وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: تا پایان برنامه پنجم توسعه از ۵۰۰ خدمتی که تاکنون احصا شده ۳۵۰ نوع آن باید به‌صورت الکترونیکی به مردم ارائه شود. به گزارش ایرنا، «رضا تقی‌پور» در نخستین همایش دفاتر پیشخوان خدمات دولت که در وزارت کشور برگزار ‌شد، افزود: هم‌اکنون ۷۰ نوع خدمت از این میزان به‌صورت الکترونیکی ارائه می‌شود که ۳۵ خدمت آن کاملا الکترونیکی و ۳۵ خدمت دیگر نیمه الکترونیکی است.

تقی‌پور با بیان اینکه براساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته برای ایجاد و توسعه دولت الکترونیک تا پایان برنامه پنجم توسعه باید صددرصد مردم کارت بهداشت و سلامت داشته باشند، تصریح کرد: این موضوع گام بلندی در راستای توسعه خدمات دولت الکترونیک است که دولت دهم روی آن تاکید بسیاری دارد.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در ادامه با بیان اینکه هم‌اکنون ۹ هزار و ۹۰۶ دفتر ITCروستایی در نقاط مختلف کشور به روستاییان خدمات ارائه می‌کنند، اظهار داشت: ۵ هزار و ۸۱۶ دفتر ITC شهری نیز در این راستا راه‌اندازی شده و در ارائه خدمات الکترونیکی به مردم فعالیت می‌کنند.

وی درباره اهداف راه‌اندازی خدمات پیشخوان دولت الکترونیک گفت: بهره‌گیری از خدمات مناسب دولتی، بهبود عملکرد دولت در شفاف‌سازی خدمات، مشارکت در توسعه تحول خدمات‌رسانی، بهره‌گیری روستاییان از خدمات الکترونیکی، ارائه اطلاعات لازم اقتصادی برای روستاییان، بحث عدالت اجتماعی و رفع معضل بیکاری و فقر، تمرکززدایی، توسعه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی بخصوص در روستاها و زمینه‌سازی برای مهاجرت معکوس از شهر به روستا از جمله این اهداف است.

تقی‌پور تاکید کرد: برای تحول دولت الکترونیک، این وزارتخانه اهدافی نظیر ایجاد امکان دسترسی به خدمات ارتباطی، افزایش نقاط تماس به‌منظور سهولت دسترسی مردم به خدمات، جذب سرمایه‌گذاری بخش غیردولتی و ایجاد اشتغال بخش خصوصی و بستر مناسب برای پیشخوان دولت جهت ارائه خدمات به‌صورت تجمعی، کاهش ترافیک شهری و جلوگیری از افزایش آلودگی، ایجاد تشکل‌های صنفی به منظور توسعه و بازاریابی خدمات را مدنظر قرار داده است.