افزایش جهانی موج فیلترینگ اینترنت
بازار دیجیتال- گویا سانسورها قرار است فضای مجازی را در اختیار بگیرند. نتایج تحقیقات اخیر در این زمینه هم نشان دهنده روند رو به رشد سانسور و فیلترینگ وبسایتها از طرف دولتها و حکومتها است. براساس آخرین مطالعهای که با نام اینترنت فیلترینگ توسط موسسه O(ONI) open Net initiative روی هزاران وبسایت از ۱۲۰ سرویسدهنده اینترنت در سراسر دنیا انجام شده، ۲۵ کشور در میان ۴۱ کشور مورد مطالعه همچنان درگیر اعمال سانسور و فیلترینگ دولتی در وبسایتها هستند.
جان پالفری استاد دانشکده حقوق دانشگاه هاروارد و مدیر اجرایی مرکز اینترنت و جامعه برکمن در این مورد میگوید: «در سال ۲۰۰۲ تنها چند کشور محدود اقدام به فیلترینگ اینترنت میکردند. در حالی که حالا با گذشت ۵ سال این تعداد به ۲۵ کشور افزایش پیدا کرده است».
پالفری معتقد است، پیشرفت و گسترش میزان فیلترینگ اینترنت در سالهای اخیر تا حد قابل توجهی افزایش داشته است. این مطالعه را موسسه ONI با همکاری دانشگاههای تورنتو، آکسفورد و هاروارد روی ۴۱ کشور دنیا انجام داده است.
در میان این کشورها اما اثری از کشورهای اروپایی و آمریکایی دیده نمیشود و دلیل آن به گفته مسوولان ONI این است که در این کشورها فیلترینگ اینترنت به جای دولت توسط بخشخصوصی اعمال میشود. براساس این گزارش کشورهایی مانند: برمه، پاکستان، عربستان سعودی، سوریه، تونس، امارات متحده عربی و یمن در فهرست اعمالکنندگان بیشترین میزان سانسور و فیلترینگ اینترنتی قرار دارند.
کارشناسان معتقدند در حقیقت سه دلیل اصلی برای اعمال فیلترینگ در اینترنت وجود دارد که این دلایل شامل سیاست و قدرت، مسائل امنیتی و عرف اجتماعی هستند.
این در حالی است که همزمان با افزایش اعمال نفوذ دولتها بر وبسایتها، کاربران راههای زیادی را برای فرار از این فشار پیدا کرده و به کار میگیرند.
به گفته کارشناسان این موضوع بیشتر در کشورهایی که روی یک موضوع یا محتوای خاص حساسیت داشته رخ میدهد.
موسسه ONI اعلام کرده که این مطالعه روی کشورهایی از قبیل: آذربایجان، بحرین، برمه، چین، اتیوپی، هند، لیبی، مراکش، عمان، پاکستان، سنگاپور، عربستان سعودی، کرهجنوبی، سودان، سوریه، تاجیکستان، تونس، تایلند، امارات متحده عربی، ترکمنستان، یمن، ویتنام، ازبکستان و ایران انجام شده است.
ارسال نظر