سونیتا سراب پور- فردا و بالاخره بعد از چند روز پر جنب و جوش برای فعالان حوزه بازرگانی، صنعت، معدن و...، انتخابات هفتمین دوره اتاق بازرگانی تهران برگزار می‌شود. هفتمین دوره از انتخابات اتاق بازرگانی بیش از پیش مورد توجه فعالان بخش‌های مختلف کشور قرار گرفته است، چرا که این دوره از انتخابات با تغییرات بسیاری همراه بوده است. یکی از این تغییرات حضور صنف‌های جوان و نو پاست. در واقع حضور صنف‌های جدید باعث شده است بافت سنتی اتاق بازرگانی شکسته شود و نگاه‌های تجاری و بازاری جای خود را به نگاه تخصصی و نو واگذار کند.

آی سی تی وارد می‌شود

حضور صنف و کسب‌وکارهای جدید در انتخابات چهارم اسفندماه اتاق بازرگانی گویای این واقعیت است که هیات نمایندگان اتاق بازرگانی در دوره آینده از انحصار تجار خشکبار، فرش و.. خارج خواهد شد. تا پیش از این و در دوره‎های گذشته، کرسی‎های هیات نمایندگان اتاق تهران عمدتا در اختیار تاجران و بازرگانان پسته و خشکبار و صادرکنندگان کالاهای سنتی قرار داشت و فعالان این طیف، انحصار اتاق بازرگانی را در دست داشتند. اما آنگونه که از فهرست نهایی نامزدهای انتخابات هفتمین دوره برمی‎آید اتاق بازرگانی در شرف تغییر ترکیب هیات نمایندگان است و به نظر می‎رسد با پایان انحصار بازرگانان سنتی فصل تازه‎ای به روی پارلمان بخش خصوصی باز خواهد شد.

در فهرست ۱۳۹ نفره نامزدهای انتخابات اتاق بازرگانی علاوه بر تجار سنتی، فعالان کسب‌وکارهای جدیدی نیز دیده می‌شود که تاکنون سابقه حضور در ترکیب هیات نمایندگان اتاق بازرگانی را نداشته اند.

یکی از صنف‌های جوانی که در این دوره از انتخابات بازرگانی تصمیم گرفته= است کاندیداهای بیشتری نسبت به دوره‌های گذشته معرفی کند، صنف آی سی تی است. امسال هفت نفر تصمیم گرفته‌اند برای حمایت از حقوق همکاران خود در صنف فناوری اطلاعات و ارتباطات وارد اتاق شوند.یکی از فعالان و کاندیدای بخش آی‌تی در خصوص تاثیر حضور صنف آی‌‌سی‌تی در اتاق بازرگانی می‌گوید:‌ «حوزه فناوری ارتباطات و اطلاعات در مقایسه با دیگر حوزه‌های صنعت و خدمات، حوزه جوانی است به همین دلیل با مشکلات و فرصت‌های بی‌شماری روبه‌رو است. پس نیاز است برای حل این مشکلات و استفاده از فرصت‌ها برای ایجاد بازاری بزرگ و سودآور این صنف در اتاق بازرگانی نماینده‌ای فعال داشته باشد.» وی در ادامه می‌افزاید: «در واقع هر کاندیدا در صورت رای آوردن می‌تواند به نفع صنف آی‌تی مشکلات و ایده‌های این صنف را پیگیری کند و با مسوولان مختلف در بخش‌های مختلف کشور رایزنی داشته باشد تا با ایجاد آگاهی، فعالان حوزه‌های دیگر را از توانمندی‌ها و امکانات این حوزه مطلع کند.»گزارش‌ها و آمارها‌یی که از انتخابات سال گذشته منتشر شده نشان می‌دهد با توجه به امکاناتی که حوزه‌ آی‌تی برای حوزه‌های مختلف کشور می‌تواند فراهم کند، اما کاندیدهای این بخش در انتخابات اتاق بازرگانی بسیار اندک بوده که این تعداد اندک نیز موفق به کسب آرای مورد نیاز نمی‌شدند. این فعال حوزه آی‌تی در خصوص عدم رای‌آوری کاندید‌های این بخش در اتاق بازرگانی می‌گوید: «دور‌ه‌های گذشته نامزدهایی از حوزه فناوری اطلاعات در این اتاق حضور داشتند، اما نمی‌توانستند رای مورد نظر برای حضور در اتاق را کسب کنند. علت اصلی این امر هم این است که تعداد فعالان حوزه آی تی عضو در اتاق بازرگانی بسیار اندک است. در واقع به دلیل عضویت کم فعالان حوزه‌آی تی در اتاق، نامزدها از حمایت کمی برخوردار می‌شوند و در نتیجه نمی‌توانند رای لازم را کسب کنند.» به اعتقاد وی فعالان حوزه آی‌تی برای حمایت از صنف خود بیش از این که به فکر نامزد شدن باشند باید دیگر فعالان این بخش را تشویق به عضویت در اتاق بازرگانی کنند تا بتوانند در صورت کاندیدا شدن از حمایت کافی برخوردار باشند.

یکی دیگر از کاندیداهای این دوره از انتخابات اتاق بازرگانی با اشاره به مزیت‌های حضور صنف آی تی در این اتاق به مشکلات آن نیز اشاره می‌کند و می‌گوید: «کاندیدایی که بتواند رای مورد نیاز را کسب کند باید وقت زیادی را در اتاق بگذراند؛ چرا که باید در جلسات مختلف حضور پیدا کند، مشکلات مطرح شده صنف خود را پیگیری کند و... که مجموعه این کار‌ها باعث می‌شود از انجام حرفه اصلی خود دور بماند؛ البته این مشکل تنها برای کاندیدایی است که متعهد باشد؛ چرا که بسیاری از نامزدها هستند که رای مورد نیاز را کسب می‌کنند، اما به دلیل عدم تعهد، اتاق جایی می‌شود که آنها کارهای شخصی خود را انجام دهند و از امکانات به نفع تجارت خود استفاده کنند.»

وی همچنین به منفعت حضور بخش آی تی در اتاق بازرگانی اشاره می‌کند و می‌افزاید:« اتاق می‌تواند محلی برای پیگیری مطالبات و مشکلات بخش فناوری ارتباطات و اطلاعات کشور باشد. محلی برای رایزنی با مسوولان مختلف دولتی برای بهبود فضای کسب‌وکار آی‌تی در کشور؛ چرا که در حال حاضر اگر نگاه اجمالی به وزارتخانه‌ها و سازمان‌های تاثیرگذار دولتی داشته باشیم نمایندگان بخش آی‌تی در این حوزه‌ها کم دیده می‌شوند.»

حمایت سازمان نظام صنفی

با نزدیک شدن به تاریخ نهایی انتخابات اتاق علاوه بر کاندیدا شدن افراد مختلف، بازار ائتلاف‌ها و حمایت‌های مختلف نیز بسیار گرم بوده است. یکی از این حمایت‌ها به حمایت سازمان نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران از کاندیداهای محبوب خود باز می‌گردد. بر اساس اطلاعیه‌ای که سازمان نظام صنفی رایانه‌ای استان تهران منتشر کرده است، اعضای این سازمان که دارای کارت بازرگانی بوده و شرایط شرکت در انتخابات را دارند، قرار است از این لیست حمایت کنند.

اما سازمان نظام صنفی در حالی از شش کاندیدای بخش فناوری ارتباطات و اطلاعات حمایت می‌کند که خود سازمان چندان رغبتی به حضور در این انتخابات نشان نداده است.

در انتخابات دور قبل اتاق، رییس وقت سازمان نظام صنفی رایانه‌ای کشور به عنوان نماینده بخش خصوصی حوزه فناوری اطلاعات از سوی ‏فعالان و شرکت‌های وابسته این حوزه کاندیدا شد، اما به دلیل چند دستگی در صنف آ‌ی تی انتخاب نشد. امسال نیز تنها یک عضو از سازمان نظام ‏صنفی رایانه‌ای برای انتخابات اتاق کاندیدا شده و اعضای سازمان برای کسب یک کرسی در اتاق تلاش می‌کنند.‏

کارشناسان معتقدند، اگر افراد بیشتری از سوی سازمان نظام صنفی رایانه‌ای در انتخابات اتاق کاندیدا می‌شدند، شانس برنده شدنشان بیشتر می‌شد، ‏ولی عدم رغبت یا شاید تدابیر رییس سازمان و اعضای هیات مدیره باعث شده که سازمان در این دوره از انتخابات نیز تنها یک کاندیدا داشته باشد.‏

پرویز رحمتی، رییس سازمان نظام صنفی کشور، در خصوص حضور کمرنگ اعضای سازمان نظام صنفی در هفتمین دور از انتخابات اتاق بازرگانی می‌گوید: «اینکه سازمان نامزدهای زیادی در این دوره از انتخابات معرفی نکرده است به معنی عدم رغبت سازمان به شرکت در این اتاق نیست و نباید به این قضیه کمی نگاه کرد. شرکت در انتخابات اتاق بازرگانی به میزان علاقه‌مندی اعضای سازمان بازمی‌گردد.» وی تصریح می‌کند که حضور کمرنگ اعضای صنف در اتاق به معنی بی‌علاقگی آنها هم نیست، اما آنها مایل نبودند که تعداد کاندیدا‌های معرفی شده در این بخش بیش از یک اندازه باشد.

به باور وی، کاندیدا شدن اعضای سازمان در اتاق بازرگانی به میزان انگیزه و وقت آنها هم بستگی دارد. به گفته رحمتی در حال حاضر چهار کاندیدا از خود سازمان معرفی شده است که مورد حمایت مستقیم سازمان قرار گرفته‌اند. همچنین سازمان از چند کاندید دیگر اتاق بازرگانی که طی دو سال گذشته به فعالیت‌های سازمان نظام صنفی توجه داشته و از منافع سازمان در اتاق حمایت کرده است، پشتیبانی خواهد کرد.

رحمتی معتقد است این که چند عضو سازمان نظام صنفی در این سازمان کاندیدا شده یا خواهند شد مهم نیست، مهم عملکرد کاندیدای برنده شده این حوزه در اتاق بازرگانی است و اینکه تا چه حد می‌تواند به فعالیت‌ها و برنامه‌های خود جامه عمل بپوشاند.