گزارشی از بازار کارتهای گرافیکی
قطعاتی که تصاویر مجازی را رنگ میکنند
رنگها همهجا را به تسخیر خودشان درآوردهاند. رنگها و طیفهای مختلفشان در حقیقت همانهایی هستند که ماهیت هر چیز را تعریف میکنند.
ندالهردی
رنگها همهجا را به تسخیر خودشان درآوردهاند. رنگها و طیفهای مختلفشان در حقیقت همانهایی هستند که ماهیت هر چیز را تعریف میکنند. دنیای مجازی هم هر چند غیر واقعی اما از قاعده رنگها مستثنا نیست. هرچه باشد قرار این است که دنیای مجازی ما با بیشترین شباهت به جهان واقعی و رنگارنگ بازسازی شود.
این را وقتی تصاویر مختلف جلوی چشمانت و در صفحه نمایشگر روبهرو رژه میروند و تو را با خودشان همراه میکنند آنقدر که فراموش میکنی کجا هستی، بیشتر از همیشه درک میکنی. به هر حال مثل همیشه ابزار حلال مشکلات هستند و این بار لذت تماشای تصاویر واقعیتر تنها به یک قطعه کوچک نیازمند است.
قطعهای در قلب پردازندههای ریز و درشت کامپیوترتان که بیشترین لذت را از گشت و گذار در دنیای مجازی و سرگرمیهایش نصیب شما میکند.
قطعههای به روز و تولیدکنندگان مختلف
کارتهای گرافیک یکی از دوست داشتنیترین و پرطرفدارترین قطعات سختافزاری هستند که هر کسی با هر کاربریای به هر حال دلیل موجهی برای خرید یا تعویض آن پیدا میکند.
به همین دلیل هم هست که طبق گفته فعالان بازار کامپیوتر سختافزار، کارت گرافیک همیشه در کنار هارد، CPU و مادربورد جزو پرطرفدارترین و البته پرفروشترین قطعات هستند.
به این ترتیب شرکتهای مختلفی در سطح دنیا به تولید کارتهای گرافیکی مشغولند که از این میان بعضی تنها در زمینه تولید چیپ و پردازندهها فعالیت میکنند و بعضی دیگر هم تنها رمهای قابل نصب در کارتهای گرافیک را تولید و به بازار عرضه میکنند.
در بین این شرکتها، ATi و nVIDIA معروفترین پردازندهها را در بازار کارتهای گرافیکی دنیا و البته کشور ما تولید میکنند و بیشترین تقاضا برای رمها هم مربوط به رمهای تولیدی شرکتهای Micron، Samsung و Nanya هستند.
تقلبیهای چینی
قطعات محبوبی که رنگها را پیشکش تصاویر مجازی میکنند دیگر به حمل نام ری مارک یا تقلبی با خودشان عادت کردهاند. اگر بخواهیم کمی منصفانهتر و دقیقتر راجع به این موضوع صحبت کنیم باید به گفتههای فعالان و فروشندگان بازار توجه کنیم. آنها در این مورد معتقدند در میان کالاها و قطعات کامپیوتری، کارتهای گرافیکی بیشترین سهم را از بازار اجناس تقلبی دارند، چون دستکاری و تقلب در این قطعات به راحتی انجام میشود.
خلیلی، یکی از فعالان بازار کارتهای گرافیکی در این مورد میگوید: «در این موارد به راحتی شرکت سفارشگیرنده میتواند در کارخانه قسمت bios کارتهای گرافیکی را دستکاری کرده و تغییرات کوچکی انجام دهد. به این ترتیب وقتی محصول نهایی به دست کاربران رسیده و روی مادربورد نصب میشود در قسمت معرفی به عنوان مثال میزان حافظه رم را ۲۵۶ مگابایت نشان میدهد در حالی که تنها ۶۴ مگابایت حافظه اصلی رم آن است.» این در حالی است که کارشناسان اعلام کردهاند بیش از ۹۰درصد از کارتهای گرافیکی که در بازار کشور خرید و فروش میشوند از چین وارد شدهاند.
در مقابل کارشناسان برای پیشگیری از خرید قطعات تقلبی، پیشنهاد میکنند محصولات مورد نظر با مارکهای معروف و شناخته شده که از طرف شرکتهای معتبر داخلی گارانتی شدهاند، خریده شوند.
برای فعالان و فروشندگان بازار اما کار تشخیص کارتهای گرافیکی تقلبی از قطعات اصل به راحتی با نرمافزارهای مخصوص، امکان پذیر است.
البته مراجعه به وب سایت شرکتها و مشاهده اجناس اصل و اطلاع از مشخصاتشان هم امکانی است که برای اغلب افراد فراهم است.
به این ترتیب طبق اعلام کارشناسان بازار، در حال حاضر شرکتهای معتبر عرضه کننده خدمات گارانتی در کشور ما شامل شرکتهای الماس برای کارتهای گرافیکی Asus، سازگار ارقام برای کارتهای گرافیکی XFX، انفورماتیک گستر برای کارتهای گرافیکیPixelView و Biostar و در نهایت گیگا بایت (آواژنگ) برای کارتهای گرافیکی Leadtech و Axtrom هستند.
کدام محصول، کدام کاربر
این روزها دیگر هر کسی که در اتاق کار یا محل زندگیاش یک دستگاه کامپیوتر داشته باشد، میتواند مشتری کارتهای گرافیکی به حساب بیاید. در این میان اما نوع کاربری نقش تعیینکنندهای دارد.
کاربران شرکتها و سازمانهای دولتی که اغلب با نرمافزارهای اداری مانند office و word کار میکنند نیاز کمتری به کارتهای گرافیکی با کیفیت دارند. به همین دلیل هم هست که کارتهای گرافیکی این کاربران معمولا در اصطلاح on board بوده و روی مادربورد کامپیوترشان قرار دارد.
در مقابل اما کاربرانی که در زمینه کارهای گرافیکی، انیمشن، تصاویر سهبعدی، ویرایش فیلم و البته بازیهای کامپیوتری فعالیت دارند، جزو مشتریان پروپاقرص کارتهای گرافیکی باکیفیت و مجهز و البته گرانقیمت هستند.
در این حالت حتی گاهی بسته به نوع نیاز کاربر، عدهای از کاربران با خرید مادربوردهای مجهز به قابلیت SLI، دو کارت گرافیکی را کنار هم روی مادربرد نصب کرده و آنها را با یک رابط (pin) به هم متصل میکنند تا قدرتشان تا دو برابر افزایش پیدا کند.
ارزانترین و گرانترین
کارتهای گرافیکی و قیمتشان در واقع تا حد زیادی از قیمت پردازندههای نصب شده روی آنها تاثیر میگیرند. البته این در حالی است که بیشترین تاثیر در افزایش یا کاهش قیمتهای جهانی کارتهای گرافیکی را، شرکتهای تولیدکننده بازیهای کامپیوتری تعیین میکنند. به همین دلیل هم هست که معمولا گرانترین کارتهای گرافیکی بازار آنهایی هستند که به بازیهای کامپیوتری اختصاص دارند، چون در این حالت کاربران باید از کارتهای گرافیکی مجهز به پردازنده و رمهای باکیفیت و سطح بالا استفاده کنند.
در میان این کارتها، کارتهای گرافیکی تولیدی شرکت nVIDIA در دسته پرفروشترینهای بازار قرار دارند تا جایی که در Demo اولیه اغلب بازیهای جدید این محصولات به عنوان بهترین کارتهای گرافیکی برای بازی معرفی شدهاند. در واقع کارتهای nVIDIA در گرافیک سهبعدی قویتر از کارتهای گرافیک شرکت ATi هستند. به این ترتیب امینفر یکی از فعالان بازار معتقد است: «ارزانترین کارت گرافیکی بازار درحالحاضر متعلق به ATi با حافظه ۱۲۸مگابایت است که با قیمت ۲۲ تا ۲۴هزار تومان به فروش میرسد.
گرانترین اما چندان قابل تشخیص نیست. علت هم این است که بازار بازیهای کامپیوتری با سرعت بیشتری نسبت به بازار قطعات سختافزار رشد میکند و شرکتهای تولیدکننده کارتهای گرافیکی برای همراهی با این روند رشد مجبور به تولید محصولات مختلف و به روز هستند.
با این حال اما میتوان پیشبینی کرد که کارتهایی با قیمتهای بالای یکمیلیون و پانصد هزار تومان هم به فروش میرسند.»
ارسال نظر