ندا لهردی
در میان اخبار حوزه تکنولوژی و محصولات دیجیتال، موبایل‌های هوشمند و بخش‌های مرتبط با آن این روزها اخبار بیشتری را به خودشان اختصاص داده و طرفداران زیادی هم پیدا کرده‌اند. بعضی از کارشناسان و فعالان بازار محصولات دیجیتال حتی معتقدند موبایل‌های هوشمند نه‌تنها بازار موبایل، بلکه بازار دیگر محصولات دیجیتال را هم تحت تاثیر خودشان قرار داده‌اند.

در واقع به همین دلیل هم هست که آخرین تحقیقات از رشد 2/49 درصدی این بازار تا پایان سال 2011 خبر می‌دهد. این تحقیقات که به تازگی توسط موسسه تحقیقاتی IDC انجام شده است، نشان می‌دهد که اغلب کاربران عادی و تجاری تصمیم دارند موبایل‌های هوشمند را به عنوان ابزارهای ارتباطی آینده خودشان انتخاب کنند تا از امکانات بیشتری بهره‌مند بشوند.
بر این اساس پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال ۲۰۱۱ بیش از ۴۵۰ میلیون دستگاه موبایل هوشمند به سرتاسر دنیا صادر بشود، در حالی که این رقم برای سال ۲۰۱۰ برابر ۴/۳۰۳ میلیون دستگاه بوده است.
به این ترتیب است که تحلیل‌گران بازار جهانی موبایل اعلام کرده‌اند که بازار جهانی موبایل‌های هوشمند با سرعت 4 برابر بیشتر از روند رشد کل بازار جهانی موبایل، رشد خواهد کرد. «کوین رستیو» یکی از کارشناسان IDC در این مورد می‌گوید: «رشد کلی بازار این محصولات در سال 2010 واقعا قابل پیش‌بینی نبود. رشد چشمگیر این بازار در سال 2010 در واقع به دنبال تقاضای قابل توجه کاربران نسبت به سال 2009 اتفاق افتاد. انتظار می‌رود این روند رشد برای سال 2011 هم همچنان ادامه داشته باشد».
شرکت‌های تولیدکننده هم برای پاسخگویی به این حجم تقاضای کاربران سعی دارند مدل‌های جدید خودشان را به سرعت روانه بازار کنند. جنگ رقابتی میان این شرکت‌ها برای کسب سهم بیشتر از این بازار پر رونق و حتی بازار سیستم عامل‌های موبایل‌های هوشمند است. «رامون لیاماس» یکی دیگر از تحلیل‌گران IDC در این مورد معتقد است: «سیستم‌عامل موفق شرکت Google یعنی آندروید به وضوح بر بازار سیستم عامل‌های موبایل‌های هوشمند تسلط پیدا کرده و رقبای خودش را پشت سر گذاشته است.
این موبایل‌ها در بازار هم بیشتر مورد توجه کاربران و خریداران قرار می‌گیرند و انتظار می‌رود در سال 2011 هم اقبال عمومی با موبایل‌های هوشمند مبتنی بر سیستم‌عامل آندروید همراه باشد».
این در حالی است که این رقابت بعد از اقدام اخیر Nokia برای همکاری با Microsoft و تغییر از سیستم‌عامل سیمبین به ویندوز فون شکل جدی‌تری به خودش گرفته است، تا جایی که انتظار می‌رود تا سال ۲۰۱۵ سیستم‌عامل ویندوز فون بعد از آندروید در جایگاه دوم جهانی قرار بگیرد.
رکورد صادرات موبایل‌های هوشمند در آسیا
در میان بازارهای جهانی گویا بازار کشورهای آسیایی رشد بیشتری را در بازار موبایل‌های هوشمند برای خودشان به ثبت رسانده‌اند. آخرین تحقیقات در این مورد نشان می‌دهد که تا پایان سال ۲۰۱۱ صادرات موبایل‌های هوشمند به کشورهای آسیایی از مرز ۱۳۷ میلیون دستگاه می‌گذرد و این اولین باری است که این رقم برای بازارهای آسیایی از ۱۰۰ میلیون دستگاه عبور می‌کند.
با این اوصاف است که کارشناسان پیش بینی کرده‌اند صادرات موبایل‌های هوشمند به بازار کشورهای آسیای پاسیفیک تا پنج سال آینده با متوسط نرخ رشد سالانه 34 درصدی، به روند رشد خود ادامه می‌دهد. بازار کشورهای این منطقه تا پایان سال 2010 شاهد صادرات 942 میلیون دستگاهی موبایل‌های هوشمند هستند، در حالی که این رقم در سال 2010 برابر 551 میلیون دستگاه بوده است. جدیدترین آمار منتشر شده از سوی موسسه تحقیقاتی IDC در این زمینه نشان می‌دهد که تا سال 2015 بازار جهانی موبایل‌های هوشمند با سرعتی 8 برابر بیشتر از سرعت رشد موبایل‌های عادی رشد خواهد کرد تا جایی که از هر 5 گوشی موبایل، 3 گوشی از نوع موبایل‌های هوشمند است.
از طرفی بازار جنجالی سیستم عامل‌ها هم تاثیر قابل توجهی بر بازار موبایل‌های هوشمند دارند تا جایی که کارشناسان پیش‌بینی کرده‌اند موفقیت آندروید در بازار برندهای بیشتری را به استفاده از این سیستم‌عامل در محصولات خودشان متقاعد کند. در واقع این سیستم‌عامل متن باز امکان استفاده از برنامه‌های کاربردی بیشتر با قیمت ارزان‌تر را در اختیار کاربرانش قرار می‌دهد.
این موضوع مورد توجه کاربران پرجمعیت کشورهای در حال توسعه هم قرار گرفته و به این دلیل فعالان بازار انتظار دارند بازار موبایل‌های هوشمند مبتنی بر سیستم‌عامل آندروید رشد تضمین شده‌ای در کشورهای در حال توسعه و به خصوص آسیایی پیش رو داشته باشند.
اپراتورهای پر فروش و سبز
اپراتورهای عرضه‌کننده خدمات برای موبایل‌های هوشمند هم سهم قابل توجهی از رونق این بازار را در اختیار دارند. به عقیده کارشناسان همانطور که حجم صادرات و فروش موبایل‌های هوشمند در حال افزایش است، اپراتورهای موبایل هم نقش پررنگ‌تری در فضای این بازار ایفا می‌کنند.
درست به همین دلیل هم هست که علاوه بر میزان فروش، عملکرد این اپراتورها در حفظ محیط زیست -که این روزها به یک دغدغه جهانی تبدیل شده است- هم در نظر گرفته شده و مورد بررسی قرار می‌گیرد.
بر این اساس موسسه تحقیقاتی IDC اپراتورهای برتر جهان از نظر میزان فروش و البته حفظ محیط زیست را انتخاب و معرفی کرده است. این پنج اپراتور برتر به ترتیب عبارتند از:
AT&Tا، Deutsche Telekomا، Sprintا، Telefonica و Vodafone. علاوه بر این اپراتورها، کارشناسان IDC پنج اپراتور China Mobileا، Rogers Communications،SK Telecom، اTelenor Group و Verizon Wireless را هم به عنوان اپراتورهای فعال جهان معرفی کرده است.