هم برای تعمیرکاران ایجاد شود، این‌گونه شد که به یکی از موسسه‌ها مراجعه کردم تا بعد از گذراندن دوره‌های آموزشی، وارد بازار این حرفه شوم».

البته برخی از هنرجویان ادعا می‌کنند که پرداخت وام خوداشتغالی که بعد از پایان دوره آموزشی و با دریافت گواهینامه به هنرجویان داده می‌شود تا حدود زیادی قشر جوان (بین ۱۷ تا ۳۵سال) را به سمت خود جذب کرده است. نکته جالب اینکه علاوه بر آقایان که در این آموزشگاه‌ها بیشتر شرکت می‌کنند، این آموزشگاه‌ها از سوی خانم‌ها نیز با استقبال روبه‌رو شده است.

به گفته یکی از مسوولان آموزشگاه‌های تلفن‌همراه کادر آموزشی این مراکز شامل مهندسان الکترونیک و مخابرات هستند که براساس تخصص‌های حرفه‌ای خود و طبق جزوه‌ای که برای هنرجویان در نظر می‌گیرند به آموزش می‌پردازند.

کس نخارد پشت من

وقتی تلفن‌همراه در بحرانی‌ترین شرایط ممکن خراب شود و محدودیت زمانی هم وجود داشته باشد مراجعه به نمایندگی مجاز گوشی شاید یکی از بدترین راه‌هایی باشد که می‌توان انتخاب کرد. به ویژه اگر از مزیت گارانتی هم برخوردار نباشد.

معمولا نمایندگی‌ها نیز به گوشی‌های جدید تسلط آنچنانی ندارند.

سرعت بیشتر ارائه خدمات در تعمیرگاه‌های متفرقه، همان دلیلی است که باعث انتخاب این تعمیرگاه‌ها می‌شود. اما گاهی از تخصص ناکافی تعمیرکاران هیچ نتیجه‌ای حاصل نمی‌شود.

مدیر یکی دیگر از آموزشگاه‌های تعمیر موبایل می‌گوید: وظیفه موسسه‌های آموزشی تعمیر موبایل آن است که تعمیرکارانی تربیت کنند که حداکثر اطلاعات و تخصص در زمینه تعمیر انواع گوشی را داشته باشند.

با توجه به این که هر روز به تجهیزات گوشی‌ها افزوده شده و تنوع مدل نیز در بازار زیاد می‌شود یک تعمیرکار تلفن همراه باید قادر باشد خودش را با تکنولوژی روز تطبیق دهد و این هدفی است که موسسه‌های آموزشی به دنبال آن هستند.به دنبال نفوذ سریع موبایل به زندگی مردم و پیشرفت روزافزون تجهیزات این دستگاه به نظر می‌رسد تعمیرکار موبایل بودن در آینده‌ای نه چندان دور تبدیل به یکی از مشاغل پردرآمد شود.