آغاز چهار روز فناوری

سونیتا سراب پور

روز گذشته شانزدهمین نمایش بین‌المللی الکامپ (الکترونیک، کامپیوتر و تجارت الکترونیک) با حضور وزیران ارتباطات و فناوری اطلاعات و آموزش و پرورش افتتاح شد. براساس گزارش‌ها و آمارهای منتشر شده از سوی مسوولان برگزاری نمایشگاه، حدود ۴۵۰ شرکت مختلف در حوزه‌های متفاوت فناور‌ی اطلاعات در مساحتی بالغ بر حداقل ۲۱ هزار مترمربع در این نمایشگاه حضور دارند. هرچند فضای اختصاص یافته به گفته مسوولان برگزاری نمایشگاه، رشد حدود ۳۰ درصدی داشته ولی به دلیل اقدام دیرهنگام برخی شرکت‌ها برای ثبت‌نام در این دور از نمایشگاه‌ها، بسیاری از آنها برای معرفی محصول و ایجاد رقابت در بازار باید منتظر الکامپ هفدهم بمانند. امسال بعد از گذشت پنج سال از برگزاری نمایشگاه از سوی شرکت سهامی‌نمایشگاه، سازمان نظام صنفی رایانه‌ای به نمایندگی از بخش خصوصی توانست الکامپ شانزده ساله را برگزار کند و شاید همین دوری و حاشیه‌های برگزاری سال‌های پیش نمایشگاه باعث شده که تمام نگاه‌ها به نحوه برگزاری الکامپ شانزده‌ساله باشد. آنچه قبل از برگزاری این نمایشگاه شنیده می‌شد همکاری بخش دولتی و بخش خصوصی بر خلاف سال‌های گذشته بوده است. همکاری‌ای که وزیر فناوری ارتباطات و اطلاعات و رییس سازمان نظام صنفی در افتتاحیه این نمایشگاه بارها در سخنان خود خواهان افزایش آن بودند.

همسو کردن نگرش بخش خصوصی و دولت

در مراسم افتتاحیه شانزدهمین نمایشگاه الکامپ پرویز رحمتی، رییس سازمان نظام صنفی رایانه ای‌ به نمایندگی از بخش خصوصی، هدف و تلاش سازمان نظام صنفی برای برگزاری این دوره از نمایشگاه را رسیدن به اهداف در نظر گرفته شده در حوزه فناوری اطلاعات دانست و تاکید کرد که نمایشگاه الکامپ می‌تواند بهترین وسیله برای رسیدن به این هدف باشد.

وی در ادامه به وضعیت اقتصادی کشور اشاره کرد و از اینکه دولت با اعتماد به بخش خصوصی و صنف آی‌تی بستر همکاری دولت با این بخش را فراهم کرده است، ابراز خشنودی کرد. وی در ادامه گفت:«از منظر بخش خصوصی حوزه فناوری اطلاعات از آنچه که باید باشد و آنچه که هست فاصله بسیار معنا داری دارد و این فاصله را عدم رسیدن به شاخص‌ها و برنامه پنجم توسعه کاملا نمایان می‌کند.» رحمتی در ادامه افزود: «به باور ما پوشش این فاصله به همسو کردن نگرش بخش خصوصی و دولتی و ایجاد رابطه جدید امکان‌پذیر است.» به گفته وی براساس ظرفیت‌های قانونی مناسب که در راس آن هم قانون اصل ۴۴ قرار دارد و با توجه به ظرفیت‌های موجود و از زاویه فعالیت دولت دهم، تنها سه سال فرصت باقی‌ است که به رشد پرشتاب در نظر گرفته شده در برنامه رسید.

رییس سازمان نظام صنفی رایانه‌ای تاکید کرد که صنف آی‌تی و بخش خصوصی ضمن اعلام آمادگی برای رسیدن به اهداف در نظر گرفته شده توانایی همکاری در کلیه زمینه‌های حوزه فناوری اطلاعات را با دولت دارد.

در ادامه مراسم افتتاحیه الکامپ شانزدهم، کاظم اکبرپور، رییس هیات مدیره و مدیرعامل شرکت بین‌المللی نمایشگاه تهران به دوران پر فراز و نشیب برگزاری نمایشگاه تخصصی الکامپ اشاره کرد و گفت: « در بدو شروع برگزاری الکامپ، این نمایشگاه یک نمایشگاه کاملا تخصصی بود که به موازات پیگیری‌ها و حساسیت کارها، برگزاری آن به شرکت سهامی ‌نمایشگاه‌ها سپرده شده بود، اما با گذر زمان و با توجه به قانون اصل ۴۴ ما به این نتیجه رسیدیم که این کار باید توسط بخش خصوصی برگزار شود در نتیجه برگزاری آن را به سازمان نظام صنفی رایانه‌ای سپردیم.» وی در ادامه به خصوصیات بارز الکامپ شانزدهم اشاره کرد و افزود:« از خصوصیات بارز این نمایشگاه حضور فعال دولت در قالب دولت الکترونیک است که در دو سالن ۴۰ و ۴۱ به ارائه خدمات و معرفی ساختار دولت الکترونیک می‌پردازد. همچنین حضور آموزش و پرورش برای اولین بار از دیگر خصوصیات مثبت این نمایشگاه است که قرار است مجموعه فعالیت‌ها و قراردادهای این نهاد در الکامپ شانزدهم کلید بخورد.» به گفته اکبرپور به‌رغم رکود کلی برگزاری نمایشگاه در دنیا‌، در الکامپ شانزدهم ۱۶ شرکت خارجی حضور پیدا کرده‌اند که این حضور پررنگ نشان دهنده بی‌اثر بودن تحریم‌ها علیه ایران است. ‌رییس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت بین‌المللی نمایشگاه تهران تاکید کرد که باید نمایشگاه الکامپ همچون نمایشگاه‌های بین‌المللی همچون سبیت‌، جیتکس و.... به یک برند بین‌المللی نمایشگاهی تبدیل شود که برای اتفاق افتادن این مولفه ابتدا نیاز به حضور شرکت‌های خارجی با کف ۱۵ درصد و حضور خریداران و متخصصان خارجی در این نمایشگاه است که هنوز تا اتفاق افتادن این مولفه‌ها فاصله‌های زیادی وجود دارد. احمد بزرگیان، معاون نوسازی و تحول اداری معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهوری از دیگر سخنرانان این مراسم بود که با اشاره به چندین شعار این معاونت افزود: «شعار الکامپ شانزدهم جلوه‌ای از همکاری و هماهنگی دولت و بخش خصوصی در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات است. نشانه این همکاری هم اختصاص سالن ویژه‌ای به دولت الکترونیک است که با حضور تقریبی ۳۵ دستگاه دولتی به ارائه خدمات الکترونیکی خواهند پرداخت.» وی در ادامه به شعار دوم دولت که همان دولت الکترونیک است اشاره کرد که اقدامات آن هم مربوط به کار، گروه فاوا است. همچنین شعار مهم هم ۷ در ۲۴ است؛ یعنی هفت روز هفته و در هر ساعت دولت بتواند به کاربران خدمات مورد نیاز آنها را ارائه کند.

وزیر آموزش و پرورش در الکامپ

اما یکی از سخنرانان اصلی این نمایشگاه که نهاد وی برای اولین بار هم در نمایشگاه الکامپ حضور پیدا کرده بودند وزیر آموزش و پرورش بود. حمیدرضا حاجی‌بابایی‌، وزیر آموزش و پرورش‌، با بیان این مطلب که روز اول نمایشگاه با نام فرهنگ‌سازی و آموزش الکترونیکی و تحقق دولت الکترونیک نامگذاری شده است، اظهار کرد که ‌آموزش و پرورش نیازمند تغییر و اصلاح برای الکترونیکی و به‌روز شدن است و این موضوع یک انتخاب نیست بلکه التزام است که از جمله این تغییرات باید در حوزه فناوری اطلاعات صورت بگیرد تا فرآیند یادگیری و یاددهی با تحول در نظام فناوری اطلاعات صورت بگیرد.

وزیر آموزش و پرورش این سازمان را عمده‌ترین مصرف‌کننده، تولیدکننده و ذخیره‌کننده اطلاعات دانست و با اشاره به فعالیت‌های این وزارتخانه در حوزه فناوری اطلاعات گفت:« بسیج وزارتخانه‌ها برای راه‌اندازی دستگاه‌های الکترونیکی و پیشبرد همه آنها در همه زمینه‌ها، تهیه سند جامع نظام بانکی آموزش و پرورش، اصلاحات ساختار فناوری اطلاعات به نحوی که معاونتی تحت عنوان فناوری اطلاعات و پژوهش در راستای آن ایجاد شد، اتصال ۶۰ هزار نقطه از مدارس کشور به اینترانت ملی، استخدام ۲۰۰ نخبه برای فناوری استان‌ها، تهیه نقشه راه مدارس هوشمند در کشور، تشکیل شبکه رشد، ثبت‌نام اینترنتی برای اولین بار در آموزش و پرورش، راه‌اندازی سامانه‌های جامع آموزشی، برنامه‌ریزی آماری، مدیریت پرسنل، اتوماسیون اداری و سیستم‌های متمرکز تحت وب از جمله اقدامات این وزارتخانه در راستای توسعه فناوری اطلاعات بوده است.»

تقی پور: کسب و کار آی تی سودمندتر می‌شود

اما مراسم افتتاحیه شانزدهمین الکامپ با سخنان رضا تقی پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات پایان یافت.

رضا تقی‌پور، در ابتدا به شکل‌گیری کارگروه فاوا به عنوان یک نهاد مستقل در حوزه فناوری اطلاعات اشاره کرد و با بیان اینکه راهبردهای اصلی در کارگروه فاوا بر دو مبنا؛ یعنی توسعه صنعت و فناوری بومی در توسعه فناوری اطلاعات شکل گرفته است، اظهار کرد: « راهبرد اولی بر مبنای این است که کشور در این حوزه نباید بر منابع خارجی و شرکت‌های صاحب صنعت در کشورهای دیگر تکیه کند؛ ولی باید دانست که اصلی‌ترین راهبرد همان توسعه صنعت و فناوری بومی است. این موضوع معنای عمیقی دارد و برگزاری این‌گونه نمایشگاه‌ها می‌تواند تعاملی بین کارفرمایان این پروژه‌های عظیم در حوزه فناوری اطلاعات ایجاد کند.» وی با اشاره به اینکه هدف اصلی دولت دهم در حوزه فناوری اطلاعات، ارتقای سطح این حوزه و بالا بردن سهم تولید ناخالص داخلی است، تصریح کرد:« سال گذشته سهم این حوزه هم مبلغی در حدود ۸ هزار و ۱۰۰ میلیارد تومان بود که انتظار می‌رود تا پایان برنامه پنجم بتوانیم این میزان سهم را با توجه با امکانات و شرایط موجود افزایش دهیم.»‌ وزیر ارتباطات تاکید کرد که باید که در پنج ماه باقیمانده از سال و در سال‌های ۹۰، ۹۱ و ۹۲ شکوفایی این حوزه را در کشور شاهد خواهیم بود زیرا هم اکنون پروژه‌های عظیمی در این راستا در کارگروه این وزارتخانه تعریف شده است. وی در ادامه اظهار داشت که ارائه آمارهایی در حوزه فناوری اطلاعات و صحبت از پروژه‌ها و مجموعه فعالیت‌هایی که توسط سازمان‌ها و نهاد‌ها صورت گرفته تنها شعار نیست و فعالیت‌های صورت گرفته در این خصوص گواه این ادعا است. وی در این خصوص گفت:« ‌هفته گذشته سامانه خرید متمرکز الکترونیکی افتتاح شد که صد در صد توسط بخش خصوصی به انجام رسیده بود و دولت هیچ‌گونه مالکیتی در این سامانه نداشت و با این اقدامات در حال انجام تضمین می‌دهیم که کسب و کارهای این حوزه سودآورتر شود؛ زیرا این حوزه توانسته در سایر کشورهای دنیا چه برای بخش حاکمیتی و خصوصی صددرصد بهره‌ور باشد.» تقی پور همچنین به امضای دیجیتالی و حمایت آن از طرف وزارت بازرگانی اشاره کرد و گفت: «با کاربرد امضای دیجیتال شاهد خواهیم بود که خیلی از فعالیت‌ها و کارها مجوز ورود به فضای مجازی را دارا خواهند شد و همچنین بانکداری الکترونیکی نیز امروزه به سمت یکپارچگی و ارتقای محض در حال حرکت است. همچنین حوزه مالیات الکترونیکی نیز در حوزه اقتصادی در حال راه‌اندازی است که حدود ۴۰۰ میلیارد تومان صرف هزینه‌های آن شده و حتی گمرک الکترونیکی در اواسط کار به سر می‌برد که امیدواریم در سا‌ل‌های ۹۰ و ۹۱ شاهد آغاز پروژه‌هایش باشیم.» مراسم افتتاحیه برگزاری شانزدهمین نمایشگاه الکامپ روز گذشته با مبادله تفاهمنامه بین وزارت آموزش و پرورش و وزارت ارتباطات در جهت توسعه طرح اتصال مدارس کشور به شبکه اطلاعات پایان یافت.