موبایل‌های آینده - ۹ تیر ۸۹

م.ر.بهنام رئوف

اول: صبح با صدای زنگ ساعتتان از خواب بلند می‌شوید. دستتان را به سمت گوشی‌تان دراز می‌کنید تا صدای زنگ بیدارباش را قطع کنید. در فاصله بیرون آمدن شما از رختخواب باز هم صدای زنگ دیگری از گوشی شما بلند می‌شود. گوشی را نگاه کرده و به طور خلاصه متوجه تمامی‌برنامه‌ها و قرار ملاقات‌هایی که امروز دارید، می‌‌شوید. برای گرفتن یک دوش صبحگاهی به حمام رفته و بعد از بیرون آمدن برای صرف صبحانه سریع به آشپزخانه می‌روید. چای آماده است و شما فقط باید مایحتاج دیگر را از یخچال خارج کنید. زمانی که شما در حمام بودید، گوشی شما به وسیله بلوتوث پیامی‌را برای سرور هوشمند آپارتمان شما ارسال کرده است که با این پیام چای‌ساز شما خود به خود به کار افتاده و چای شما را آماده کرده است. بعد از صرف صبحانه و پوشیدن لباس از منزل خارج شده و به محل پارک ماشینتان می‌روید.

ماشین شما روشن بوده و هوای داخلش متناسب با هوای بیرون تنظیم و آماده برای رانندگی است. این کار نیز زمانی که شما از درب منزل خارج شده‌اید، اتفاق افتاده است؛ چرا که آر اف آی دی درب ورودی منزل، خروج شما را به وسیله تلفن همراهتان ثبت کرده و به طور خودکار دستورات لازم از طرف همان سیستم هوشمند منزل که به یک سیم‌کارت مجهز بوده به سیستم هوشمند ماشینتان که آن هم به یک سیم‌کارت مجهز است، اس ام اس می‌شود.

با فشردن پا روی پدال گاز صدای یک هشدار شنیده می‌شود که مربوط به کم بودن سوخت ماشین شما است. سیستم هوشمند، میزان باقیمانده سوخت ماشین را محاسبه کرده و به وسیله بلوتوث به گوشی شما ارسال می‌کند. نزدیک‌ترین پمپ بنزین با توجه به سوخت باقی‌مانده توسط مسیریاب گوشی محاسبه و شما به سمت آن راهنمایی می‌شوید. وارد پمپ بنزین می‌شوید. مامور سوخت گیری باک ماشین شما را پر کرده و پس از آن سریع محل پمپ بنزین را به مقصد مورد نظرتان ترک می‌کنید. میزان وجه سوخت دریافت شده توسط سیستم ماشین به تلفن همراهتان بلوتوث شده و وجه موردنظر بدون دخالت شما توسط موبایل بانکینگ از حساب شما کسر می‌شود. سیستم مسیریاب با توجه به قرار ملاقاتی که از روی کامپیوترتان به گوشی شما منتقل شده، شما را به سمت مقصد مورد نظر هدایت کرده و در نزدیکی آن شما را وارد یک پارکینگ طبقاتی می‌کند. از قبل جای ماشین شما مشخص و هزینه آن نیز مانند همان اتفاقی که در پمپ بنزین رخ داد پرداخت شده است.

بعد از اتمام جلسه به محل کار خود باز می‌گردید. در طول مسیر گوشی شما به شکل هوشمند، ایمیل‌های ارسال شده برای شما را چک کرده و برای شما می‌خواند. شما نیز نامه‌های ضروری را سریعا به شکل صوتی پاسخ می‌دهید و در این بین یکی از نرم افزار‌های گوشی فایل صوتی را به متن تبدیل کرده و سپس نامه الکترونیکی مورد نظر را ارسال می‌کند.

در حالی که هنوز چند ساعتی به پایان کار روزمره زمان باقی است، باید آخرین قرار امروز شما که دیدار با پزشک خانوادگی شما است، توسط گوشی‌تان به شما یادآوری ‌شود. باز هم توسط گوشی یک نوار قلب به همراه فشار خون و نوسانات نبض خود تهیه کرده و جلوتر برای دکتر ارسال می‌کنید. به مطب دکتر می‌روید و دستورات مورد نیاز به همراه نسخه پیشنهادی برای شما بلوتوث می‌شود.

از مطب دکتر خارج شده و از مسیریاب گوشی، نزدیک‌ترین داروخانه را جست‌وجو می‌کنید. در حالی که ۱۰ دقیقه زمان برای رسیدن نیاز دارید؛ اما نسخه خود را برای داروخانه پیامک کرده، هزینه محاسبه شده آن برای شما پیامک شده و آن را به همان روش موبایل بانکینگ پرداخت می‌کنید و بدون آنکه به داروخانه بروید، داروهای شما به آدرس شما ارسال می‌شود.

برای خرید مایحتاج منزل به مرکز خرید می‌روید. توسط پیامکی که به سیستم هوشمند منزل ارسال می‌کنید، گزارشی از خوراکی‌های باقیمانده در یخچال، لوازم مصرفی بهداشتی و به شکل کلی گزارشی از آن چیزهایی که در منزل نیاز دارید، برای شما ارسال می‌شود. شما نیز اجناس مورد نیاز را تهیه کرده و با گرفتن عکس از روی بارکدهای آن مبلغ هر کالا را پرداخت کرده و بدون ایستادن در صف‌های قدیمی‌صندوق‌های پرداخت از فروشگاه خارج می‌شوید.

در راه بازگشت به منزل، سیستم مسیریاب گوشی، شما را از برنامه سینمایی که با شما تنها ۵ دقیقه فاصله دارد، مطلع می‌کند. زمان شروع فیلم تنها نیم ساعت دیگر است. تصمیم به تماشای فیلم می‌گیرید. روی نقشه مسیریاب نزدیک‌ترین دوستانتان را مشاهد می‌کنید. پیامکی گروهی برای آنها ارسال کرده و از برنامه سینما و سانس شروع آنها را مطلع می‌کنید. بر همین اساس با تهیه بلیت و پرداخت آن همگی نیم ساعت دیگر جلوی سینما یکدیگر را ملاقات کرده و به دیدن فیلم مورد نظر می‌روید.

بعد از تماشای فیلم از سینما خارج شده و بازهم توسط همان مسیریاب تلفن همراهتان سرکی بر منوی رستوران‌های اطراف می‌کشید. متفق‌القول غذای مورد نظر را انتخاب کرده و با رزرو یک میز چهارنفره و ارسال سفارش همچنین میانگین زمانی رسیدن شما به آن رستوران برای بخش پذیرش رستوان به وسیله پیامک ارسال می‌شود. به این ترتیب زمانی که شما به رستوران مورد نظر می‌رسید، همه چیز فقط آماده خوردن توسط شما است. برنامه شامگاهی‌تان نیز تمام می‌شود، به سمت منزل بر می‌گردید. خریدهای صورت گرفته را از صندوق ماشین برداشته و به سمت آپارتمانتان می‌روید. متوجه چراغ چشمک زن صندوق امانات می‌شوید. بله! نسخه شما از داروخانه تنها نیم ساعت بعد از سفارش ارسال شده است. بعد از ورود به خانه و انجام برنامه ریزی‌های روز آینده به رختخواب می‌روید و . . .

دوم: این یک داستان علمی‌تخیلی نبود. بلکه اتفاقاتی است که در آینده ای بسیار نزدیک رخ دهد. گاهی اوقات خیلی از کاربران حرفه ای دنیای فناوری و یا حتی عموم مردم با دیدن پیشرفت روزافزون فناوری‌ها این سوال را از خود می‌پرسند که آینده فناوری به چه شکلی خواهد بود؟

این داستان تنها بخش ساده و کوچکی از دنیای تکنولوژیکی آینده است که تنها و تنها با یک وسیله کوچک به نام تلفن همراه این چنین تغییراتی را شاهد خواهد بود. تولیدکنندگان تلفن همراه از همین امروز برنامه‌های ۱۰ سال آینده خود را ریخته‌اند. زمانی که دیگر کاربران مگاپیکسل دوربین و حافظه داخلی برایشان اهمیتی نداشته و تنها و تنها به دنبال اطلاعات و راهکارهایی برای طی کردن زندگی بدون دردسر، راحت و سالم هستند. شاید برآیند همین عوامل باشد که باعث شده تا محققان علم پزشکی پیش بینی کنند که انسان پنجاه سال آینده بالغ بر ۱۱۰ سال عمر خواهد کرد.

سوم: نوکیا به تازگی با برگزاری نشستی مطبوعاتی به بیان تصویر آینده خود پرداخت. علیرضا شفیع پور، مدیرکل نوکیا در ایران در این جلسه با بیان مسیر موفقیت‌ها و دستاوردهایی که نوکیا به عنوان یک کمپانی پیشتاز تاکنون پشت سر گذاشته است نوید از آینده‌ای با تکنولوژی‌ها و راه‌حل‌هایی خلاقانه و جدید داد که نوکیا آن را با تمام قوا هدف قرار داده است.

Nokia Life Tools که تاکنون در برخی کشورها به اجرا درآمده، نمونه‌ای از این راه‌حل‌های جدید است که با در اختیار گذاشتن ابزارهایی صحیح اطلاعات لازم را به منظور گرفتن تصمیمات آگاهانه برای کاربران فراهم می‌نماید. نوکیا به تازگی با معرفی Nokia Instant Community نیز ضمن کامل تر کردن لیست تکنولوژی‌های خود، امکان برقراری ارتباط در فواصل نزدیک را بدون استفاده از فناوری‌های سلولی، بلوتوث یا شبکه WLAN مهیا کرده است.

حمیدرضا نیکدل، مدیر روابط عمومی ‌نوکیا در ایران نیز به شرح مختصری از تکنولوژی‌های آینده نوکیا پرداخت و گفت: نوکیا تمرکز خود را روی چهار محور اصلی مدل‌سازی غنی متنی

(rich context modeling)، واسط کاربری، پلت‌فرم‌های موبایل با عملکرد بالا و ارتباطات هوشمند بی‌سیم (cognitive radio) قرار داده است تا بتواند ضمن هم گرایی هرچه بیشتر دو صنعت اینترنت و ارتباطات، خالق تجربه‌هایی منحصر به فرد و شخصی برای کاربران باشد. عــــمده محصولات آینده‌ای تولید‌کنندگان تلفن همراه هم اکنون در بخش گوشی‌هایی با ظاهر مفهومی ‌است. گوشی‌هایی که عمدتا که به تولید انبوه نمی‌رسند؛ اما می‌توانند نمایانگری از تصویر آینده باشند. در این بین می‌توان به تولیدات نوکیا یا ال جی اشاره کرد. بر همین اساس ال جی نیز به تازگی برندگان سومین مسابقه طراحی گوشی با عنوان «آینده را طراحی کنید»

(Design the Future Competition) را معرفی کرد.

ال جی هر سال از مردم دعوت می‌کند تا برای طراحی و خلق گوشی‌های مفهومی ‌و تعیین آینده ارتباطات موبایلی در مسابقه «آینده را طراحی کنید» شرکت کنند. در جریان برگزاری این مسابقات در طول ۶ هفته بیش از ۴۰۰ طرح ارائه شد که برای دریافت ۸۰ هزار دلار جایزه با یکدیگر رقابت کردند. در نهایت از میان تمامی‌طرح‌ها سه طرح برتر برگزیده شد که اولین طرح ۲۰ هزار دلار به اضافه یک دستگاه تبلت Wacom Intuos۴ دریافت کرد، طرح دوم ۱۰ هزار دلار و سومین طرح ۵ هزار دلار برنده شد.

طرح AL-I به عنوان اولین برنده انتخاب شد. گفته می‌شود این طرح توسط یک تیم متشکل از چهار دانشجوی سال دوم طراحی صنعتی از دانشگاه فناوری‌های ویرجینیا با نام‌های زاک فیلبرت، کریس کارپنتر، جیمز کونور و کیز لوییندیج طراحی شده است. گفته می‌شود این دستگاه مفهومی‌ یک گوشی هوشمند رویایی است.

طرح منتخب دوم Premium نام دارد که سطح رویی آن سه بعدی است و از قابلیت اتصال به اتومبیل برخوردار است و به این ترتیب درجه حرارت، سیستم اطلاعاتی اتومبیل، وضعیت صندلی، فشار لاسیتک‌ها و میزان سوخت را کنترل می‌کند. طراح این گوشی نوفون بانساسین نام دارد که یک طراح حرفه‌ای اتومبیل است. طرح بعدی یک گوشی مفهومی ‌بادبزنی با نام Flutter است.

این گوشی هوشمند در حالت بسته اصلا شبیه تلفن همراه نیست و بیشتر شبیه حشرات و سخت‌پوستان به نظر می‌رسد. بر روی آن کلیدهای الفبایی- شماره ای و ساعت تعبیه شده است و هنگامی‌که باز می‌شود، صفحه نمایش لمسی OLED انعطاف‌پذیر نیم دایره آن پدیدار می‌شود.